reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

20 let historie ATi v kostce

23.8.2005, Zdeněk Kabát, článek
20 let historie ATi v kostce
V dnešním článku bych se rád ve stručnosti ohlédl za dvacetiletou historií kanadské společnosti ATi Technologies, která v sobotu oslavila své dvacáté narozeniny. Od roku 1985 urazila opravdu velký kus cesty - přes rodiny Mach, Rage až po Radeony, které se staly jeden čas nejvýkonnějšími grafikami na trhu. A navrch jsem připravil pár zajímavostí.


Březen 2003 znamenal pro ATi vypuštění "půl-generace" grafických karet Radeon 9800 Pro (R350), ale také dvou novinek v mainstreamu a low-endu - Radeonu 9600 a 9200 (RV350 a RV280). Hlavně první z nich zamíchal docela slušně v kartách nVidie, která se horko těžko vzpamatovávala z šoku v podobě GeForce FX 5800U (mainstreamová FX5600 na tom byla také špatně, ale FX5700 se již povedla lépe). Stejný měsíc byl představen i Mobility Radeon 9600 pro notebooky.

ATi zároveň vstoupilo i na trh s čipsety představením své sady Radeon 9100 IGP, která mu ale zatím úspěch nepřinesla. Kontrakt s Microsoftem zajistil dodávka grafických čipů pro konzoli Xbox, v čemž ATi dosud pokračuje. Další dohoda se konala se společností Valve, která v té době pracovala na hře Half-Life 2. Optimalizace pro pipeline ATi s podporou FP24 pak znamenala skvělý výkon Radeonů v této dlouho očekávané hře.


"Oblbováním" zákazníků někteří nazvali grafické karty Radeon 9200SE, 9600SE a 9800SE, které byly osekanými verzemi jinak slušných grafik. Světlo světa poznaly i profesionální karty FireGL T2 a X2, díky nimž přišlo několik nadšenců na způsob, jak profi vlastnosti odemknout i u obyčejných Radeonů 9500 a 9700.

Konec roku pak znamenal ještě dvě novinky - Radeon 9600XT a 9800XT (RV360 a R360), které toho ale oproti svým "nativním" verzím mnoho nového nepřinesly. Radeon 9600XT ale představil výrobní proces Black Diamond, jehož využití nachází ATi ve svých čipech dodnes.




V loňském roce se odehrálo několik událostí malých a několik velkých. Mezi ty malé lze zařadit např. uvedení multimediálního procesoru Imageon 2300, který může být použit např. v handheldech nebo mobilních telefonech. Zajímavou novinkou byl také HDTV Wonder, který je ale zatím určen jen pro Severní Ameriku. Mobility Radeon 9700 se pak stal prvním mobilních čipem postaveným technologií Black Diamond (únor), o půl roku později se objevil i Mobility Radeon 9800 (postaven na architektuře R4xx).

Tou velkou změnou byl určitě přechod na sběrnici PCI Express, a to hlavně díky novému Radeonu X800XT (R420 pro AGP, R423 pro PCIe), který se stal sice novou generací grafických čipů ATi, ale byl spíše evolucí než revolucí. Jádro zůstalo prakticky nedotčené, zato paralelizace přinesla R420 celých 6 vertex a 16 pixel pipelines, což umožnilo uvedení dalších odvozenin. Ovšem v tu chvíli již nVidia přišla s revoluční GeForce 6800, která byla pro ATi velmi nešťastná. V přímé konfrontaci totiž ve většině případů vycházely lépe nové GeForce, a to i přes vysoký výkon řešení od ATi.


Další karty pro PCI Express Radeon X300 a X600 (RV370 a RV380) byly odvozeny od svých AGP předků a jejich výkon byl ve srovnání s nVidií velmi špatný. Proti GeForce 6200 a 6600 tak měly jen velmi málo šancí. Až v druhé polovině roku byla uvedena rozumná náhrada za mainstream - Radeon X700. Prosinec přinesl konečně lepší grafiky v podání ATi - Radeon X800, X800XL a X850. Díky podobnému výkonu, ale nižší ceně mohou nyní směle konkurovat řadě GeForce 6800 od nVidie.

Čipsety Radeon Xpress 200 a Radeon Xpress 200P se staly tím posledním zajímavým, co rok 2004 u ATi přinesl, ovšem na trh přicházejí teprve nyní.


Letošní rok a budoucnost ATi Technologies



Letos se zatím v podání ATi prakticky nic revolučního nestalo, ale podle všeho se stane. V lednu byl uveden Mobility Radeon X700 s technologií AXIOM, která dovoluje vyměňovat grafické čipy v notebooku pomocí modulu na sběrnici PCI Express. Představena byla technologie HyperMemory pro Radeon X300SE, která je alternativou low-endových grafik, protože sdílí systémovou paměť.

Jako technologie bylo také popsáno a oficiálně uvedeno CrossFire, díky kterému lze zapojit dvě grafické karty ATi do jednoho systému. Na první pohled má nad SLI od nVidie několik výhod, ovšem vzhledem k tomu, že se doposud nedostala na trh, těžko dělat závěry. Podle všeho by se master karty měly začít prodávat i s příslušnými čipsety někdy v září až říjnu.


Tím se již dostávám k budoucnosti ATi, která je symbolizována hlavně jedním písmenem a třemi čísly - R520. Tento čip by měl konečně přinést osvěžení do hi-endové řady ATi, ale bude to mít pořádně těžké. Podle některých zdrojů bude mít totiž jen 16 pixel pipeline, a proto bude muset být velmi těžce optimalizovaný na hrubý výkon. 90nm výrobní proces by měl vyhnat frekvence hodně vysoko a ani na pamětech se podle všeho nebude šetřit. Ale na polemizování je stále ještě brzo.

Zajímavější je ale mainstream - RV530 a RV515. Zdá se, že tyto karty jsou již hotové a vyrábějí se ve větších kvantitách, ovšem je třeba počkat na R530 jakožto hi-end nové generace. RV530 by měla obsahovat 12 pixel pipeline a až 512MB rychlých pamětí. Uvidíme.

Důležité! Na závěr bych vás chtěl pozvat k vyplnění malého kvizu, který najdete v samostatném článku (odkaz na titulní stránce hned vedle tohoto článku). Společnost ATi věnovala do soutěž grafické karty Radeon X700Pro a X800XL, které lze získat velmi snadno - odpovědí na 5 jednoduchých otázek. Pokud se chcete účastnit, stačí kliknout ZDE.

Zdroje: ATi, Beyond3D, FiringSquad, archiv Světa Hardware
reklama