reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.12.2015, Michal Hala, aktualita
Před několika lety nastínil CEO Canonicalu Mark Shuttleworth smělou vizi pro jejich linuxovou distribuci Ubuntu. Do čtyř let řádově stovky miliónů uživatelů. A jelikož uběhla předmětná doba, můžeme se podívat, jak se Canonicalu povedlo tuto vizi naplnit.
Haplocz (4) | 23.12.201519:31
Myslím,že problém je v nesnadné instalaci programů a her,ale hlavně nepodpora výrobců grafických karet a jejich ovladačů pro linux..toto vyřešit a zjednodušit,tak podle mě nic potom tomu nebrání.
Odpovědět3  0
Daret (33) | 24.12.201513:22
Tak to urcite nie, prave instalacia programov je na linuxe omnoho jednoduchsia.
Takmer kazda distribucia linuxu ma centralneho spravcu SW, kde si staci vybrat a nainstalovat.

Programy tretich stran maju viac moznosti, napr. pridat vlastne zdroje SW ­(co umozni ­"automaticku­" aktualizaciu­), alebo dodaju napr. .deb ­(z debianu obvodene­) subor, kroty sa instaluje podobne ako .exe, alebo .msi.

AMD, Intel aj nVidia maju ovladace i pre Linux, ale na hranie su zial pouzitelne len karty od nVidie, aspon na tie viac narocne hry.

Instalacia hier cez Steam je rovnako ­"problematicka­" ako na Win.
Pri hrach ktore bezia s Wine je mozno pouzit Playonlinux aplikaciu.

Problem v rozsireni Linuxu vidim v 2 veciach.
1­) K vacsine pocitacov je ­"zadarmo­" pribaleny Windows
­- Obycany uzivatel nema potrebu menit OS, ked uz tam nejaky ma
2­) Obmedzeny vyber hier
­- aj ked Valve urobilo velky kus prace smerom k hraniu na Linuxe, stale je vacsina hier vydavana prioritne len pre Windows, takze hraci moc na vyber nemaju. Snad sa to zmeni s prichodom VULKANu, coby nastupcu OpenGL.
Odpovědět0  0
drk22 (775) | 23.12.201516:21
Mám ubuntu na 3 počítačích, w10 na jednom a w7 na dvou, jak mně započítali do statistiky, jak w10 uživatele?
Odpovědět1  0
Aminux (20) | 23.12.201511:21
Většině uživatelů by samozřejmě stačil, ale když oni jim tam nejedou ty jejich Fotošopy a Zonery ­(samozřejmě z uložto­), alespoň ne jednoduše stažením a klikáním na next. A když pak takový bfu chce nějaký program který mu doporučil jeho známý, zabrousí na Slunečnici, stáhne, chce spustit a ono nic. V lepším případě má WINE, ale to není 100% kompatibilní a tak si řekne, že ten Linuks je k ničemu.
Odpovědět2  2
cert123 (54) | 23.12.201519:33
Ono neni takovy problem nainstalovat VMware player a pustit si image treba s winXP. Nakonec i s tema softwarema ze slunecnice je to jednodussi. Staci zkopirovat image, nainstalovat a jakmile dobehne trial, tak zase smazat a takhle opakovat kolikrat je potreba. To zvladne i bfu.
Odpovědět0  0
Fidel Kastrol (80) | 23.12.201510:04
...jsem s Linuxem taky laboroval. Vždy jsem ho měl jako sekundární k Windows. Chtěl jsem ­(ale málo :­) ­) se naučit ho používat víc, než obyčejný uživatel. Bohužel jsem nikdy nevydržel. Ale můj názor je, že normální mamce a taťkovi by Linux ­(samozřejmě přívětivá verze­) naprosto stačil. Internet, video, trochu ten ­"word­". Samozřejmě, jakmile se něco podělá je pomoc poněkud horší než u navyklých Windows.
Odpovědět6  0
Pavel Matějka (1578) | 23.12.20159:41
že se Microsoft za necelý půlrok přiblížil té slibované miliardě Desítek mnohem víc, než Ubuntu dvěma stům milionů za čtyři roky. Klid, MS tu miliardu taky neudělá ­- ale už dnes je blíž.
Odpovědět0  0
Malekith (1) | 23.12.20158:23
Linux je fajn, dokud se neobjeví nějaký problém. Pak to začne být story pro silné povahy. Běžný uživatel je dnes vychovaný tak, že o OS ­(Windows­) nic neví a když je problém, zavolá se IT. BTW: Nechci si ani představovat, co by užovky u nás ve firmě vyváděly, kdybychom nasadili Linux. Už z přechodu na W7+Office2010 byly na větvi.
Odpovědět0  0
Pilot (15) | 23.12.201511:39
Mě dostává jak bejvaj na větvi jenom z toho, když se jim změní office. Natož operační systém. Mimochodem na Ubuntu pod aplikací PlayOnLinux tj nadstavba nad wine mám vyzkoušený MS Office 2010, word, excel, powerpoint bez problémů jiné jsem nezkoušel.
Odpovědět0  0
Pilot (15) | 23.12.20156:24
Zdravím, mám na svém stroji Ubuntu už přes tři roky a dalších strojích ­(manželka, server a práce­), windows vůbec nevedu a funguju. Velký milník kdy se nechá stáhnout nějaká část uživatelů pro Ubuntu jsou všichni co mají XP v domácnostech. a odpoví na jednoduchou otázku: ­"Jaký program startuješ jako první?­" Pokud je to prohlížeč tak instaluji Ubuntu. Když mi řeknou že se to nenaučí, tak moje babička ročník 1941 jede na Ubuntu od dubna 2014 a je spokojená. Dále jsem kolem sebe nainstaloval 5 počítačů do různých domácností. Většinou mám ohlas, že se jim počítač zrychlil. Ze zkušenosti je potřeba 4GB ram a SSD velmi pomůže. Potíž je v tom že když si někdo koupí notebook tak windows už tam je a není důvod to měnit, kdyby při koupi zařízeni byla na faktuře extra položka operační system, možná by to někoho přimělo zkusit Ubuntu nebo by vznikli černý kopie windows.
Odpovědět0  0
Pilot (15) | 23.12.20156:36
Pravda je taková že jsou krajní případy kdy si uživatel neporadí. Jako například přidání dalších repozitářů pro instalaci programů jako ffmpeg, java aj. Připojování síťového disku po startu. Jinak je to stabilní a uživatelsky příjemný systém. Vynikající je i skutečnost že po instalaci, pokud nejsou speciální požadavky, není potřeba nic doinstalovat.
Odpovědět0  0
tomasjerry (208) | 29.12.20159:08
Az na to, ze casto sa mi stalo, ze nefunguju spravne drajvre hlavne pri starsich NTB HP. Tak som sa to naucil robit rucne, co zase pre mna bola dobra skusenost. Stale mam v praci problem prave s tym, ze ovladam linux na uzivatelskej urovni + neake tie zakladne veci. Ale ak sa chcem posunut dalej potrebujem problem, naistalovanim Ubuntu + neake jednoduche zakladne installacie nepredstavuju problem, avsak sa nemam kam posunut nakolko tym to zacina a konci.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.