reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

A zase pár novinek o Windows 10

21.6.2015, Michal Hala, aktualita
A zase pár novinek o Windows 10
Zase se objevilo několik nových informací i dohadů kolem Windows 10. Týkají se především toho, co bude do 29. července, ale i toho, co bude po něm. Takže pokud desítky testujete, čtěte dál. Pokud ne, dozvíte se i tak pár zajímavostí.
Podle většiny dostupných informací tipuje Richard Hay ze SuperSite for Windows datum dokončení RTM verze na polovinu července. A dále předpokládá, že nové sestavení Insider Preview bude zřejmě příští týden. Tento build připomene uživatelům, aby propojili svou instalaci Windows 10 s účtem u Microsoftu, protože další následující sestavení už bude pro svou instalaci vyžadovat použití účtu u Microsoftu. Hay se domnívá, že už budou jen dvě testovací sestavení.

Hay i Mary Jo Foleyová ze ZDNetu upozorňují zejména na následující skutečnost. Insideři dostanou RTM verzi aktivovanou, takže pro ně bude zdarma. Bude mít tradiční podobu dalšího updatu. Budou-li Insideři chtít provést čistou instalaci z ISO, je to možné, ale musí nejprve updatovat poslední update a systém aktivovat. Pak mohou provést čistou instalaci z ISO.


Zařízení pro Windows 10


Microsoft doufá, že Insideři budou pokračovat v testování nových bezpečnostních i funkčních updatů a hotfixů i nadále. Poskytnutí Windows 10 zdarma tak lze chápat nejen jako odměnu za testování, ale i jako způsob, jak je udržovat v testovacím režimu. Pro Microsoft jsou betatesteři důležití kvůli zpětné vazbě i do budoucna, protože – jak už bylo mnohokrát zopakováno – desítky budou průběžně vylepšovány a doplňovány o nové funkce.

Ono upřímně řečeno Microsoft zas tak moc tímto poskytnutím zdarma neobětuje. Dá se předpokládat, že většina Insiderů měla předtím na počítači sedmičky nebo osmičky, takže společnost tímto chytrým tahem vlastně o nic nepřichází. A Insideři nakonec nemusí zbytečně dočasně obnovovat svojí instalaci předchozích verzí Windows. Což by byla docela otrava.

V nadcházející verzi Insider Preview bude už obsahovat prohlížeč Edge pod správným jménem, nikoli pod dosavadním označením Project Spartan. Pokud chcete zachovat svoje nastavení, musíte je před příštím updatem ve Spartanu zálohovat a po jeho provedení obnovit už v Edgi.

Hayův kolega Rod Trent z téhož webu uvádí, jak to bude s čistou instalací desítek. Pokud to chápu správně, nejprve musíte upgradovat z verze 7 nebo 8.1. Poté se provede automatická aktivace takto instalované verze 10. Cloud v pozadí si aktivaci a parametry vašeho počítače zapamatuje a kdykoli během prvního roku i po něm můžete provést čistou instalaci z ISO na DVD nebo na flash disku.


Logo Windows


Ono to dává smysl, byť pro uživatele rozhodně nejde o nejméně komplikované řešení. Můžeme s tím nesouhlasit, nemusí se nám to líbit, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat. A aby nebyl špatným zprávám konec, Rod Trent uvádí, co znamená ona už notoricky známá formulace „po dobu životnosti zařízení“. Jde skutečně o životnost základní desky. Když odejde ta, končí i vaše licence desítek získaná povýšením z verzí 7 a 8.1. A musíte si koupit novou licenci verze 10.

I tohle se asi mnohým uživatelům nebude líbit, ale z hlediska Microsoftu to (ekonomicky vzato) dává smysl – vzhledem k jeho nové marketingové filozofii Windows as a Service. Kdyby to nebylo takhle, měli by z nižších verzí upgradující uživatelé desítky vlastně prakticky napořád zadarmo.

V téhle souvislosti mě (a možná i vás) napadá otázka, jestli vůbec bude krabicová verze Windows 10. Gabriel Aul mi na můj tweet s tímto dotazem neodpověděl a ani renomované a dobře informované weby nic jistého zatím nesdělují. Tím ovšem neříkám, že nebude.

A poslední zajímavost. Kdy budou Windows 10 Enterprise nebylo podle Mary Jo Foleyové dosud upřesněno.

Zdroj: SuperSite for Windows (1, 2), ZDNet
reklama