reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tiskárna od MIT vytiskla budovu bez střechy za 13 hodin

2.5.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
3D tiskárna od MIT vytiskla budovu bez střechy za 13 hodin
3D tiskárna je schopná vytisknout téměř cokoliv, stačí jí dodat správný materiál. Zatímco nejrůznější komponenty se vyrábí spíše z polymerů či z kovu, ve stavebnictví je třeba jiný materiál. Vědci z MIT využívají tvrdnoucí pěnu.
Technologie 3D tisku se dá používat při výrobě velmi drobných struktur, které se dají používat třeba jako speciální "náplast" na srdce. K tomu účelu používají 3D tisk vědci z univerzity v Minnesotě. 3D tisk není ničím úplně novým ani v oblasti stavebnictví, protože se speciálně uzpůsobenou 3D tiskárnou se dá vyrobit i celá budova. Hlavní výhodou této techniky výroby je to, že tiskárna zvládne pracovat autonomně a výsledný produkt je vyroben velmi rychle. To se ve stavebnictví hodí.

V budoucnosti by mohlo být normální, že celé domy budou stavět na počkání roboti, kteří budou fungovat jako 3D tiskárny. O tom je přesvědčen i tým výzkumníků z Massachusettského technologického institutu, protože nedávno předvedl svůj prototyp 3D tiskárny, která je určena ke stavbě budov.


Vědci vyvinuli svou autonomní 3D tiskárnu, která je na kolech mobilní, což se v odvětví stavebnictví hodí. Výzkumníci chtěli demonstrovat, že prototyp funguje dobře, a proto mu dali za úkol postavit budovu, která svým tvarem připomíná iglú bez střechy. Budova je vysoká 3,6 metrů a široká asi 15 metrů, jako materiál byla použita speciální tvrdnoucí pěna. Snažení 3D tiskárny zaznamenali i na video.

Automatizace při výstavbě budov by také měla podle vědců vést nejen k rychlejšímu procesu, ale také ke snížení nákladů. Tato budova byla pomocí 3D tiskárny vytištěna během 13 hodin díky velkému robotickému rameni. Na jeho konci je možné měnit nástavce, takže robot může používat různé extrudéry na více materiálů a další nástroje, například svářecí. Celý přístroj se spoléhá na solární energii, vědci z MIT tedy mysleli i na to, aby byl šetrnější k přírodě a nebyl závislý na jiných palivech. Zařízení pro 3D tisk budov se tak bude dát používat kdekoliv, stačit bude jen sluneční záření.

Systém ale vyžaduje ještě mnohá vylepšení, než se začne používat pro stavbu budov běžně v praxi. Výzkumný tým z MIT chce do svého systému zabudovat i senzory, které umožní stroji vyhýbat se zdím a lidem a pohybovat se po pracovišti. Tento stavební stroj by se mohl také spojit s jinými projekty od Massachusettského technologického institutu, jako jsou různé speciální materiály, které MIT vyvíjí.

Zdroj: engadget.com

reklama