reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zlepšováky fóra na denním pořádku

8.4.2009, Karel Polívka, článek
Zlepšováky fóra na denním pořádku
Naše fórum se z pohledu návštěvnosti i funkcionalit stále rozvíjí. Jeho možnostem jsme v článku věnovali naposledy před více než rokem a jelikož k funkčním vylepšením dochází takřka neustále, shrneme si teď pouze ty nejzajímavější za tu dobu.
Začněme tím snadnějším, a tedy grafem vývoje návštěvnosti našeho diskuzního fóra. Čísla pochází z auditu internetových médií NetMonitor a jedná se o celkový počet návštěvníků (cookies) v rámci každého měsíce.


– v červenci 08 jsme měli na fóru pár dní výpadek měřicích kódu, proto ta mezera –

Konec roku je pro Svět hardware vždy z hlediska čísel nejlepší, proto nadcházející měsíce nejspíše lednové číslo nepokoří. O to více se ale budeme připravovat na další podzim, aby byl nárůst minimálně stejně strmý, jako byl v předchozím roce.



Nyní se už zaměřme na stručný soupis nejzajímavějších funkčních novinek, které se udály od publikace posledního článku o fóru koncem roku 2007.


Poradna SHW


Pokud neregistrovaný uživatel potřebuje jednorázově pomoci, může do Poradny SHW napsat svůj dotaz bez nutnosti registrace nebo znalosti rozhraní fóra (odkaz na formulář pro napsání dotazu je i na homepage magazínu SHW v boxíku Speciál).


- formulář pro napsání dotazu do poradny SHW, pouze pro neregistrované -


Archiv reputačních bodů


Vylepšení uživatelského panelu, kde se zobrazují poslední přijaté i udělené reputační body. Archiv také umožňuje zobrazit jejich kompletní výpis a filtrovat je podle typu (pozitivní, neplatné, negativní).


Vylepšení anket


Když v sekci, v které je nějaká anketa, najedete kurzorem na její ikonku v 2. sloupci zleva, zobrazí se na pozici kurzoru pomocí AJAXu (bez načítání nové stránky) okno s jejím aktuálním stavem. Není třeba téma rozklikávat.



Při vytváření anket jsou k dispozici nové možnosti v sekci "Zobrazit výsledky":
  • Zobrazit vždy a všem = v průběhu budou všem k dispozici jednotlivé odpovědi a tedy stav ankety
  • Nezobrazovat ostatním = odpovědi neuvidí nikdo jiný kromě autora ankety, moderátorů a admina
  • Zobrazit všem až po uzavření ankety = odpovědi budou všem k dispozici až po ukončení ankety


- formulář pro tvorbu ankety, ohraničená je sekce pro definici zobrazování výsledků -

Při vytváření ankety (nebo editaci již existující) je možné zaškrtnout položku "Povolit ostatním přidat další možnost pro hlasování, díky čemuž bude každý moci změnit svůj hlas." V dolní části okna s anketou se pak zobrazí odkaz "Přidat další možnost hlasování", po jehož odkliknutí budete moci přidat novou možnost hlasování (v závorce za ní bude uvedeno, kdo ji přidal).

Protože u anket, kde bude toto povoleno, mohou přibýt nové možnosti i po odhlasování x uživatelů, mohou u nich všichni svůj hlas změnit, nebo smazat pomocí odkazu "Změnit můj hlas". Podrobnosti zde.


Formuláře - ověřování polí


Ve všech předdefinovaných formulářích je automatické ověřování, zda povinná pole obsahují nějaký obsah. Při pokusu o odeslání formuláře, který by měl nějaké povinné pole prázdné, se červeně orámuje a zobrazí se pod ním hláška: "Toto pole nemůže být prázdné!"



Jakmile se do povinného pole nějaký obsah napíše, orámuje se zeleně. Upozornění je tak názornější a uživatelsky přívětivější (zejména pro nováčky).


Předělané uživatelské profily


Namísto jedné stránky se všemi informacemi obsahují profily několik záložek, mezi nimiž je možné přecházet. Po pravé straně jsou navíc boxíky s dalšími informacemi.

U jednotlivých částí lze v sekci "Soukromí v profilu" nastavit zobrazování pouze určitým skupinám uživatelů (například jen svým kontaktům nebo přátelům). Přibyla možnost psát přímo do profilů komentáře, které pak vidí i ostatní, a také si svůj profil po kliknutí na odkaz "Upravit vzhled profilu" graficky uzpůsobit podle svých představ. Podrobnosti zde.


