reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zvýšení cen výroby v TSMC potvrzeno firmou Bitmain

27.8.2021, Jan Vítek, aktualita
Zvýšení cen výroby v TSMC potvrzeno firmou Bitmain
Včera jsme se dozvěděli o dalším zdražování výroby čipů, které naplánovala firma TSMC. Nyní nám tyto informace potvrzuje společnost Bitmain vyrábějící těžební zařízení Antminer. Co dalšího se dozvíme?
TSMC navyšuje ceny výroby 7nm čipů o 10 procent, což platí i pro lepší procesy a v případě 16nm a starších procesů jde dokonce o 20 procent. Společnost Bitmain nyní tyto informace potvrzuje a uvádí, že sama dostala od Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. upozornění s příslušnými informacemi. 
 
 
Ve vyjádření firmy Bitmain se píše konkrétně to, že TSMC dne 25. srpna informovala všechny své zákazníky o zvýšení cen všech procesů o 20 procent, jak vyplývá ze strojového překladu. Pokud tak něco nebylo v překladu ztraceno, Bitmain mluví o 20procentním zvýšení cen všech procesů, zatímco server Digitimes zdražení rozdělil na 10 až 20 procent, jak uvádíme výše. 
 
Zde se tak informace od Digitimes a Bitmain trošku rozcházejí vzhledem k tomu, že takové Antminer S19j mají využívat ASIC vyráběné pomocí 5nm procesu firmy TSMC, čili těch by se mělo týkat 10procentní zdražení. Ovšem v daném překladu se také mluví o těžbě mravenců, takže jestli někde vypadlo slovíčko "až", nemohli bychom se tomu divit. 
 
TSMC ale v každém případě zdražuje a je skutečně velká otázka, jak to ovlivní cenu produktů. Ty můžeme rozdělit na takové, které se prodávají za víceméně doporučené ceny, což jsou třeba procesory firmy AMD a na ty, jejichž ceny jsou nafouklé, pokud se dá vůbec mluvit o dostupnosti, což jsou i grafické karty Radeon. AMD by ovšem v případě zvyšování cen svých produktů mělo tuto skutečnost oznámit, přičemž pak by jistě vzrostly i ceny jeho procesorů, zatímco už nyní předražené karty by mohly zůstat na stejných částkách, neboť jejich cenu určuje spíše to, co dokáží někteří zájemci o novou grafiku ještě akceptovat. 
 
Ale pak tu jsou třeba i konzole firem Sony, Microsoft či potažmo Valve a v jejich světě už je obvyklé, že výrobci je prodávají s nulovým ziskem nebo jejich výrobu spíše dotují a spoléhají se na výdělek díky příslušným službám a prodeji her. Konzole by se tak zdražovat nemusely. 
 
A co se týče samotného Bitmainu, ten svá těžební zařízení prodává za takové ceny, do nichž se může zdražení výroby jejich ASIC snadno schovat. Ovšem i kdyby se Bitmain rozhodl zdražit, stejně by jako nyní nestíhal vyrábět. 


reklama