reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D tiskem se vyrábí už i speciální drinky

21.9.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
3D tiskem se vyrábí už i speciální drinky
Že se 3D tisk nedá použít při výrobě nápojů? Společnost PRINT A DRINK ukazuje, že to možné je. Díky technologii 3D tisku vytváří v nápojích nejrůznější obrazce, takže se obyčejný drink stává uměleckým dílem.
Technologie 3D tisku je známá především díky svému využití v robotice, stavebnictví či medicíně. 3D tištěné modely orgánů pomáhají zachraňovat životy, díky této technologii mohl vzniknout i průzkumný robot, který se pohybuje pomocí vlnění těla.

Méně obvyklé jsou 3D tiskárny, které dokážou vytvořit jídlo. Takové zařízení vytiskne vrstvu po vrstvě například těstoviny nebo nejrůznější cukrovinky. Podobnou 3D tiskárnu na jídlo vyvinuli například vědci z Columbia University. Společnost PRINT A DRINK nabízí však něco jiného. Jedná se o spojení technologie a designu. Pomocí robotického ramene s tiskovou hlavicí ozdobí nápoj nejrůznějšími obrazci.





PRINT A DRINK používá k tomuto procesu roboty od společnosti KUKA, konkrétně model KUKA LBR iiwa. Ti do nápoje pomocí robotického ramene doslova naočkují drobné barevné kapky, a vznikne tak zajímavý koktejl se vzorem uprostřed. Proces tisku má trvat okolo jedné minuty a je možné takto vytvořit mnoho druhů nápojů se vzory.

Robotické rameno od společnosti KUKA netiskne obrazce vrstvu po vrstvě, jak je tomu u 3D tisku obyčejně zvykem. Do nápoje ve sklenici ale v prostoru vytvaruje požadovaný vzor jen pomocí malých barevných kapek, které se nesmíchají s okolní kapalinou. Pokud však někdo takový nápoj promíchá, umělecké dílo nenávratně zmizí.





Za tímto nápadem stojí Benjamin Greimel z Univerzity umění a designu v rakouském Linci. Benjamin Greimel prohlašuje, že jeho 3D tištěné koktejly jsou vyráběny pouze z vysoce kvalitních přísad, přesné složení je ale drženo v tajnosti. Nejedná se zároveň o žádnou levnou záležitost, je zřejmé, že 3D tištěný drink bude k vidění jen v nabídkách velmi luxusních barů a restaurací. Drink s precizně vytištěným obrazcem je však až škoda vypít a dílo zničit.

Zdá se, že co se týče šílených nápadů, jak využít 3D tisk, společnost PRINT A DRINK se nemá za co stydět. Je však zřejmé, že tyto luxusní drinky se mezi širokou veřejnost nerozšíří ve velké míře, ale bude se jednat spíš o zvláštní výstřednost.

Zdroje: 3ders.org, printadrink.at
reklama