reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zbytek rakety Angara A5 neškodně dopadl do Pacifiku

6.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Zbytek rakety Angara A5 neškodně dopadl do Pacifiku
Stále vyvíjená ruská raketa Angara A5 v prosincovém testu odstartovala do vesmíru i se zbrusu novým stupněm zvaným Persei, který bude namísto toxických paliv využívat kyslík a kerosin, čili petrolej. Test ovšem nedopadl dobře.
Rusové už více než dvě dekády vyvíjejí svou raketu Angara A5, která má nahradit dosluhující Protony a mimo jiné umožnit nabízet služby v oblasti vesmírného turismu. Vývoj jde ale pomalu, ostatně v prosinci proběhl teprve třetí zkušební let, zatímco poprvé tato raketa startovala už v roce 2014, kdy úspěšně vynesla dvě tuny balastu na geostacionární dráhu a předloni v prosinci to byly 2,4 tun. V nejnovější třetí zkoušce ze dne 27. prosince startovala Angara A5 se zbrusu novým druhým stupněm Persei, který spaluje ve svém motoru RD-0124 tekutý kyslík a petrolej. 
 
 
Raketa v pořádku odstartovala a její hlavní stupeň s pomocnými raketami fungoval dle předpokladů, což zprvu platilo i pro samotný Persei, který poté také zažehl svůj motor. Poté ovšem měl proběhnout druhý zážeh, jenž měl za úkol navést raketu na vyšší a již stabilní oběžnou dráhu, ale RD-0124 tentokrát nereagoval, a tak bylo jen otázkou dní, než Persei atmosféra zbrzdí natolik, že ten v ní shoří. 
 
Šlo tu ovšem o přibližně 20 tun včetně balastu, z nichž ale většinu představovalo palivo a bylo jasné, že půjde o nekontrolovatelný sestup. Vzhledem k širokému rozpětí 10 hodin, během nichž měl Persei během včerejšího dne sestoupit do husté atmosféry, tak ani nebylo jasné, zda bude představovat nějaké nebezpečí. 
 
Nyní už tu ale máme potvrzení od 18th Space Control Squadron, která z Vandenbergovy základny sleduje člověkem vytvořené objekty na oběžné dráze. Nakonec nastala ta nejpravděpodobnější varianta, a sice že Persei dopadne v oblasti Pacifikum, a to asi 4000 km od pobřeží Peru, což se mělo stát přesně včera ve 22:08 našeho času.  


reklama