reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

3D Xpoint: revoluční NV paměti od Intelu a Micronu

28.7.2015, Jan Vítek, aktualita
3D Xpoint: revoluční NV paměti od Intelu a Micronu
Už řadu let spolupracující společnosti Intel a Micron dnes představily novou technologii pamětí, které nazvaly 3D XPoint. Půjde o konkurenty pro paměti NAND Flash, a tak obě firmy mluví o velkém průlomu, který nenastal od roku 1989.
Technologie 3D XPoint má být záchranou pro datová centra a jejich provozovatele, kteří se dnes potýkají s nutností vybalancovat náklady, spotřebu a výkon. Může za to prudký nárůst různých elektronických zařízení, která využívají internetové připojení a využívají streamovací služby, kvůli čemuž rostou nároky nejen na datové linky, ale také právě na datová centra.





Co nám tedy nové paměti 3D XPoint slibují? Stejně jako paměti NAND Flash jsou typu non-volatile, takže nepotřebují být napájeny, aby si udržely náboj a uložená data. A vedle toho dle Intelu a Micronu kombinují to nejlepší z výkonu, kapacity, spotřeby, výdrže a ceny všech paměťových technologií, které jsou dnes k dispozici, což vypadá jako svatý grál. 3D XPoint mají prý potenciál být 1000x rychlejší než paměti NAND Flash, s 1000x delší výdrží a mají dosahovat desetinásobně vyšší hustoty dat, čili kapacity na plochu čipu.





Rob Crooke, zástupce Intelu, k tomu řekl, že paměti 3D XPoint mohou vyřešit dlouhodobý problém s úzkým hrdlem mezi procesorem a úložnými zařízeními. Tyto paměti by tak mohly zcela zbořit (či alespoň řádně počechrat) zažitou hierarchii, která využívá blíže u procesoru rychlé, ale drahé paměti a dále od něj pomalé a levné paměti.

Předpokládá se, že kapacita datových center vzroste ze 4,4 zetabajtů v roce 2013 na desetinásobek v roce 2020 a paměti 3D XPoint to mají umožnit. A nejde pouze o služby ukládající multimediální data, ale také o superpočítače určené pro výzkum, které budou mít velice rychle k dispozici obrovské množství dat, což jejich práci značně urychlí, takže dopady to může mít třeba na vývoj nových léků. Dočkat bychom se pak měli i my, uživatelé počítačů PC a jiné elektroniky, však kdo by nechtěl mít svůj terabajtový "RAM disk", z nějž se data po vypnutí počítače neztratí?

webcast firem Intel a Micron (přeskočte první hodinu)


Jak tedy paměti 3D XPoint fungují? Jedná se o čipy prosté tranzistorů, kde je jakási křižovatková architektura tvořící trojrozměrnou šachovnici, kde jednotlivé paměťové buňky sedí právě v oněch křižovatkách a je možné je adresovat přímo (na rozdíl od NAND Flash). Díky tomu mohou být data čtena doslova po bitech, díky čemuž takové paměti mohou být velice rychlé při čtení i zápisu. První generace nabídne kapacitu 128 GB na čip, který je dvouvrstvý. Kapacitu tedy půjde navyšovat především přidáváním dalších vrstev.

A to nejlepší na celé věci je, že paměti 3D XPoint už jsou realitou, takže ještě v tomto roce Intel s Micronem odešlou jejich vzorky vybraným zákazníkům a sami už vyvíjejí výsledné produkty.

Zdroj: techPowerUp
reklama