reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Země se po letech zpomalování začala točit rychleji

11.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Země se po letech zpomalování začala točit rychleji
Země se netočí kolem své osy s neměnnou pravidelností, a dá se tak říci, že každý den trvá přibližně 86.400 sekund. V poslední době si ale vědci všimli, že rotace Země po letech zpomalování najednou zrychlila. 
Svými nedokonalými smysly takovou věc samozřejmě nemáme šanci zaznamenat. Pro nás má den prostě 24 hodin a že nejde opravdu a přesně o 24 hodin, ale o něco více, to poznáme spíše jen jednou za čtyři roky, když se v kalendáři objeví 29. únor. Před několika desetiletími se ale objevily první atomové hodiny, které se od té doby neustále zdokonalují a zpřesňují. Díky jejich vysoké přesnosti tak už byla dávno potvrzena Einsteinova teorie relativity, samozřejmě nejen díky nim a také je možné velice přesně sledovat i to jak se mění rychlost rotace naší planety. 
 
 
Už řadu let je tak možné tuto rotaci přesně měřit, díky čemuž se začaly krom dalšího dne během přestupných let využívat i nepravidelně aplikované přestupné sekundy dané právě nepravidelností rotace Země.
 
Máme tu i příslušné záznamy, které ukazují vývoj, jež nám zprvu sdělily jednu prostou věc, a sice že změny v rychlosti rotace Země jsou větší, než se do té doby myslelo. A především se ukázalo, že od počátku měření se rotace postupně zpomalovala, a to až do předchozího roku, kdy se Země naopak začala točit rychleji. To přimělo některé instituce vážně uvažovat o tom, že by se aplikovala negativní přestupná sekunda, čili že by se oproti předchozím letům jedna sekunda naopak odečetla. Dosud nejkratší den, který se objevil v záznamech, tak byl loňský 19. červenec, který byl o 1,4602 milisekund kratší oproti standardu. 
 
Je tu pochopitelně i otázka, co způsobilo zrychlení rotace Země, na kterou ale není snadné odpovědět. Ta je totiž ovlivněna mnoha faktory, mezi něž se řadí vliv Měsíce, eroze, dokonce i sněhová pokrývka a vůbec celé dynamické klima naší planety, včetně větru, tlakových systémů, apod. Je tak těžké říci, zda po letech zpomalování rotace tu máme opačný trend. 
 
Zdroj: Phys.org, NASA


reklama