reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tiskárny rizikem pro zdraví, emitují nebezpečné nanočástice

14.11.2018, Milan Šurkala, aktualita
3D tiskárny rizikem pro zdraví, emitují nebezpečné nanočástice
Technologie 3D tisku začne být asi brzy posuzována i ze zdravotního hlediska. Další studie totiž ukázala, že jsou při 3D tisku uvolňovány nebezpečné nanočástice, což trápí např. i přímovstřikové motory v autech.
Nebezpečné nanočástice už zdaleka nejsou problémem jen u aut a jejich moderních přímovstřikových motorů, kde se jejich emise řešil DPF a dnes už i GPF filtry. Podle poslední studie totiž trápí i 3D tiskárny. Ty při své činnosti emitují extrémně malé částice, které jsou díky svým malým rozměrům schopny proniknout hluboko do plic, kde se usazují. O mnohých z nich se ví, že mohou způsobovat rakovinu. Dle studie UL Chemical Safety a Georgia Institute of Technology je jejich produkce nejvyšší při zahájení tisku, ale nebezpečný je i průběh samotného tisku. I když podobný problém trápí např. i laserové tiskárny, ty v praxi tisknou jen zlomek času, zatímco u 3D tiskáren jsou to nezřídka i hodiny.
 
3D tiskárna
 
ilustrační foto, 3D tiskárna
 
Množství nebezpečných emisí je ovlivněno několika faktory. Jedním z nich je např. teplota. Čím nižší teplota, tím lépe, a proto jsou např PLA plasty bezpečnější než ABS, které potřebují vyšší teplotu. Celé situaci nenapomáhá ani fakt, že se 3D tisk hodně rozmáhá ve školách a může tak ohrožovat děti. Vědci tak doporučují využívat 3D tisku jen v dobře větraných prostorách, nesedět v blízkosti tiskáren, používat co nejnižší teploty, které jsou pro daný plast přípustné a obecně používat takové tiskárny a plasty, u kterých výrobce dbá na jejich nízké emise.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama