reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZOHO: e-mail na vlastní doméně zdarma a mnohem více

2.10.2014, Radan Tuhý, návod
ZOHO: e-mail na vlastní doméně zdarma a mnohem více
Google i Microsoft své služby již zpoplatnili a e-mail na vlastní doméně tak nelze registrovat ani u Google Apps, ani u Microsoft Live Custom Domains. ZOHO je ale stále zdarma a my pro vás máme návod na registraci a konfiguraci.
S bezplatnou variantou služby ZOHO Mail získáme možnost přiřadit ke službě právě jednu vlastní doménu, kterou už ale musíme mít registrovanou. My budeme pro účely tohoto návodu využívat doménu vlastnidomena.cz, kterou jsme registrovali před několika lety pro tyto účely.

Bezplatná varianta služby nabídne až 10 e-mailových schránek na námi registrované doméně. Pokud máme registrovanou doménu typu prijmeni.cz, bude nám zřejmě stačit vytvořit jednu e-mailovou schránku typu jmeno@prijmeni.cz. Pokud jde o firemní či obecnější doménu, můžeme si vytvořit schránek více.





V případě, že pozveme nějaké další uživatele ke službám ZOHO, můžeme takto rozšířit počet bezplatných schránek až na 25. Pozvaný uživatel také nepřijde zkrátka, získá bonus v podobě 5 dodatečných schránek zdarma.

Každá bezplatná schránka je omezena velikostí 5 GB. To se sice nemusí zdát na první pohled úplně nejvíce, na druhou stranu jde o velikost, které většina uživatelů nedosáhne, proto se v případě bezplatného řešení můžeme s touto hodnotou spokojit. Kromě toho získáme ještě samostatný dodatečný 5GB prostor pro dokumenty.





Každá bezplatná schránka má ve své podstatě většinu dostupných vlastností s výjimkou těch prémiových, jako je např. podpora více domén apod. Služba se navíc pyšní tvrzením, že jsou všechny schránky zcela bez jakýchkoli reklam. To je velká výhoda oproti většině konkurenčních e-mailových poskytovatelů, ať už jde o e-maily na vlastní doméně, či nikoli.


Jaké jsou požadavky?


Jediným požadavkem je mít registrovanou vlastní doménu, se kterou budeme následně e-mail (a případné další služby) využívat. To je v dnešní době poměrně jednoduchý úkon, který nabízí velké množství českých registrátorů.

My jsme registraci domény již v minulosti popisovali, přičemž si můžete vybrat libovolného registrátora. My pro naše účely následné konfigurace DNS budeme využívat službu Subreg.cz registrátora Gransy s.r.o.

Kromě samotné registrované domény (a nemusí se nutně jednat pouze o českou doménu) bude třeba mít přístup ke konfiguraci DNS, což je nedílnou součástí konfigurace e-mailu na vlastní doméně. Vše si ale podrobně popíšeme v následujících kapitolách.

Nyní se můžeme pustit do úvodní registrace služby.
reklama