reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tisk může pomoct při zotavení srdce po infarktu

26.4.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
3D tisk může pomoct při zotavení srdce po infarktu
V oblastech medicíny je technologický pokrok vítaný, protože otevírá nové možnosti léčby. O zotavení srdce po infarktu se snaží tým z Minnesoty, který s pomocí technologie 3D tisku vytváří speciální "náplast" na srdce.
Technologie 3D tisku otevírá nové možnosti, a to v mnoha oblastech. Mezi hlavní výhody patří rychlost nebo snížení nákladů, technologie se dá ale využívat i na poměrně neobvyklé věci. Kromě 3D tisku komponent do automobilů, jako to začínají dělat i týmy ve Formuli 1, se tato technologie výroby může uplatnit i v medicíně. A to třeba při problémech s choulostivými orgány, jako je například srdce.

Tým výzkumníků z University of Minnesota vytvořil speciální 3D tištěnou "náplast" na srdce. Ta by měla umožnit zahojení zjizvené srdeční tkáně, která vznikla proděláním srdečního infarktu. Vědci si svou technologii chtějí nechat patentovat.

Srdce se někdy přestane správně prokrvovat a následkem je odumírání tkáně. Ztracené buňky není naše tělo schopné nahradit, takže na tkáni vznikají jizvy, které vystavují člověka riziku. Srdeční činnost se může zhoršit nebo dokonce i selhat.


Vědci z University of Minnesota ale používají laserový 3D biotisk, který jim umožní vytvořit fyzickou strukturu podobnou tkáni srdce. Výsledná "náplast" je schopná růst a následně i synchronně bít, takže by mohla být vhodná k použití na srdce lidského pacienta. Vědci zveřejnili i video této stahující se struktury, které bylo pořízeno z laboratorní misky.

"Náplast" byla vyrobena po 3D skenu struktury proteinů ve skutečně srdeční tkáni. Digitální model byl pomocí 3D tisku následně převeden do fyzické podoby. Vědci byli potěšeni tím, že umělá tkáň fungovala i v praxi. Vytištění tak drobné struktury bylo možné jen díky 3D tisku, protože výzkumníci potřebovali dosáhnout rozlišení jednoho mikrometru.

Speciální "náplast" byla už testovaná na srdci myší, které utrpělo srdeční infarkt. Tkáň po čtyřech týdnech vykazovala opět lepší funkčnost. "Náplast" z buněk se také stala součástí srdce a vstřebala se, takže ji vědci nemuseli odstraňovat. Podle týmu výzkumníků by v bližší budoucnosti mohli zvládnout opravit srdce větších zvířat, jako je třeba prase, a v následujících několika letech dokonce i lidské, což by mohlo medicínu posunout zase o krok dopředu.

Zdroje: engadget.com, twin-cities.umn.edu

reklama