reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zastoupení OS na PC v září 2016 – desítky poprvé klesly

2.10.2016, Michal Hala, aktualita
Zastoupení OS na PC v září 2016 – desítky poprvé klesly
Přinášíme aktuální údaje o zastoupení operačních systémů na osobních počítačích v měsíci srpnu. Tentokrát jde o „pikantní“ data, protože Windows 10 poprvé od svého uvedení v loňském červenci klesly, zatímco sedmičky posilují.
Podíl jednotlivých platforem je následující – Windows mají dohromady 90,85 %, macOS má 6.92 % a zbytek je Linux – 2,23 %. Windows se s mírnými výkyvy dlouhodobě drží lehce nad 90 %, macOS stále lehce klesá (tentokrát už pod 7 %), Linux pořád stoupá, teď už znatelně nad 2 %. Na vážnější soudy ohledně macOS a Linuxu je pořád brzy, ale změny začínají vypadat jako trvalejší trend. Na samotnou chybu měření to už nevypadá.


Zastoupení OS na PC - září 2016
Zastoupení OS na PC - září 2016
Graf: Net Applications


Podíly jednotlivých verzí Windows v rámci platformy jsou následující:
  • Verze XP mají 10,03 % v rámci platformy Windows – drží se tak tak nad 10 % a stále klesá.
  • Verze Vista mají 1,20 % v rámci platformy Windows – pomalu se vytrácí z přehledu.
  • Verze 7 mají 53,13 % (minule 52,20 %) v rámci platformy Windows – takže viditelně posílila!
  • Verze 8/8.1 mají 10,58 % v rámci platformy Windows – takže je téměř tam, kde minule.
  • Verze 10 mají 24,80 % (minule 25,40 %) v rámci platformy Windows – což znamená, že poprvé za posledních 15 měsíců klesla!
  • Pro doplnění – starší verze Windows dohromady mají 0,26 % v rámci platformy Windows.
Pokud pomineme možnou chybu měření, která se mi ale ve světle nedávného sdělení Microsoftu o 400 miliónech uživatelů nezdá úplně pravděpodobná, tak poslední verze Windows poprvé od loňského července klesla. Netroufnu si zasvěceně tvrdit, že znám přesnou příčinu, ale pokles tu je. Pokud si zaspekuluji, tak se mohli někteří uživatelé, kteří upgradovali na poslední chvíli nebo pod tlakem Microsoftu, vrátit k předchozí verzi. Tou jsou (nejspíš) sedmičky, které znatelně získaly.


Zastoupení verzí Windows - září 2016


Pojďme se podívat na graf dlouhodobých trendů. Nechal jsem – stejně jako minule – na webu společnosti Net Applications zobrazit časovou řadu od června loňského roku. Téměř lineární růst verze 10 prodělal zlom. Možné důvody jsem už uvedl výše. Nevěštil bych z toho nic katastrofálního, ale tu miliardu v Redmondu do tří let už zkrátka nestihnou. Co bude příští měsíce, to teprve uvidíme, ale desítky nakonec porostou dál.

Mnohem a mnohem zajímavější je schodovitá linie zastoupení Windows 7, která se téměř opakuje vždy po třech měsících. Trend je pozvolna sestupný, ale znatelný pokles jeden měsíc je už podruhé vystřídán dvouměsíčním nárůstem. Jako kdyby jejich uživatelé nevěděli, co chtějí. Za předpokladu, že jde o návraty. Sedmičky se pořád prodávají, takže se nedá úplně vyloučit, že jde o nové uživatele (byť se mi to nezdá moc pravděpodobné).


Zastoupení OS na PC - září 2016 - trendy
Zastoupení OS na PC - září 2016 - trendy
Graf: Net Applications


Ještě k desítkám – stále jde o nejrychleji přijímaný systém Windows v historii. Ano, byly pro většinu uživatelů jako upgrade zadarmo. Ano, Microsoft je vnucoval metodami, které se nám nelíbí. Ale ten počáteční růst byl ohromný. Teď přišlo jeho přerušení a jsem hodně zvědav, jak přesně se bude graf vyvíjet v následujících měsících.

Samozřejmě, že desítky sbírají a odesílají nejvíc údajů ze všech Windows v historii. Sedmičky samozřejmě byly a vlastně pořád jsou výborný systém, ale technologie se vyvíjejí a je (nebo bude) čas jít dál. A sedmičky nakonec odejdou a desítky nakonec převáží. Jenom to nebude tak rychle, jak by se Microsoftu líbilo.

A redmondskému gigantu nepomohou mobily, na které původně sázel. Tady firma provádí restart a do budoucna se soustředí na korporátní klientelu. Takže desítky a stovky miliónů dalších (mobilních) uživatelů prostě nebudou.

Zdroj: Net Applications
reklama