reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zuckerbergovi darují 99% svých akcií Facebooků charitě

2.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Zuckerbergovi darují 99% svých akcií Facebooků charitě
Mark Zuckerberg je asi nejpregnantnější příklad novodobého úspěšného podnikatele. Za necelých deset let se mu podařilo stát se jedním z nejbohatších lidí planety a nyní se chce se svou manželkou o jejich velké bohatství podělit.
Mark Zuckerberg začal s Facebookem na vysoké škole a v průběhu necelých deseti let z něj vybudoval sociální impérium s dosud nevídaným počtem členů, které má hodnotu desítek miliard dolarů. Samotné akcie, které Zuckerberg se svou ženou vlastní, mají hodnotu kolem 45 miliard dolarů. A z tohoto objemu chce Zuckerberg dát na charitu celých 99 procent, což je jistě úctyhodné rozhodnutí.





Toto oznámení následuje krátce po narození Zuckerbergovy dcery Max a v rámci otevřeného dopisu zveřejněného právě na Facebooku jsme se mohli dozvědět, že peníze budou určeny pro iniciativu Chan Zuckerbergové (Chan Zuckerberg Initiative). Pochopitelně ale nepůjde hned o celých 44,5 miliardy dolarů, neboť peníze budou uvolňovány postupně a poslouží k financování vzdělávání, zdravotnictví, rozšiřování internetové konektivity, atd.

Zuckerberg k tomu řekl: "Můžeme to udělat díky podpoře silné globální komunity. Facebook vytvořil zdroje, které mohou posloužit k vytvoření lepšího světa pro další generace. Každý člen facebookové komunity se na tomto cíli podílí svou měrou".

Na Zuckerberga jako altruistu se nyní jistě změní pohled veřejnosti, neboť dříve byl za své podobné kroky spíše kritizován. Šlo třeba o podnik Internet.org, který měl zajistit přístup k internetu zdarma pro ty, kdo si jej dovolit nemohli, ovšem tento přístup byl silně zaměřen na propagaci samotného Facebooku. Nyní ale už Zuckerberg sbírá kondolence, například od Warrena Buffeta, který k tomu řekl, že je na čase, aby miliardáři přestali s předáním nabytého jmění čekat do své smrti. Zuckerbergovým k tomuto rozhodnutí pogratulovali také Gatesovi.

Zdroj: KitGuru
reklama