reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zoom konečně spouští end-to-end šifrování

27.10.2020, Milan Šurkala, aktualita
Zoom konečně spouští end-to-end šifrování
Zoom, v poslední době koronavirové pandemie hodně oblíbený systém telekonferencí, přichází s dlouho žádanou změnou. Nyní bude podporovat i end-to-end šifrování, pokud si to účastníci hovorů budou přát.
V dnešní době koronavirové pandemie vzrůstá zájem o nejrůznější systémy telekonferencí, mezi něž patří i Zoom. Tato aplikace ale zatím vykazovala jeden neduh, kvůli kterému jej někteří zavrhli. I když nabízel šifrování, o to se staral samotný Zoom a byly to jeho servery, které vytvářely šifrovací klíče pro jednotlivé komunikace. Nově ale bude možné na vyžádání aktivovat end-to-end šifrování (E2EE), kdy se o generování klíčů postará samotný klient a ani Zoom tak nemůže (resp. neměl by být schopen) rozšifrovat komunikaci.
 
Zoom logo
 
E2EE je k dispozici pro platící uživatele i ty, kteří využívají bezplatnou variantu. Celkem se do takto šifrované komunikace může přidat až 200 uživatelů a využit je systém 256-bit AES-GCM. End-to-end šifrování je nutné aktivovat, není tedy zprvu výchozím nastavením. Lze však nastavit, aby se posléze vždy samo zapínalo, a to různě pro veškeré hovory uživatele nebo třeba jen pro vybrané skupiny, které vyžadují vyšší úroveň bezpečnosti. Ze začátku bude E2EE k dispozici pro desktopového klienta (od verze 5.4.0), mobilní aplikaci a Zoom Rooms.
 
Prozatím jde o technické preview (na 30 dní) a Zoom se bude nyní snažit získat odezvu od uživatelů. Současně tak prozatím nebude k dispozici mnoho funkcí. Při aktivaci E2EE tak nebude fungovat např. cloudové nahrávání, přepisy komunikaci, hlasování a několik dalších.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama