reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zastoupení OS na desktopu – duben 2016: divoká data

1.5.2016, Michal Hala, aktualita
Zastoupení OS na desktopu – duben 2016: divoká data
Skončil duben, takže zase po měsíci přinášíme přehled zastoupení operačních systémů na desktopu. Tentokrát je ve znamení „divokých“ dat a prvního znatelného poklesu trendu nástupu Windows 10.
Tradičně vycházíme z dat pořízených společností Net Applications. Podíl jednotlivých platforem je tentokrát s dílčími změnami – Windows mají dohromady 89,23 % (minule měly 90,45 %), OS X má 9,2 % (minule 7,77 %) a zbytek je Linux – 1,56 % (minule 1,78 %). Lehce nám klesly Windows a mírně narostl OS X, Linux lehoulince poklesl. Soudím, že na závěry je brzy, v případě OS X může jít jak o změnu trendu, tak o chybu měření. Ostatně ještě dále uvidíte, že data za duben jsou docela divoká.

Docela nečekané změny se ovšem objevily v podílech jednotlivých verzí Windows:
  • Windows NT se nově (a upřímně řečeno dost záhadně) objevily v žebříčku a mají dokonce 2,85 % v rámci platformy.
  • Windows XP mají 10,83 % v rámci platformy Windows (minule 12,05 %).
  • Windows Vista mají 1,50 % v rámci platformy Windows (minule 1,56 %).
  • Windows 7 mají 54,69 % v rámci platformy Windows (minule 57,37 %).
  • Windows 8/8.1 mají 13,57 % v rámci platformy Windows (minule 13,28 %).
  • Windows 10 mají 16,08 % v rámci platformy Windows (minule 15,64 %).
  • Starší verze Windows dohromady mají 0,48 % v rámci platformy Windows (minule jen 0.10 %).

Podíl verzí Windows v rámci platformy - duben 2016

Windows XP za poslední měsíc klesly o více než procentní bod. Windows Vista jsou víceméně tam, kde byly minule. Windows 7 se stále drží na první pozici mezi všemi verzemi Windows, ale znatelně klesly bezmála o tři procentní body. Windows 8/8.1 klesly stejně jako minule o tři desetiny procentního bodu. Windows 10 sice posílily téměř o půl procentního bodu, ale trend nárůstu poklesl a už v grafu nemá tvar přímky.

Ovšem největší záhadou jsou „odnikud“ se objevivší Windows NT, které mají mít téměř tři procenta. Osobně se domnívám, že jde o nějakou chybu měření (resp. diagnostiky verze Windows), kdy byla jako NT chybně vyhodnocena jiná verze. Prostě vůbec nevěřím v návrat verze NT z „digitálního záhrobí“. Ještě k tabulce pod grafem – do kategorie ostatní je pokaždé zahrnováno něco jiného, tentokrát především Windows NT a různé verze OS X.


Trend zastoupení OS na desktopu - červenec 2015 až duben 2016
Trend zastoupení jednotlivých OS na desktopu
Zdroj dat: Net Applications


Trend je posledních několik měsíců stejný (kromě těch podivných entýček), výrazně klesly sedmičky, ale když se podíváte na graf, tak křivka zastoupení desítek už nemá tvar přímky. Nicméně ve prospěch desítek může promluvit končící termín upgradu zdarma, kdy bude řada lidí upgradovat na poslední chvíli. V červenci uvidíme…

Už několikrát jsem psal, že vyrovnaným tempem růstu zastoupení desítek by Microsoft mohl tu slibovanou miliardu do tří let plus minus stihnout. Tenhle odhad bych ovšem s ohledem na pokles tempa jejich růstu už mírně korigoval v neprospěch desítek. Ale je otázka, jak je to s tím podílem Windows NT a vůbec se stávajícím chaosem v datech za duben.

Takže snad budeme chytřejší až za měsíc – snad se ta záhada s Windows NT nějak rozumně vysvětlí.

Zdroj: Net Applications
reklama