reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Život Elona Muska: cesta za nemožným snem – 1. část

20.6.2016, Jan Pánek, Kateřina Hoferková, článek
Život Elona Muska: cesta za nemožným snem – 1. část
Elon Musk je nepochybně jednou z nejzajímavějších, ale i nejkontroverznějších osobností dnešního průmyslu a jeho cíl je jasný: cestovat na Mars. Jeho život byl a je plný zvratů, ale i důmyslných nápadů.
Abychom pochopili celý jeho život, začneme ještě dlouho před tím, než se Elon Musk narodil. Jeho prarodiče z matčiny strany pocházeli z Kanady a byli velcí cestovatelé. Haldelmanovi létali po světě vlastním malým letadlem, až zakotvili v Africe, kde se usadili. Navíc byli velmi liberální ve výchově, což se projevilo i na jejich dceři Maye, Elonově matce.

Maye měla cestování také ráda a své rodiče velmi obdivovala. Mimo to soutěžila i v soutěžích krásy a dostala se do finále Miss South Africa. Už ve školních letech tuto krásku uhnal Errol Musk, Elonův otec. V roce 1970 se vzali a nejspíše právě o svatební noci byl počat Elon Musk.

Elon Reeve Musk se narodil 28. června 1971 v Pretorii v JAR. O jeden rok později se narodil i jeho bratr Kimbal a následně ještě sestra Tosca. Zatímco jeho otec pracoval jako strojař a elektroinženýr, Maye se jako modelka stala výživovou poradkyní. Otec byl vcelku bohatý, a tak rodina vedla asi 9 let spořádaný a normální život.




Zdroj: Twitter


Malý Elon už tehdy ale vyčníval z davu, zkrátka byl svůj. Stranil se ostatních dětí, mnohem raději si četl. Mezi jeho nejoblíbenější tituly patřil Stopařův průvodce po galaxii nebo Pán prstenů. Později se dal na odbornou literaturu a na encyklopedie.

Díky nim nabyl velké množství vědomostí, takže hodně rád opravoval další děti. Ty ho za to neměly rády, ale on nebyl s to pochopit, proč jim to vadí. Celý jeho život ho provázelo horší vnímání okolí.

V Elonových 8 letech se mu zcela změnil život, jelikož se jeho rodiče rozvedli. V té době se Maye i se všemi dětmi odstěhovala do letního sídla Muskových, kde všichni žili vcelku šťastný život. Elon se po několika letech žití s matkou rozhodl udělat velkou změnu ve svém životě. Přestěhoval se k otci.

O důvodu, proč tak udělal, se jen spekuluje, sám Elon Musk se k tomu nerad vyjadřuje. Namísto klidného života u matky se rozhodl žít u lehce neurotického a bohatého otce. Díky tomu, že byl jeho otec technik, měl ve svých 9 letech první počítač - Commodore VIC-20. Také v této době budoval rakety, do kterých si sám vyráběl výbušninu, nebo toužil i podnikat. Hodně v této době přemýšlel nad byznysem, a to se svým bratrem Kimbalem. Tím ale pozitiva této části jeho života končí.




Commodore VIC-20 (Zdroj: Wikipedia)


Jeho otec nebyl nejvhodnější člověk na výchovu dětí, údajně Elona i Kimbala psychicky týral. Z některých Muskových vyjádření je patrné, že si o svém otci myslí, že je psychicky narušený. To ale nebylo vše, co se malému Elonovi dělo.

Vůbec nebyl populární ve škole, což s sebou přinášelo velké množství šikany. Několikrát se stalo, že ho kluci mlátili, jednou dokonce do bezvědomí. Šikana pokračovala ze základní školy až na střední. Potom ale přešel na Pretorijskou střední školu, kde byli dospívající s lepším chováním, a tak jeho šikana skončila.

Tou dobou se Elonovi Muskovi hlavou honily jiné myšlenky než na vysokou školu. Sice na ni v Africe nastoupil, ale cítil, že jeho místo je jinde. Dlouho toužil po zemi neomezených možností, Americe.

Díky matčině kanadském původu a novém zákonu umožňujícím převést občanství na děti se mu naskytla možnost odcestovat za oceán. Jakmile prošel byrokratickým schvalováním a papírováním, zanechal vysoké školy a odletěl do Kanady. A to před svými 18. narozeninami.
reklama