reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
10.7.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Evropská kosmická agentura pracuje na projektu 3D tisku umělé kůže či kostí. Jejich 3D tiskárna bude určená pro použití ve vesmíru, a to zejména při dlouhých misích na Mars, aby si astronauti mohli poradit se zraněním. 
wrah666 (6205) | 11.7.20199:55
Nějak pochybuji, že na Mars potáhnou špičkového chirurga s praxí. A též velmi pochybuji, že tak náročnou operaci jako je náhrada kosti u tříštivé zlomeniny zvládne někdo s trochu pokročilejším kurzem první pomoci a doktorem na telefonu. ­(pár milionů km vzdáleným­) Tedy, že to zvládne tak, aby pacient přežil a končetina mu zůstala a byla funkční. I ten špičkový chirurg by měl podle mého víc než dost problémů zvládnout něco tak komplikovaného v prostředí nulové gravitace. A běžná zlomenina kostní náhradu nepotřebuje.
Odpovědět0  0
honza1616 (3625) | 12.7.20196:32
Doufám že to byl jen pokus o vtip, můžeš nám vysvětlit jak si někdo může v nulové gravitaci udělat třeba třištivou nebo otevřenou zlomeninu?
Jen tak pro info nedávno jsem koukal na dokument Vesmírné deníky ktery byl natáčen na ISS, kosmonaut si tam pohrával se poklepem stykovaciho uzlu ktery vážil 500kg jako s prázdnou PET lahví
Takže nějak nechápu jak si v nulové gravitaci můžeš udělat tak vážnou zlomeninu
A ano při misích na Mars bude potřeba i vyškolený doktor, i když každý kosmonaut má základní znalosti například první pomoci, vytrhnutí bolaveho zubu nebo šití kůže, tak na dlouhé mise bude potřeba i doktor alespoň s znalostmi chirurgie
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 12.7.20197:03
Jakýkoliv rychlejší pohyb a krásně můžer vzniknout zlomenina nárazem, nebo ještě lépe zašprajcovaná noha či ruka v krutu. A to není černý scénář, ale spíš zázrak, že se zatím nestalo. Běžných naraženim a odřenin už měli víc než dost. Ano, lze si pohrávat s půltunovým předmětem ­"ve vzduchu­" jedním prstem. On ­"nic neváží­". Ale setrvačnost má stále půltunovou. Strčíte do něj, pak vám dojde, že narazí do zdi, pokusíte se ho odtáhnout.. A v okamžiku nárazu vám naprosto normálně půltunově rozdrtí prsty.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.