reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

16jádrový Ryzen 9 3950X se objevil v obchodě, kdy dorazí?

11.9.2019, Jan Vítek, aktualita
16jádrový Ryzen 9 3950X se objevil v obchodě, kdy dorazí?
AMD nám na letošní září slíbilo první 16jádrový desktopový procesor a vypadá to, že se mu tento slib možná podaří jen tak tak vyplnit. Půjde samozřejmě o Ryzen 9 3950X, který byl představen už v červenci. 
AMD Ryzen 9 3950X bude vůbec první 16jádrový desktopový procesor, který se objeví na trhu a mělo by se tak stát 30. září, ale to není ani zdaleka potvrzená informace. Pokud tomu skutečně bude tak, vybere si AMD až nejzazší možný termín, který bude odpovídat jeho původnímu slibu, což víceméně napovídá, že má opravdové problémy uspokojovat poptávku. Však procesory Ryzen 9 3900X s 12 jádry jsou u nás prakticky nesehnatelné, respektive nejsou k dispozici skladem a leda tak na objednávku s vyhlídkou delšího čekání. 
 
 
O termínu nástupu Ryzenu 9 3950X ale zatím víme jen díky německému prodejci Digitec, který na svých stránkách datum 30. září zveřejnil, ovšem vedle ceny 999 eur. Přinejmenším ta by měla být výrazně nižší, ostatně samotné AMD uvedlo doporučenou koncovou částku 749 dolarů, takže bychom očekávali víceméně to samé v eurech. Je tak pravděpodobné, že oněch 999 eur je pouze zástupná cifra a pak by se ovšem to samé mohlo týkat i data dostupnosti. 
 
Nicméně Ryzen 9 3950X by se i tak měl dostat na trh dříve než nové HEDT procesory Threadripper, které si AMD evidentně chystá v nejvyšší možné síle se 64 jádry (to však ještě zbývá potvrdit) a s osmikanálovým přístupem paměti v případě nejlepší verze z nových čipsetů (WRX8). 
 
 
AMD tak bude muset z dodávek 7nm čipletů od TSMC krmit celkem tři řady procesorů. Nejdříve nastoupily Ryzen 3. generace, nedávno pak EPYC druhé generace a nyní čekáme Threadrippery 3. generace. A je jasné, že pro Ryzen 9 3950X budou muset být použity jedny z nejlépe vyrobených čipletů, neboť AMD slíbilo takty 3,5 až 4,7 GHz. Alespoň jedno jádro ze 16 bude muset být schopno pracovat na 4,7 GHz, což bude jistě ostře sledováno, takže pokud je dnes 12jádrových Ryzenů 9 nedostatek, nelze očekávat, že by to v případě nového procesoru mělo být v dohledné době lepší, spíše naopak. 
 
Co se týče Intelu, v jeho případě nemáme žádné novinky. Ten bude mít stále v nabídce jako nejbližší konkurenci 8jádrové Core i9 a připravovat si bude 10jádrovou generaci Comet Lake. Není tak ani divu, že se Intel snaží přesvědčovat veřejnost, že na počtu jader dnes ani tak nezáleží. 
 
Zdroj: wccftech


reklama