Společenské skupiny


Uživatelé mají možnost vytvářet a spravovat si vlastní společenské skupiny (Veřejné, Moderované, Jen na pozvání). Odkaz na přehled společenských skupin se nachází v nabídce "Komunita SHW" v horní modré liště a také v uživatelském panelu v sekci "Společenské služby".



Členové skupiny v ní mohou psát zprávy řazené do jednotlivých diskuzí a přidávat obrázky ze svých alb. Je možné si nastavit automatické e-mailové upozorňování na nové zprávy ze skupin nebo pouze z konkrétních diskuzí. V případě jiných skupin než veřejných uvidí obsah pouze jejich členové, nikdo jiný.


Vlastní alba fotografií


Je možné vytvářet si vlastní alba fotografií, a to buď veřejná nebo soukromá (zda se má obsah zobrazovat ostatním). Do vytvořeného alba je možné uploadovat fotografie, ke kterým lze psát komentáře.


- detail obrázku z alba, v dolní části je editor pro napsání komentáře -


Tagy u témat


K tématům je možné přidávat tagy (textové značky), po jejichž odkliknutí se zobrazí seznam všech témat, které mají přiřazený stejný tag. Jedná se o uživatelsky definovanou možnost sdružování podobných témat. Zároveň je k dispozici tagový mrak (seznam nejvíce používaných tagů).


Záložky u témat


Pomocí záložek (ikonek v dolní části témat) je možné jednoduše přidávat odkazy na zajímavá témata na servery určené pro sdílení odkazů, pokud některý z nich používáte (Google, Seznam.cz, Linkuj.cz, Mediablog.cz, vybrali.sme.sk, Jagg.cz, del.icio.us).




Lightbox u příloh


Obrázky v přílohách se po kliknutí zobrazí na stejné stránce v rámečku s informacemi o názvu souboru a datu přidání (přes pozadí se zobrazí průsvitný šedý závoj). Pokud příspěvek obsahuje více příloh, jsou v dolní části rámečku odkazy pro rychlé zobrazení předchozí a následující.




Prefixy u témat


Při vytváření témat je možné pomocí roletového menu nastavovat prefixy (co se bude modře zobrazovat před jejich nadpisem, typicky se jedná o tematické upřesnění) v některých sekcích, pro které jsou definované (momentálně se jedná o sekci Software). Cílem je lepší třídění obsahu, než jak by tomu bylo v případě velkého množství podsekcí. Prefixy se také zobrazují na homepage fóra ve sloupci s posledním příspěvkem z jednotlivých sekcí.


- před názvy témat jsou modře jejich prefixy -

V sekci se navíc po kliknutí na prefix zobrazí všechna témata s daným prefixem, čímž je možné si rychle vypsat to, co vás zajímá. Příklad prefixů v sekci Software/OS Windows: Windows 9x, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows Server 2000, Windows Server 2003, Windows Server 2008.


Selekce témat podle kritérií


V horní části sekcí (viz screenshot výše) je možné si zobrazit témata podle kritérií:
  • Bez prefixu, s jakýmkoli prefixem nebo výběr z nabízených prefixů v dané sekci
  • Seřadit témata podle: nadpisu tématu, posledního příspěvku, založení tématu, počtu odpovědí, počtu zobrazení, zakladatele tématu, hodnocení tématu
  • Na základě předchozí volby řadit témata sestupně nebo vzestupně
  • Zobrazit pouze témata vytvořená v určité době

RSS pouze dané sekce


V pravém horním rohu všech sekcí je ikonka RSS, po jejímž odkliknutí se zobrazí RSS výpis nejnovějších příspěvků pouze z dané sekce – pro odebírání tohoto exportu stačí zkopírovat URL do RSS čtečky.




HelpDesk


Z důvodu příspěvků o chybách napříč různými tématy a sekcemi (daň za stále se rozrůstající funkčnost fóra i magazínu) se některé připomínky opakovaly a nebyl mezi nimi pořádek. Proto byl zaveden přehledný systém pouze pro upozorňování na chyby – HelpDesk.




Nový přehled moderátorů


Byla změněna podoba přehledu moderátorů fóra, na který směřuje odkaz "Vedení fóra (přehled moderátorů)" v dolní části homepage pod výpisem sekcí. Nově obsahuje podrobné informace o moderátorech včetně avataru.




Vylepšení soukromých zpráv


Soukromé zprávy je možné řadit sestupně nebo vzestupně podle odesílatele, datumu přijetí a předmětu. Navíc se pod každou zprávou zobrazuje editor pro rychlou odpověď s automaticky přednastavenou citací zprávy, kterou prohlížíte.



Pokud Vám někdo pošle soukromou zprávu s obsahem porušujícím pravidla fóra (typicky urážlivým), můžete na něj pomocí ikonky s vykřičníkem v pravé horní části boxíku se zprávou (viz screenshot výše) upozornit vedení fóra, kterému se tak obsah soukromé zprávy společně s Vámi zadaným komentářem přepošle.

Když na nějakou soukromou zprávu odpovíte, zobrazí se pod ní příjemci odkaz "Historie zprávy", pomocí které si může zobrazit svou původní zprávu v podobě, jak Vám ji odeslal. Když budete mít s někým konverzaci založenou na reagování na více zpráv, pomocí této funkce si můžete všechny zobrazit v plné podobě s možností každou přeposlat někomu jinému nebo na ni znovu odpovědět. Podrobnosti zde.


Nové příspěvky - lze vyloučit určité sekce


V uživatelském panelu si lze nastavit, z kterých sekcí se nemají zobrazovat nové příspěvky v seznamu po kliknutí na odkaz "Nové příspěvky" v horní liště nebo v menu "Rychlé odkazy" po kliknutí na "Příspěvky za posledních 24h". Možnost nastavení je v uživatelském panelu v sekci "Nastavení & Volby" pod položkou "Upravit nastavení".



Není možné vyřadit sekce z kategorie "Svět hardware (magazín a fórum)", všechny ostatní ano. Tato možnost najde své uplatnění zejména u těch, co nechtějí být informování o příspěvcích z různých soutěží, z bazaru nebo o nových downloadech.


Vylepšení Rozšířené statistiky


Pomocí AJAXu dochází k automatické aktualizaci všech sekcí bez nutnosti opětovného načítání homepage fóra. Interval automatické obnovy je 60 sekund. V pravé horní části sekce s nejnovějšími příspěvky je odkaz "Obnovit", jehož odkliknutím je možné provést okamžitou aktualizaci této sekce. Po kliknutí odkaz zmizí a objeví se znovu za 10 sekund.



V obou sekcích na levé straně si je možné zobrazit různorodé informace (je třeba být přihlášený), díky čemuž nejsou uživatelé omezeni napevno definovanými sekcemi. Za nadpisem je šipečka, po jejíž odkliknutí se zobrazí další možnosti:

Statistiky uživatelů:
  • Nejnovější členové
  • Největší diskutéři
  • Založili nejvíce témat
  • Nejvyšší reputace (1. sloupec zobrazuje počet udělení, 2. počet reputačních bodů, 3. úroveň vlivu)
  • Nejvíce červených karet (1. sloupec zobrazuje počet karet, 2. počet trestných bodů)
  • Nejvíce návštěv profilu
  • Nejnovější skupiny

Statistiky sekcí:
  • Nejnovější aktuality a články
  • Nejvíce čtená témata
  • Témata s nejvíce příspěvky
  • Sekce s nejvíce příspěvky
  • Nejnovější zprávy ze skupin


Vylepšení editoru rychlé odpovědi


Vylepšení se týká nejen editoru pod posledním příspěvkem na každé stránce tématu, ale i zpráv v profilu, soukromých zpráv, zpráv ve skupinách a rychlé editace. Nově editor obsahuje následující formátovací funkce: velikost fontu, zarovnání, CODE, HTML, PHP, vložení smajlíků a příloh. V dolní části se navíc zobrazuje, jaký typ obsahu je pro psaní povolený.




Předdefinované hlášky


V pravém horním rohu základního a WYSIWYG editoru pro psaní příspěvků se všem zobrazuje roletové menu s předdefinovanými hláškami. Po vybrání některé z nich se hláška umístí do příspěvku na pozici kurzoru, a to jako jako obsah, nikoli jako proměnná (díky čemuž nemůže dojít zpětně k nějaké automatické změně). Opakované používání nějakých frází nebo sdělení je tak snadné a rychlé.



Každý si navíc může definovat vlastní hlášky, které se mu budou v roletovém menu zobrazovat společně s těmi veřejnými. To může provést ve svém uživatelském panelu pomocí odkazu "Spravovat hlášky" v dolní části levého sloupce. Nejdříve si bude třeba vytvořit vlastní kategorii a až posléze vlastní hlášky, které nikdo jiný kromě jejich autora nebude moci používat.



Pro podrobnější informace o zmíněných novinkách použijte u nich uvedené odkazy. Předem prozradím, že se chystají další zajímavá vylepšení, proto zůstaňte naladění.

Diskuzní fórum Světa hardware je o komunitě, která nejen že žije, ale také se stále rozvíjí a své členy za jejich aktivitu odměňuje.
reklama