reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tisk pomůže při ochrnutí, doplní chybějící nervové buňky

13.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
3D tisk pomůže při ochrnutí, doplní chybějící nervové buňky
Vědci z University of Minnesota vyvinuli novou metodu léčby ochrnutí využívající technologii 3D tisku. Nervové kmenové buňky natisknou na speciální silikonovou podporu, s jejíž podporou je možné zacelit chybějící nervové cesty. 
Ochrnutí bude možná brzy zase o něco lépe řešitelný problém. Vědci z University of Minnesota ho chtějí řešit pomocí speciální metody 3D tisku. Na základě indukovaných pluripotentních kmenových buněk pacienta (získaných např. z krve a kůže) vyrobí jakousi “náhradní míchu”. Abychom však byli přesnější, 3D tiskárna vytiskne silikonovou podporu, do které vsadí i již zmíněné kmenové buňky (díky bioinženýrství předělané na nervové) a tato struktura by se pak měla voperovat pacientovi místo poškozené části nervových cest. To by pak mělo umožnit buňkám navázat se na horní i spodní část míchy a pomoci je tak propojit v opětovně funkční celek. 
 
Náhradní nervy na silikonové struktuře
 
Problémem je, aby nervové buňky přežily proces tisku, nicméně dnešní úspěšnost činí 75 %, což je solidní číslo. Nová metoda však zatím nebyla otestována na skutečných pacientech a dokonce ani na zvířatech. Proběhly jen laboratorní testy, které ukázaly, že nervové buňky jsou živé a mají tendenci “růst” kolem silikonové struktury. Nečeká se, že by pacienti po operaci mohli zrovna běhat, ale předpokládá se, že by se jim mohla vrátit alespoň základní možnost ovládání jinak necitlivých částí těla. 
 
Zdroj: newatlas.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama