reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Společnost Samsung oznámila, že rozjela výrobu počítačových čipů pomocí svého 14nm procesu LPP - Low Power Plus. Stalo se tak v souladu s tím, co bylo o 14LPP uvedeno v minulém roce a je to dobrá zpráva především pro AMD.
SpaceExplo (240) | 22.1.201611:35
"Nicméně můžeme také očekávat, že procesory Zen a nové Polarisy nebudou opožděny.­" ­- AMD slibilo, ze Zen uvede ­(!­) v roce 2016, coz muze byt zitra nebo taky 31. prosince 2016. A jak zname AMD z minulosti, bude to spise ten prosinec.

Ve zdroji se o vyteznosti a rentabilite nic nepise :­-­( Takze, bych si spise tipnul, ze zacnou pouzivat 14LPP na vyrobu cipu do nejdrazsich telefonu ­(viz zminka o Exynos 8 ve zdroji­) a produkce ­"velkych­" cipu zatim nebude probihat.

Pokud ale bude moci Samsung vyrabet mobilni cipy na 14LPP, tak bych predpokladal, ze ­"jeste porad trochu male­" cipy pro mobilni ­"Bristol Ridge­" muzou prijit na radu jako prvni ­- misto toho ale vime, ze AMD vlozi jeste jednu radu zalozenou na ­"Bulldozer­/Excavator­/atd­" architekture.

Nejak mit o cele porad nedava uplne smysl.
Odpovědět0  3
Jan Vítek (3360) | 22.1.201612:36
Ono se už dlouho mluví o tom, že Zen přijdou ke konci roku a AMD to nedávno potvrdilo. Přesněji jde o Summit Ridge pro nadšence, které mají být už k dispozici na konci 2016.

Nástup masové výroby na nějakém procesu obvykle nastane po dosažení uspokojivé spolehlivosti a výtěžnosti. A 28nm APU s Excavator přijdou na trh prostě proto, aby vyplnila mezeru mezi Kaveri­/Godavari a další už 14nm generací, která přijde až někdy v příštím roce.
Odpovědět0  0
SpaceExplo (240) | 22.1.201614:40
"A 28nm APU s Excavator přijdou na trh prostě proto, aby vyplnila mezeru mezi Kaveri­­/Godavari a další už 14nm generací, která přijde až někdy v příštím roce.­" a prave tohle mi v celem tom schematu vyroby nesedi. Zkuskim vysvetlit moje myslenkove pochody v nasledujicich odstavcich.

Vyteznost = pomer zcela dobrych vs spatnych cipu na jednom waferu. Z toho plyne, ze cim mensi cip se vyrabi, tim vice se jich na wafer dostane a tim vetsi je mnozstvi dobrych cipu, tedy vyssi vyteznost.

Uvazime­-li, ze vyrobeni jednoho waferu ma v jednom okamziku konstatni cenu, pak vyteznost vlastne urcuje vyrobni cenu jednoho noveho cipu = cim lepsi vyteznost, tim mensi vyrobni cen. ­(o cene prodejni ted mluvit nebudeme, ta se primarne stanovuje proti konkurenci­).

To, ze Samsung spustil ­"masovou­" vyrobu na 14LPP je hezke, ale ve zdroji se pise pouze o Exynos 8 ­(tedy 8­-mi jadrovy mobilni cip­). Mobilni cipy jsou obecne vyrazne mensi nez desktopove ­(tedy vetsi sance na vyssi vyteznost­) a v pripade Exynos 8 je mozne je v high­-end mobilech prodavat pomerne draho ­- tzn. zde by uz aktualni vyteznost mohla vyplatit a proto Samsung oznamil ­"masovou­" vyrobu.

A jak se vyrobni proces postupem casem vylepsuje, tak se zlepsuje vyteznost a tedy snizuje vyrobni cena jehoho cipu.

A zde je prave ten rozpor, kteremu uplne nerozumim ­- pokud je kvuli vyteznosti vyroba mensiho cipu levnejsi jak jsem napsal, pak bych pochopil, kdyby se AMD snazilo prinest Zen nejdrive na ­"notebookovy­" trh, ktery je ­"zdravejsi­" oproti ­"desktopovemu­" a AMD ma se svymi Radeon iGPU prece jen o neco malo lepsi pozici oproti Intelu. O tabletech atp ani nemluve, tam si myslim, ze AMD neni, protoze proste neumi ­(spise nemuze­) produkovat cipy s dostatecne malou spotrebou ­(ve ktere vyrobni proces hraje klicovou roli­).

Tzn. fakt, ze uz ted AMD vi, ze bude Zen prodavat ­(otazka je komu a jestli vubec­) jeste pred koncem roku 2016, pak bych si umel predstavit mit notebookove Zeny nekdy uz v Q2­/Q3 uz na trhu, aby mohli zacit prodavat a konecne treba mozna ziskat nejake penize.

Misto toho ale AMD uvede dalsi ­"Excavator­" mobile APU a bude cely rok cekat, az ­(jestli­) se mu podari dostat na trh desktop­/server Zeny, aby vlastne mohl zacit ­(mozna­) dalsi cenovou valku s Intelem.

Je jasne, ze nemam dostatek informaci a nevidim do­/za rozhodnuti AMD managementu, ale z vyse uvedeneho ­(pokud je to o vyteznosti a nakladech pravda­) mi prijde logicke ze mensi Bristol Ridge ­(APU on Zen­) by se na trh meli dostat drive, nez velke Summit Rigde.
Odpovědět0  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.