reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tisk pomůže zachraňovat korálové útesy

7.9.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
3D tisk pomůže zachraňovat korálové útesy
Technologie 3D tisku může být užitečná i jako prostředek, který slouží k zachraňování korálových útesů. 3D tisk umělých útesů totiž architektovi umožní si vyhrát s jejich designem i povrchovou strukturou a snížit náklady.
Technologie 3D tisku má velmi široké využití. Není tedy divu, že své uplatnění najde například v robotice, kde tato technologie pomohla vytvořit průzkumného robota, který se pohybuje pomocí vlnění svého těla. 3D tisk však může sloužit i k poněkud odlišným účelům, protože se tímto způsobem dají i vyrábět celé budovy, což potvrzuje 3D tištěná stavba v Dubaji. Nyní se ale australský architekt rozhodl, že pomocí této technologie bude zachraňovat přírodu. James Gardiner chce živočichům v mořích poskytnout nové umělé útesy.

Architekt ze Sydney pracuje na zdokonalení umělých útesů, které vytvoří domov pro mnoho mořských organismů. V mořích okolo Dubaje a Itálie mají vyrůst 3D tištěné útesy, které se mohou chlubit realističtější texturou a detaily, než jaké mají obyčejnější náhražky skutečných útesů.





James Gardiner na projektu spolupracuje s Davidem Lennonem z Reef Design Labs a s biology, kteří se problematikou korálových útesů zabývají. 3D tištěné umělé útesy jsou nízkonákladové a tvoří je pískovcový materiál, který zajistí reálnou strukturu povrchu útesu. Je totiž důležité, aby umělé útesy měly dobrý povrch, kterého se mohou nejrůznější organismy dobře zachytit. Některým umělým útesům právě toto chybí a celý systém organismů může po určité době jednoduše sjet dolů. A právě tomuto se chce australský architekt vyhnout.

Spousta umělých útesů se především z finančních důvodů vyrábí z materiálů s jednoduchou strukturou, mnohdy i odpadu, jako jsou pneumatiky. Nejedná se tedy o vhodný povrch. Složitost struktury z pískovce by naopak měla zajistit velkou druhovou rozmanitost na umělém útesu a zamezit zřícení celého komplexu, navíc vypadá i přirozeně. Jednotlivé části umělého útesu vyrábí velká 3D tiskárna.

Celý projekt má podpořit růst nových korálových útesů, protože ty mizí děsivou rychlostí. 3D tištěné umělé útesy mají pomáhat předcházet vymírání jednotlivých druhů. To se totiž děje například na známém Velkém bariérovém útesu u Austrálie.

Australan James Gardiner má však s technologií 3D tisku i jiné plány než zachraňování korálových útesů. V 3D tisku vidí především budoucnost stavebního průmyslu, kdy se budou tímto způsobem vytvářet nápadité budovy ve městech.

Zdroj: 3ders.org
reklama