reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zítra můžeme sledovat průlet velkého asteroidu kolem Země

19.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Zítra můžeme sledovat průlet velkého asteroidu kolem Země
Kolem Země v průběhu zítřejšího dne v bezpečné vzdálenosti proletí velký asteroid, přičemž podobná událost nastala v roce 2004, kdy se přiblížil Toutalis. Dnes jde ale o asteroid 2014 JO25, jejž budeme moci i my sledovat díky Slooh.
Slooh Observatory je online astronomická platforma využívající celosvětovou síť teleskopů, díky níž budeme moci od zítřejší jedné hodiny ranní sledovat jeho průlet, přičemž asteroid se nám nejvíce přiblíží přesně zítra ve 14:24. Asteroid bude cestovat vzhledem k Zemi rychlostí cca 121.000 kilometrů za hodinu a dostane se na vzdálenost 1,8 milionu kilometrů, což je asi 4,6násobek vzdálenosti Měsíce. Nepředstavuje tak pochopitelně žádné riziko.





Asteroid 2014 JO25 si již v pondělí vyhledala obsluha Aricebo Observatory a na zveřejněném obrázku se ukazuje jeho činkovitý tvar. Co se týče platformy Slooh, ta chystá webcast pořádaný astronomy Paulem coxem a Bobem Bermanem, kteří budou společně s hosty mluvit o tom, jak byl asteroid nalezen a jaké jsou možnosti odvrácení srážky s podobným tělesem, kdyby nám nakonec hrozila.

V případě 2014 JO25 nakonec nejde o těleso, které by mohlo vyvolat apokalypsu. Dlouhý je maximálně 1300 metrů, pokud vezmeme v úvahu dva nejvzdálenější body. Zmíněný Toutalis, který Zemi minul v roce 2004 byl už podstatně větší 5kilometrový vesmírný balvan a dostal se na vzdálenost kolem 1,4 mil. kilometrů.





Slooh chystá během noci na asteroid zaměřit svůj hlavní teleskop umístěný na Kanárských ostrovech, ale ten jej během dne už nebude moci sledovat. Pokud byste si jej chtěli najít sami, pak dle NASA to bude možné i s amatérskou výbavou, ale ta musí být rozhodně lepší než "lidlskop", takže průměr 20cm a větší dalekohled, a také musí existovat dobré podmínky. 2014 JO25 totiž bude mít na obloze přinejlepším magnitudu 11, což odpovídá hvězdě Proxima Centauri. Observatoř v Arecibu chce pořídit a zveřejnit další snímky asteroidu, až se ten k nám dostatečně přiblíží.

Příští velký asteroid se má k Zemi přibližit až v roce 2027 a půjde o cca 800metrový 1999 AN10, který však proletí kolem Země ve vzdálenosti jen 380.000 km, což je i přibližná vzdálenost Měsíce.

Zdroj: Slooh
reklama