reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

A10-7870K pomáhá Radeonům při renderování her

29.5.2015, Jan Vítek, aktualita
A10-7870K pomáhá Radeonům při renderování her
AMD včera představila nové APU A10-7870K, které se zařazuje do čela desktopových modelů. My se nyní podíváme na to, co nového nám AMD nabídne, například technologii VSR nebo asymetrický rendering.
AMD nepředstavilo pouze nové APU A10-7870K, ale také některé nové technologie, které mají za úkol zvýšit výkon i zkrášlit grafiku. AMD také pro nové APU vydalo ovladače, které přináší podporu API DirectX 12 a technologie FreeSync, a to platí pro všechna APU řady Kaveri. James Prior z firmy AMD se také vyjádřil, jak je to s názvoslovím. Jde o to, že i partneři firmy AMD vyrábějící třeba základní desky mluví v souvislosti s A10-7870K o Godavari. Dle Priora bychom jej ale měli označovat za Kaveri Refresh, přičemž označení Godavari je čistě interní záležitost firmy AMD.





Stejně tak nelze mluvit o tom, že by A10-7870K využilo nová procesorová jádra Excavator, o čemž se mluvilo již dříve. Půjde tedy stále o Steamroller, neboť Prior mluví o tom, že nové APU je stejné jako ostatní desktopová Kaveri a kdyby tu Excavator skutečně byl, AMD by to jistě nezapomnělo uvést ve své prezentaci.





Nové APU tak po hardwarové stránce nabídne oproti staršímu A10-7850K "pouze" vyšší pracovní frekvence, přičemž v případě CPU jader je to 100 až 200 MHz navíc, což není vzhledem k frekvencím pohybujícím se kolem 4 GHz mnoho, ale u GPU to je 866 MHz oproti 720 MHz, což už je zajímavější. AMD se podařilo nové APU napájet o 50 mV vyšším napětím, přičemž TDP zůstalo stejné, tedy 95 W. Firma také vzhledem k tomu, že zákazníci byli nespokojeni s BOXovanými chladiči dodávanými s APU, použilo větší chladič s měděnou základnou a heatpipe. Ten umožní, aby se ventilátor točil pomaleji, a byl tedy i tišší.





Nyní už k novinkám, které může nové APU využít. Jednou z nich je AMD Virtual Screen Resolution, která má být vyhrazena právě novému APU. Ta je ale využitelná pouze v případě, že někdo hraje na monitoru s rozlišením nižším než 1080p. V takovém případě může APU renderovat hru právě v 1080p a pak obraz převést do nativního rozlišení monitoru, díky čemuž bude detailnější a s vyhlazenými hranami (taková obdoba antialiasingu).





AMD se také zaměřilo na 75 milionů hráčů, kteří mají rádi síťové hry jako StarCraft II, League of Legends, DOTA 2 nebo Counter-Strike: Global Offensive. Tyto všechny by měly být na novém APU dobře hratelné i ve Full HD a na maximální detaily. A jak už víme, AMD pro porovnání výkonu využilo Core i3 4360 + GeForce GTX 740.





AMD se dále pochlubilo vysokým počtem drawcalls v DirectX 12, což testovalo na již známém benchmarku 3DMark API Overhead od Futuremarku. Slibuje, že DX12 dokáže oproti předchozím verzím tohoto API zvýšit počet drawcalls až 11x a A10-7870K je ve výsledku mnohem výkonnější než Core i5-4570R.

Firma také počítá s tím, že APU A10-7870K bude využíváno i se samostatnou grafickou kartou, neboť pak nemusíme nutně přijít o výkon jeho GPU. Buď je možné využít slabou kartu zapojenou s iGPU v CrossFire, což tedy není žádná novinka, ale pak je tu i jiná možnost. Ta bude k dispozici již brzy po nástupu Windows 10 a jde o to, že samostatná grafická karta může využít iGPU pro odlehčení vlastní práce. Nejde ale o CrossFire, ale o takový selektivní rendering (AMD mluví o asymetrickém renderingu) částí obrazu, jak ukazuje následující část z prezentace.




- klikněte pro zvětšení -


Máme tu kombinaci nového APU a Radeonu R9 290X, který renderuje hlavní část obrazu hry Ashes of the Singularity, zatímco integrované GPU renderuje jednotky, které jsou označeny červeně. Tím dokáže ulehčit práci samotné grafické kartě, a to právě díky novým funkcím DirectX 12 (či Mantle). Nejde tedy o rovnocenné podílení se obou GPU na vykreslování hry, však je zřejmé, že to by vzhledem k propastnému rozdílu v jejich potenciálu nedělalo dobrotu. Doufejme tedy, že asymetrický rendering se bude dále vyvíjet a DirectX 12 mu zajistí dostatečnou podporu.

Nové APU se do nabídek našich obchodů ještě nedostalo, přičemž doporučená cena v amerických dolarech je 137. Využít můžeme stávající desky s FM2+, a to i bez aktualizace BIOSu. Tu ale bude nutné provést, pokud chcete využít FreeSync, DirectX 12 a funkci VSR.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama