reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Změna násobiče na desktopovém Athlonu XP za chodu!

16.12.2003, Eagle , článek
Změna násobiče na desktopovém Athlonu XP za chodu!
Zhruba před měsícem jsem zde prezentoval článek o změně násobiče a napětí za chodu u mobilních procesorů Athlon XP přímo z prostředí operačního systému Windows. Nyní přináším vánoční dárek v podobě změny násobiče za chodu na desktopovém procesoru!
Když už jsem věděl, že budu muset zmodifikovat můstky, rozhodl jsem se vytvořit ultimátní procesor - Mobile Athlon MP-M. Čip, který bude umět pracovat ve víceprocesorovém systému a který bude umět měnit násobič za chodu, takový, který ani AMD neprodává!

Změna procesoru na Athlon MP

Pro vytvoření Athlonu MP je důležité spojit nejvíce pravý můstek na soustavě L5. Jeho spojením začne procesor hlásit podporu víceprocesorové konfigurace přes instrukci CPUID:



Všimněte si čísla 19 - Multiprocessing Capable. Položka je podporována pouze u Athlonů MP.

Změna procesoru na Mobile Athlon XP

Největší kouzlo ale bylo vytvoření mobilního Athlonu.



To se provede spojením druhého můstku zprava na L5. Jakmile je tento můstek spojen, procesor povolí použití MSR registrů sloužících pro změnu násobiče a napětí za chodu.

Před změnou program CPUMSR hlásil absenci podpory změny násobiče a napětí za chodu...



... po změně jsou již podporovány:



Tím, že jsem spojil oba můstky, jsem vytvořil Mobile Athlon MP. Samozřejmě že pro změnu frekvence je důležitá druhá úprava, vytvoření Athlonu MP je již detail. Je to jen na vás, zda použijete jednu nebo obě modifikace.

Čím spojit můstky

Na procesorech Thoroughbred a Barton je poměrně těžké bez úprav spojit můstky tužkou. Ideální je použít elektrovodivý lak Ritelok SL69, popřípadě jiný kvalitní. Ale dá se to provést i zmíněnou tužkou - mně se to tak podařilo a spoj drží již několik týdnů. Před vlastním spojením je nutné vzít nožík a lehce rýpat do můstků - ty jsou totiž od vršku izolovány, takže bez "očištění" by spoj nebyl funkční. Je také vhodné lehce oškrábat plochu mezi můstky - tím jí zbavíte nerovností organického pouzda.

Jakmile můstky očistíte, použijte například mikrotužku a udělejte rozměrově co nejkratší spoj tak, abyste zbytečně nekreslili jinam. Takto se mi po dobrém očištění a vyhlazení povedlo spojit můstky poměrně snadno.

Se škrábáním nožem to ale nepřehánějte, nesmíte poškodit elektrické dráhy vedoucí v pouzdru.
reklama