reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ZX Spectrum se vrací napěchované tisícovkou her

3.12.2014, Jan Vítek, aktualita
ZX Spectrum se vrací napěchované tisícovkou her
Samotný Sir Clive Sinclair spustil nový crowdfundingový projekt, který se týká počítače Sinclair Spectrum Vega, jenž naváže na 32 let starý ZX Spectrum. Jde o adaptaci starého počítače, která přijde vybavena tisícovkou klasických her.
Sinclair Spectrum Vega je označován za levný herní počítač, i když pod takovýmto termínem bychom si bez dalších informací představili přeci jen něco jiného. Ve skutečnosti půjde o nějakou dnešní levnou platformu, na níž poběží emulátor původního ZX Spectrum, přičemž v paměti počítače bude uloženo na tisíc původních herních titulů. Pro ty, kteří rádi vzpomínají na své staré ZX Spectrum, které již nemají uloženo ani v krabici na půdě, jde jistě o lákavou možnost vrátit se do dětství. Teď ještě aby také vyhrabali nějakou starou televizi nebo monitor.




- nový ZX Spectrum Vega -




- původní ZX Spectrum 48K -


Zajímavé je, že nový Spectrum Vega nemá na rozdíl od starého gumáka klávesnici QWERTY a namísto ní má jen čtyři směrová tlačítka a pět kláves. To proto, že v podstatě jde o počítač spojený s gamepadem, takže směrová tlačítka budeme ovládat palcem levé ruky a ostatní pak palcem pravé ruky. Není to tedy kopie starého ZX Spectra.





Co se týče ceny, pak první kusy z limitované edice čítající 1000 kusů se budou prodávat za 100 liber včetně poštovného v rámci Velké Británie. Očekávala se přitom nižší cena, ovšem bylo také oznámeno, že výtěžek poputuje do dětské nemocnice (Great Ormond Street Hospital).


Systém využije "levný mikrokontroler a chytrý software", díky čemuž bude schopen provozovat všechny hry pro originální ZX Spectrum, jichž je na čtrnáct tisíc. Bylo upřesněno, že systém je vybaven malou deskou s SoC architektury ARM, paměťovým čipem a RAM. Pro doplnění nabídky her je možné zapojit také SD kartu. Můžeme tedy spekulovat, že může jít třeba o desku Raspberry Pi.

Sinclair Spectrum Vega se zapojí přímo do televizoru a je hned připraveno ke spuštění některé z uložených her. Více se dozvíte v popisu projektu na serveru Indiegogo.

Zdroj: Indiegogo

reklama