reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tisk: jak funguje a kde začít?

16.1.2019, redakce SHW, článek
3D tisk: jak funguje a kde začít?
Tisk 3D modelů byl ještě nedávno okrajovou technologií pro nadšence. V posledních letech se však dostává do všech odvětví. Tisknou se díly do letadel, aut nebo dočasné zubní náhrady. Jaké jsou technologie 3D tisku?
Kapitoly článku:
Máme tedy hotovo a můžeme se pustit do dalšího modelu nebo vylepšení toho stávajícího. A právě v tom tkví hlavní výhoda 3D tisku. Poměrně rychle se dostanete od návrhu až k finálnímu produktu. Procesy, které dříve zahrnovaly týmy lidí, strojů a týdny práce, dokážete zkrátit na dny až hodiny.
 
Dříve komplikovaná výroba prototypů je dnes výrazně snazší (foto edag.de)
 
U firem může tato změna znamenat zásadní konkurenční výhodu co do rychlosti, ale také co do úspory nákladů. Proč vyrábět prototyp z kovu za desetitisíce, který klient během 10minutové schůzky smete ze stolu, když může plně stačit model z plastu s naprosto shodnými rozměry?

Výhodou 3D tisku je také nakládání s materiálem, neboť většinou spotřebujete pouze nezbytné množství a nemáte skoro žádný odpad. To je pravý opak dosavadních metod, kdy se značná část materiálu přemění v nepoužitelné zbytky. Např. u kovu můžete argumentovat výkupem šrotu, avšak zpětně získaná částka za jeden kilogram je většinou zlomkem pořizovací ceny.

Pokud však na malý moment opustíme svět financí a podíváme se čistě na technologický benefit, pak v 3D tisku jednoznačně dominuje téměř neomezená volnost při návrhu modelu. Můžete tak vyrábět produkty, které jsou na jiných technologiích nemyslitelné a optimalizovat celou konstrukci tak, aby měla přesně tolik materiálu, kolik potřebuje pro odolání zatížení. Příkladem budiž 3D tisk komponent pro raketoplány, nebo letadla, kde se hraje o každý gram.

Mezi nevýhody 3D tisku patří bezesporu “stáří” technologie, respektive krátká doba na trhu. Celé odvětví se teprve překotně vyvíjí a pokud plánujete tiskárnu pouze zapnout a tisknout, budete zklamáni. Tiskárny před sebou mají ještě notný kus cesty k naprosto bezproblémovým tiskům a stejně tak není dostatek odborného personálu pro obsluhu. Čím dražší a komplikovanější technologii nasadíte, tím hůře budete shánět návrháře a operátory.
 
3D tisk se šíří do všech odvětví (foto 3Ders)
 
Většina tiskáren také zaostává v rychlosti a např. FDM tiskárny na plast se nemohou poměřovat s rychlostí vstřikolisu. Nicméně u menších sérií se může karta obrátit, neboť formy a stroje stojí výrazně více a jsou na jeden typ výrobku, zatímco 3D tiskárna je univerzální.

U domácností je situace podobná, pokud máte vybavenou dílnu a jste zvyklí na tradiční způsob výroby, může se vám 3D tiskárna zdát jako drahé těžítko na ponk, avšak pokud jste alespoň trochu znalí počítače a otevřeni novým technologiím, stane se brzo součástí vašeho arzenálu a součástky, které jste předtím složitě vyráběli, vám vytiskne bez mrknutí oka.

Co říci závěrem? Ne, 3D tiskárny už nejsou jen na tisk postaviček a hraček pro děti. Postupně se z nich stávají plnohodnotné pracovní stroje a kdo si tento fakt uvědomí včas, může si ušetřit čas, nervy, rozšířit obzory a získat nové zákazníky.


reklama