reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zdrojový kód Windows XP údajně unikl na web, čeká se na potvrzení

25.9.2020, Jan Vítek, aktualita
Zdrojový kód Windows XP údajně unikl na web, čeká se na potvrzení
Začaly se množit zprávy, že zdrojový kód operačního systému Microsoft Windows XP unikl prostřednictvím fór 4chan a nyní už je dávno rozšířen po všech koutech Internetu a dá se stáhnout prostřednictvím torrentů i jinde. Je to ale opravdu ono?
Dostupné informace říkají, že jde skutečně o zdrojový kód operačního systému Microsoft Windows XP, který se dá stáhnout i z úložišť služby Mega nebo prostřednictvím torrentů. Data se tak už dostala i k lidem, kteří dokáží posoudit, zda jde skutečně o pravý zdroják. První ohlasy jsou takové, že jde o opravdový kód Windows XP, ale nejlepší by bylo potvrzení samotného Microsoftu, které zatím nepřišlo a samozřejmě ani nevíme, zda se Redmond k tomu vyjádří. 
 
 
Původní vlákno na 4chan bylo otevřeno jen čtyři hodiny a není už je uzavřeno. Uniklý zdroják už se ale pochopitelně šíří dál a je zhola nemožné zařídit, aby ze spárů Internetu už zmizel nadobro, takže s tím musí Microsoft počítat, stejně jako mnozí lidé, kteří Windows XP dosud využívají, i když už asi moc nehrozí, že by se někdo pokoušel v kódu najít slabiny pro tak starý a již málo využívaný systém. Cílů pro vydírání je dost i tak. 
 
 
Windows XP mají za sebou už 19 let existence, přičemž už od roku 2014 jsou oficiálně nepodporované, a to až na občasné bezpečnostní aktualizace, jimiž Microsoft reagoval třeba na vlnu ransomware. 
 
Uvidíme, co se z toho vyvine. Třeba se kódu uchytí komunita, která bude systém rozvíjet (pokud jde vůbec o úplný kód), i když to nevypadá pravděpodobně. Mnozí se ale jistě přinejmenším podívají alespoň ze zvědavosti. My zase můžeme být zvědaví na reakci Microsoftu. 
 


reklama