reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

200.000 zhlédnutí, nebo vysoká pokuta: trest od BSA

23.11.2015, Jan Vítek, aktualita
200.000 zhlédnutí, nebo vysoká pokuta: trest od BSA
Nestává se často, abychom zpracovávali tiskové zprávy od Business Software Alliance, ale nyní uděláme výjimku. Jde o alternativní trest jistého Jakuba, který dostal od BSA na výběr. Buď vysoká pokuta, nebo video s 200.000 zhlédnutími.
Jakub pracující jako skladník měl dle rozhodnutí soudu způsobit členům organizace BSA (Business Software Alliance) škodu celkem 5,7 milionu korun, za což byl odsouzen k náhradě této škody a tříletému podmíněnému trestu. Ten mu zůstane, ovšem namísto splacení této pokuty dostal možnost na server mojepiratstvi.cz (a ještě Facebook a YouTube) umístit video se svým příběhem a musí docílit, aby si toto video návštěvníci přehráli alespoň 200.000krát. Pomozme mu tedy i my k tomuto cíli, který by jej měl vysvobodit od splacení celé pokuty, jež je pro člověka v jeho pozici v podstatě likvidační.


Provinění Jakuba zahrnuje uploadování autorsky chráněného softwaru a obsahu na filehostingové servery, přičemž šlo především o kopie systémů Windows 7 a Windows 8, pak různé počítačové hry a filmy. Již pravomocný trest tříleté podmínky s odkladem na tři roky mu už zůstane, stejně jako trest propadnutí věci, tedy hardwaru. Stačil také už uhradit část z vyměřené pokuty, ale zbytek nebude muset, pokud docílí požadovaného počtu zhlédnutí.

Jak se můžete podívat, výsledné video na první pohled není amatérským počinem samotného Jakuba, ale profesionálně natočený spot, v němž je zmíněn jeho odstrašující příběh.

Zdroj: TZ BSA

reklama