reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tiskárna AMF vytiskla svůj první nástroj na ISS

15.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
3D tiskárna AMF vytiskla svůj první nástroj na ISS
Na ISS byla nedávno dopravena 3D tiskárna pro stav beztíže od společnosti Made In Space. Nejedná se však už jen o zkušební provoz, 3D tiskárna AMF na ISS má své využití, netiskne však jen výrobky pro posádku.
Před několika týdny byla na Mezinárodní vesmírnou stanici dopravena 3D tiskárna od americké společnosti Made In Space. Tato 3D tiskárna s názvem Additive Manufacturing Facility (AMF) už na ISS ale už není určena jen pro výzkumné účely, pro ty tam měla společnost už dříve testovací zařízení pro 3D tisk - Zero-G Printer. AMF byla do vesmíru přepravena i za komerčními účely. Nemá totiž sloužit jen k vyrábění nástrojů a součástek, které posádka zrovna potřebuje. 3D tiskárna Additive Manufacturing Facility se má zabývat i výrobou pro zákazníky ze Země. Zájemci, kterých už v současné době není málo, si tak mohou nechat vytisknout nástroj na přání ve vesmíru a nechat si ho zaslat zpět na Zemi.

Nevelké nástroje, které bude Additive Manufacturing Facility ve vesmíru tisknout, si budou moct lidi díky spolupráci Made In Space a Innovation Labs od Lowe's jednoduše koupit. Cílem je rozjet podnik, který bude mít svou dílnu ve vesmíru. Praktická stránka tohoto projektu je pak už další věc.





3D tiskárna AMF nyní na Mezinárodní vesmírné stanici vytiskla svůj první nástroj. Po instalaci provedené astronauty a po krátkém zkušebním provozu vytiskla 3D tiskárna od Made In Space svůj první výrobek. Je jím maticový klíč, jenž je vybaven i očkem na zavěšení, aby astronautům při práci ve stavu beztíže náhodou neodletěl. Klíč má na jedné straně i vyražené logo výrobce nástrojů Kobalt, kterou vlastní Lowe's. AMF je tedy zásluhou tohoto počinu na Mezinárodní vesmírné stanici oficiálně v provozu.

NASA v technologii 3D tisku ve vesmíru vidí svou budoucnost, a to především z finančních důvodů. Ušetří zejména na startech raket s nejrůznějšími součástkami a nástroji, protože nástroje a nutné díly si na ISS astronauti jednoduše a rychle vytisknou sami přímo na místě. Posádka ISS bude tak mnohem samostatnější a méně závislá na dodávkách ze Země, odkud se místo hotových výrobků budou dovážet jen materiály do 3D tiskáren.

Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici si budou moct navrhnout a vytisknout výrobky přesně podle svých potřeb, aby byly především uzpůsobené ke stavu beztíže. Toho už bylo využito na prvním výrobku a maticový klíč z toho důvodu obdržel již zmiňované očko pro lepší uchycení. Jediné, co posádku bude při 3D tisku věcí omezovat, budou samotné vnitřní rozměry AMF. Tato 3D tiskárna se svými rozměry 10×14×10 cm není určena pro tisk ničeho velkého, na maticový klíč je to však akorát.

Zdroj: 3ders.org
reklama