reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tiskárny vzbuzují otázky ohledně zdraví a kvality vzduchu

20.11.2018, Jan Vítek, aktualita
3D tiskárny vzbuzují otázky ohledně zdraví a kvality vzduchu
3D tiskárny jsou zařízení, která se používají v uzavřených prostorách, takže pokud dokáží nějak negativně ovlivňovat kvalitu vzduchu, je to důležité téma. Právě na to probíhal výzkum, který přinesl nějaké znepokojující informace. 
3D tiskárny se rozhodně nestaly běžnou výbavou domácností na úrovni klasických tiskáren a nejspíše ani nestanou. Není to jen otázka ceny či způsobilosti s takovým zařízením nakládat, ale prostě i toho, k čemu 3D tisk využít. Nicméně 3D tiskárny už jsou v IT průmyslu zabydleny a zvláště pro mnohé firmy už jde o neocenitelné pomocníky při vývoji nových produktů. I proto se může také vážně řešit to, jaké jsou možné dopady na zdraví lidí, kteří se často pohybují v dosahu pracujících 3D tiskáren.  
 
 
To bylo téma pro Georgia Institute of Technology a UL Chemical Safety, respektive pro jejich společný dlouhodobý výzkum. Dva roky zabralo pozorování a záznam potřebných dat, z nichž mohlo být vyvozeno, že "mnohé 3D tiskárny během svého provozu tvoří velice jemné částice", což jsou konkrétně UFP (ultrafine particles). 
 
UFP mají svou definici a jde i o částice o velikosti maximálně 0,1 μm (nebo 100 nm) a téměř v jakékoliv podobě jsou takové částice škodlivé, ačkoliv dle standardů se měření kvality ovzduší jimi nezabývá a sleduje pouze výskyt větších (PM10 a PM2,5). UFP mohou velice snadno pronikat hluboko do plic, tam se usazovat a dělat potíže. 
 
V případě 3D tiskáren se může do vzduchu uvolňovat více než 200 různých látek typu VOC (volatile organic compound), což jsou sloučeniny, jež se uvolňují z mnohých běžně používaných produktů. Mohou to být osvěžovače vzduchu, rozpouštědla, lepidla, repelenty, stavební materiály, pesticidy, cigarety nebo právě i tiskárny, a to rozhodně ne pouze 3D. 
 
Pokud jde ovšem právě o ně, pak musíme mluvit zvláště o běžných FFF tiskárnách (Fused Filament Fabrication), které tvoří plastové objekty z tiskových strun. Právě proto autoři výzkumu doporučují, že bychom měli v místnostech s pracujícími 3D tiskárnami dobře větrat, volit teploty tiskových hlav spíše u spodní hranice doporučeného rozsahu, nepobývat v blízkosti 3D tiskáren moc často a dlouho a informovat se o možnosti využití strunových náplní, které mají testováním ověřeno, že tvoří minimum pevných částic. 
 
Ovšem aby to nevyznělo jen jako problém 3D tiskáren, máme tu také klasické laserové tiskárny či kopírky. Jejich mechanismy mohou tvořit ozón a vypouštět jemný toner do okolního vzduchu, to je známé. Ovšem kupodivu prý dosud neproběhla studie, jaký vliv na zdraví může mít to, když v práci sedíme vedle často využívané laserové tiskárny, a tak lze pouze preventivně doporučovat snížení tohoto rizika. 
 


reklama