reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ze Švédska zazněl požadavek zákazu těžby Bitcoinu, Etherea i jiných měn v Evropě

24.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Ze Švédska zazněl požadavek zákazu těžby Bitcoinu, Etherea i jiných měn v Evropě
Lídři nejen evropských zemí si lámou hlavy nad tím, jak by mohli srazit uhlíkovou stopu svých národů, přičemž těžba kryptoměn dosud spíše prolétala pod jejich radarem. Nyní se ale ozývá Švédsko, které mluví právě o cílech Pařížské dohody.
Evropa zrovna nemá na těžbě Bitcoinu lví podíl, pokud tedy nepočítáme Rusko, jehož potenciál zvedly i z Číny vyvezené stroje, i když zřejmě ne o tolik, o kolik by dle počtů listu Financial Times mohly. Ale právě proto se růstu podílu Ruska možná ještě teprve dočkáme. 
 
V Evropě a konkrétně v EU tak v těžbě Bitcoinu vede Irsko s podílem kolem 4,7 % na celkovém hashrate bitcoinové sítě, které stíhá Německo s podílem nižším jen o 0,2 %. To jsou ovšem i tak pozoruhodně vysoká čísla, která jsou velice pravděpodobně následkem toho, že těžaři Bitcoinu využívají i Irské a Německé VPN služby, aby mohli skrýt své skutečné umístění, čili v Německu a Irsku se tedy ve skutečnosti Bitcoin ani zdaleka tak moc netěží. 
 
 
To ovšem znamená, že ve skutečnosti by se v rámci zemí Evropské unie mohl Bitcoin nejvíce těžit právě ve Švédsku (1,2 %), což by dávalo smysl vzhledem k tamním vodním a jaderným zdrojům, ale ve skutečnosti je cena elektrické energie ve Švédsku spíše průměrná a rozhodně nepatří mezi nejnižší v Evropě. 
 
Nyní se ozvali právě švédští regulátoři, a to konkrétně Erik Thedéen (Swedish Financial Supervisory Authority) a Björn Risinger (Swedish Environmental Protection Agency), dle nichž má spotřeba energie pro těžbu kryptoměn ohrožovat schopnost Švédska dostát závazkům Pařížské dohody. 
 
Thedéen a Risinger vypočítávají, že mezi dubnem a srpnem tohoto roku vzrostla spotřeba zařízení pro těžbu Bitcoinu ve Švédsku "o několik set procent" a nyní odpovídá spotřebě cca 200.000 domácností. Ve svém otevřeném dopisu tak žádají o celoplošný zákaz těžby kryptoměn na území Evropské unie, pokud jde o model PoW (Proof of Work). Do toho tak rozhodně spadá Bitcoin a stále i Ethereum, v jehož případě se stále jen plánuje přechod na PoS (Proof of Stake), kde už nepůjde o výkon, ale o objem držené měny. 
 
Thedéen a Risinger také chtějí, aby přímo ve Švédsku co nejdříve začal platit zákaz instalace nových těžebních zařízení a aby společnosti investující do kryptoměn už nemohly své aktivity popisovat jako ekologicky udržitelné. 
 
Dalo se přitom očekávat, že se dříve či později někdo ozve a vzhledem k výše řečenému není ani překvapivé, že tyto hlasy pocházejí ze Švédska. Uvidíme ale, zda padnou na úrodnou půdu, čemuž by mohl z politického hlediska napomoci i ten fakt, že ceny energií rostou a příčinou má být jako obvykle nedostatek. 


reklama