reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zvěsti o akvizici AMD firmou Samsung oživují

27.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Zvěsti o akvizici AMD firmou Samsung oživují
Jihokorejský ekonomický časopis oživuje zvěsti o tom, že si na AMD brousí zuby společnost Samsung. Je však opravdu možné, aby Samsung mohl jen tak koupit jediného rivala Intelu na poli procesorů x86?
S informacemi o plánované akvizici AMD firmou Samsung přišel jihokorejský časopis Hankooki, dle nějž by tak Samsung získal celou firmu i s jejím duševním vlastnictvím. Ovšem jak by to ovšem pak bylo s licencí na výrobu procesorů s architekturou x86? Dohoda AMD s Intel byla obnovena již v roce 2009, kdy AMD získalo poněkud volnější ruku. Ovšem i tak se má za to, že AMD by ztratilo svou licenci v případě, že by bylo koupeno jinou firmou, ovšem přesné znění dohody z roku 2009 nebylo zveřejněno. Pokud by tedy Samsung opravdu akvizoval AMD, je pravděpodobné, že by výroba procesorů x86 byla zastavena a firma by se orientovala především na architekturu ARM a grafické karty. To by tedy znamenalo konec procesorů FX i celé řady desktopových i mobilních APU.





Samsung by tím ale získal nové zbraně v boji proti Intelu a Qualcommu a také by mohl vstoupit na nové trhy, kde dosud nefiguroval. Tato firma ale má k dispozici moderní výrobní kapacity, kterými může konkurovat Intelu a konkrétně jde o 14nm výrobní proces FinFET. Rovněž se o ní ví, že pracuje na vlastních GPU a také má svou řadu mobilních SoC s označením Exynos.

Co se týče finančního stavu firmy AMD, pak ten v této době není dobrý. Kdysi slušný podíl AMD na trhu s procesory x86 se už před lety propadl a firma AMD zatím nemá nic, co by dokázalo její podíl zvednout. V posledních měsících je také neúspěšná na trhu s grafickými kartami, kde její Radeony drtí nové GeForce řady 900 a vypadá to, že ani řada Radeon Rx 300 nepřinese očekávané oživení, neboť má jít většinou o staré přeznačené grafické čipy. V tomto roce by tedy hlavním a v podstatě jediným produktem, který stojí za řeč, měl být výkonný Radeon R9 390X s paměťmi HBM, ovšem i pro ten si NVIDIA již chystá odpověď v podobě nástupců čipů Maxwell. Jde o generaci Pascal, která má přinést velký pokrok, co se týče výkonu a mimo jiné využije druhou generaci pamětí HMB.





Otázka je, co by akvizice firmy AMD znamenala pro ni a pro nás. AMD by získalo silné zázemí bohatého Samsungu, ovšem ze světa by se pravděpodobně vytratila jediná konkurence pro procesory Intel x86. Jenomže AMD jim už teď v podstatě nekonkuruje a pokud ano, pak spíše jen cenou. Stejně se v příštích letech očekává spíše souboj architektur ARM a x86 než firem Intel a AMD a právě s vývojem procesorů ARM má společnost AMD své zkušenosti. A co se týče grafických čipů, finance a výrobní kapacity Samsungu by byly velmi přínosné.

Zdroj: Extremetech
reklama