reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zprostředkovatelé nahrazují velkoobchodníky, jaké jsou ceny jejich karet?

4.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Zprostředkovatelé nahrazují velkoobchodníky, jaké jsou ceny jejich karet?
Igor Wallossek přináší čerstvý přehled o cenách grafických karet, jež nabízí hardwaroví makléři či zprostředkovatelé, kteří prý dokázali v dodavatelském řetězci nahradit klasické velkoobchodníky. Za kolik se tak aktuálně prodávají jednotlivé modely?
Igor Wallossek tak uvádí, že dle jeho informací jsou velkoobchodníci v případě grafických karet na suchu, neboť je dokázali nahradit spíše jednotliví hardwaroví zprostředkovatelé, kteří se dříve zaměřovali třeba na výprodej použitého hardwaru známých značek jako HP či Dell. Jde o legální obchodníky, kteří si mezi sebou vyměňují zásoby hardwaru, aniž by se ten pohyboval v obvyklých distribučních kanálech. To by ostatně vysvětlovalo řadu případů z poslední doby, kdy se karty, procesory či jiný hardware objevuje v prodeji mnohem dříve, než by měl. 
 
Zveřejněn byl následující seznam, který se dle Wallosseka týká nabídky jistého velkého východoevropského zprostředkovatele, od nějž ovšem mají nakupovat i někteří němečtí prodejci. Po rozkliknutí velké verze obrázku uvidíte také počty karet na skladě a počet kusů, který je na cestě. Zvláště výkonných karet je tu pozoruhodně málo. 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Jde tu ovšem především o ceny, které tu vidíme i v eurech a samozřejmě nejde o koncové částky pro zákazníka, ale pro obchodníka. Konkrétně to jsou částky DAP (Delivered At Place), které se týkají větších dodávek na předem dohodnuté místo, přičemž vyložení zboží si už platí objednavatel. 
 
Máme tu tak nové RTX 3060 v ceně kolem 800 eur, staré RTX 2060 za více než 500 eur a RTX 3080, pokud se vůbec dostanou do nabídky, nestojí méně než 2000 eur. Cenám karet na trhu se tak vůbec nemůžeme divit a vysvětluje se tu také to, že staré karty jako RX 580, GTX 1660 či RTX 2060 jsou oproti novým modelům vcelku snadno k sehnání, ovšem i tak spíše jen sporadicky a za nehorázné ceny.  


reklama