reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zemřel astronaut NASA Piers Sellers

25.12.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Zemřel astronaut NASA Piers Sellers
Národní úřad pro letectví a kosmonautiku má mnoho skvělých kosmonautů. Řady astronautů ale nedávno opustil původem Brit Piers John Sellers, který zemřel ve věku 61 let. Pro NASA byl také významným vědcem.
Spousta lidí si pamatuje jména astronautů, kteří zvládli udělat nějaký významný krok jako první, například přistání na Měsíci. Už menší počet lidí ale zná mnohdy velmi významné kosmonauty, kteří nejsou tak slavní, přesto ale svou prací přispěli velkou měrou k rozvoji vědy. Významným astronautem NASA byl i Piers Sellers, který nedávno zemřel ve věku 61 let.

Piers John Sellers se narodil 11. dubna 1955 ve Velké Británii a vystudoval na University of Edinburgh obor ekologie. Doktorát z biometeorologie získal na univerzitě Leeds University. Následně byl zaměstnán u agentury NASA v Goddardově kosmickém středisku a absolvoval kosmonautický výcvik v Houstonu, a to mezi roky 1996 a 1998. Následně by zařazen do tamní jednotky astronautů NASA.

V NASA měl Piers Sellers pověst i jako vědec, konkrétně se zabýval meteorologií. Vztahy mezi světem a atmosférou zkoumal od roku 1982, později i s pomocí týmu kolem satelitu Terra, který byl na oběžnou dráhu Země vypuštěn 18. prosince 1999.





Do vesmíru se Piers Sellers podíval celkem třikrát, a to ve funkci letového specialisty. Jeho lety byly uskutečněny v říjnu roku 2002, dále v červenci 2006 a naposledy v květnu 2010. Pracoval na Mezinárodní vesmírné stanici a celkový čas, který ve vesmíru strávil, činí 35 dní, 9 hodin a 2 minuty. Astronaut taktéž absolvoval šest výstupů do volného vesmíru, pomáhal také stavět Mezinárodní vesmírnou stanici.

V NASA zůstal i po ukončení své kariéry kosmonauta a od roku 2011 se Piers Sellers účastnil výzkumů NASA ohledně počasí, klimatu a jejich změn. Své úsilí také směřoval k omezení globálního oteplování a záleželo mu na celkové záchraně naší planety. Jeho přičiněním vzniklo přibližně 70 studií, které pomohly vědcům lépe pochopit Zemi, je také držitelem Řádu britského impéria. Svou práci ohledně hledání odpovědí na otázky o klimatických změnách na naší planetě bohužel nedokončil.

Piers John Sellers zemřel 23. prosince 2016 na rakovinu slinivky, která mu byla diagnostikována už letos v lednu.

Zdroj: engadget.com
reklama