reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zastoupení OS na desktopu v červenci: zatím bez překvapení

3.8.2015, Michal Hala, aktualita
Zastoupení OS na desktopu v červenci: zatím bez překvapení
S koncem července nastala vhodná chvíle podívat se na zastoupení operačních systémů na desktopu. Nečekejte žádná překvapení, změny jsou minimální. A Windows 10 budou mít aspoň trochu (nebo trochu víc) viditelný podíl nejdřív za měsíc.
Opět vycházíme ze statistik společnosti Net Applications (všechny grafy kromě podílu jednotlivých verzí v rámci platformy Windows pochází od ní, čísla pro náš graf také). Začneme u zastoupení jednotlivých rodin operačních systémů. Windows mají 90,66 %, OS X má 7,66 % a Linux 1,68 %. Tady se vůbec nic překvapivého se nestalo, ale ani se nedalo nic čekat. A troufám si tvrdit, že uvedené zastoupení zhruba vydrží přinejmenším několik dalších měsíců. A možná i déle. Uživatelé Applu od něj určitě najednou neutečou a uživatelé Linuxu svého favorita také neopustí.


Zastoupení platforem na destopu


Zastoupení platforem na destopu včetně verzí Windows


Tudíž Windows jednoduše nemají kde brát, tedy pokud nepočítáme úplně nové uživatele. Jak je to ale s jednotlivými verzemi Windows v souhrnu všech OS a jen mezi sebou? Windows XP mají 11,74 % z celku (13,82 % z platformy Windows), Windows Vista mají 1,84 % z celku (2,04 % z platformy Windows), Windows 7 mají 60,75 % z celku (67,36 % z platformy Windows) a Windows 8 a 8.1 mají 15,86 % z celku (17,59 % z platformy Windows).


Podíl jednotlivých verzí Windows v rámci platformy


Jinak žádná dramatická změna oproti situaci před měsícem nenastala a ani se čekat nedala. Když se podíváte na oba grafy trendu (souhrnný i detailní), prakticky žádnou hodně viditelnou změnu nezaznamenáte. Co bude dál, je otázka… Téměř jistě začnou klesat zastoupení sedmiček a osmiček ve prospěch desítek. Trend poklesu verze XP prozatím zpomalil, ale upgrade na desítky je pro jejich uživatele placený, takže tady nemusí být změna až tak rychlá.


Platformy na desktopu - trend


Platformy na desktopu - včetně verzí Windows


Pokud jste to náhodou nezaznamenali, tak první den přešlo na Windows 10 slušných 14 miliónů uživatelů. Neowin dnes uvádí, že celkem jich zatím je 18,5 miliónu. Další číslo, kterým Neowin operuje, je 67 miliónů, o kterých mu ovšem důvěrné zdroje prozradily, že to rozhodně není ani počet registrací. Takže pokud jste narazili na tohle číslo, neberte ho moc vážně. Znamená totiž bůhvíco.

Já bych asi počkal na oficiální statistiku od Microsoftu, nebo opět na čísla od Net Applications příští měsíc a z měsíců následujících. Odhadovat si netroufám vůbec nic, weby jsou plné pozitivních recenzí, ale v diskusních fórech lze najít i nemálo negativních reakcí. A je docela dobře možné, že hodně lidí čeká na aktualizaci Treshold Wave 2, která má přijít v říjnu a cílí na stabilizaci a optimalizaci systému.

Zdroj: Neowin, Net Applications
reklama