reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zastoupení OS na desktopu – březen 2016: 270 miliónů instalací Windows 10

4.4.2016, Michal Hala, aktualita
Zastoupení OS na desktopu – březen 2016: 270 miliónů instalací Windows 10
Skončil březen a tak opět po měsíci přinášíme přehled zastoupení operačních systémů na desktopu. Podíl Windows 10 lineárně roste už sedmý měsíc a dosáhl téměř 16 %. Podle Microsoftu je uživatelů desítek už 270 miliónů.
Jako vždy vycházíme z dat pořízených společností Net Applications. Podíl jednotlivých platforem je tentokrát bez větších změn – Windows mají dohromady 90,45 %, OS X má 7,77 % a zbytek je Linux – 1,78 %. Všechny systémy jsou na tom téměř identicky jako před měsícem.

Změny se ovšem objevily v podílech jednotlivých verzí Windows:
  • Windows XP mají 10,90 % z celku a 12,05 % v rámci platformy Windows.
  • Windows Vista mají 1,41 % z celku a 1,56 % v rámci platformy Windows.
  • Windows 7 mají 51,89 % z celku 57,37 % v rámci platformy Windows.
  • Windows 8/8.1 mají 12,01 z celku a 13,28 % v rámci platformy Windows.
  • Windows 10 mají 14,15 % z celku a 15,64 % v rámci platformy Windows.
  • Starší verze Windows dohromady mají 0,09 % z celku a 0.10 % v rámci platformy Windows.

Zastoupení jednotlivých verzí Windows na desktopu - březen 2016

Windows XP za poslední měsíc mírně klesly o necelou polovinu procentního bodu, stejně tak klesly Windows Vista – o pár desetin procentního bodu. Windows 7 se stále drží na první pozici mezi všemi verzemi Windows, byť klesly zhruba o půl procentního bodu. Windows 8/8.1 klesly téměř o tři desetiny procentního bodu. Windows 10 mají 15,64 % v rámci všech Windows a podle Microsoftu dosáhly počtu 270 miliónů uživatelů, jak se společnost minulý týden pochlubila na konferenci Build 2016.

Uvedené pořadí je už druhý měsíc konstantní a bude tomu tak i nadále, protože na verzi 7 desítky zatím nemají a v dohledné době ani mít nebudou. Samozřejmě můžete namítnout, že růst zastoupení desítek je dán jejich dosti agresivním protežováním ze strany Microsoftu. To je určitě pravda a některé Microsoftem užívané praktiky se nám nemusí líbit, ale desítky prostě rostou a podle všeho porostou i nadále.


Zastoupení OS na desktopu - trend


Trend je posledních několik měsíců stejný, když se podíváte na graf, tak křivka zastoupení desítek má za poslední více než půlrok tvar přímky. Ve prospěch desítek mluví i přibližující se Anniversary Update (kódově Redstone 1), který dorazí nejspíš v červenci a který zase přinese nové funkce a možnosti práce.

A bude jich celkem dost, soudě podle prezentací novinek na konferenci Build 2016 v minulém týdnu. Rozdíl ve funkčnosti oproti zatím dominantním sedmičkám se tak opět o trochu prohloubí a to může zase pár procent uživatelů přimět k upgradu. Velmi dobře vypadají například technologie zaměřené na stylus (Windows Ink) a třeba prohlížeč Edge se dostane do mnohem dospělejšího stadia vývoje. K zahození nebude ani těsnější integrace Windows na PC s mobilními telefony nejen s Windows, ale i s Androidem.

Už minule jsem psal, že daným tempem růstu zastoupení desítek by Microsoft mohl tu slibovanou miliardu do tří let plus minus stihnout. Tenhle odhad se s ohledem na aktuální březnová čísla zatím nijak nemění.

Zdroj: Net Applications
reklama