reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer CB342CKC: elegantní 34" monitor s UWQHD, IPS a USB-C

23.3.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Acer CB342CKC: elegantní 34" monitor s UWQHD, IPS a USB-C
Acer brzy přinese na evropské trhy nový monitor CB342CKC, který nabízí moderní design s tenkými rámečky. Přítomnost portu USB-C usnadňuje připojení notebooku, smartphonu či jiného zařízení pomocí jediného kabelu.
Na evropské trhy se brzy dostane Acer CB342CKC, nejnovější monitor tohoto taiwanského výrobce. Ačkoliv se nejedná o model zaměřený výhradně na hry (ty najdeme pod značkou Predator), právě hráči by mohli novinku ocenit nejvíce. Na druhou stranu může tento monitor zamířit i do kanceláří, kde se občas pracuje s grafikou a videi. Model CB342CKC se vyznačuje úhlopříčkou 34 palců a rozlišením WQHD, respektive 3440 x 1440 pixelů. To znamená poměr stran 21:9 a vzhledem k použití technologie IPS můžeme očekávat také široké pozorovací úhly.
 
Certifikace Vesa DisplayHDR 400 potom potvrzuje lepší jas, kontrast i barvy. Jako další parametry výrobce zmiňuje kontrastní poměr 1 000: 1, obnovovací frekvenci 75 Hz či dobu odezvy 1 ms, i když tato hodnota se týká pohyblivého obrazu (MPRT) a nikoliv změny z šedé do šedé (G2G), což by byl směrodatnější údaj. Dále nechybí technologie AMD FreeSync redukující trhání obrazu, k čemuž Acer přidal ještě svou vlastní funkci Visual Response Boost, která si klade za cíl míru rozmazání u rychle se pohybujících snímků.
 
 
Po designové stránce se jedná o opravdu povedený kousek. Označení „ZeroFrame“ si monitor rozhodně zaslouží, neboť rámečky na třech stranách (s výjimkou spodní) jsou opravdu minimální. Pro optimální pohodlí při práci lze obrazovku naklápět, otáčet nebo upravovat jeho výšku. Při dlouhém koukání monitoru ocení uživatel technologii redukující blikání i filtr modrého světla. S dodávaným software Acer Display Widget je možné vybírat z několika předvoleb pro různé druhy obsahu, případně si usnadnit práci rozdělením obrazovky do několika zón.
 
Z hlediska konektivity zaujme především port USB Type-C 3.1, který umožňuje připojit smartphone, tablet či notebook, a pomocí jediného kabelu zrcadlit obraz, přenášet data nebo napájet zařízení. Další možnosti konektivity zatím výrobce neupřesnil, ale podle některých zdrojů můžeme očekávat dva vstupy HDMI 2.0, DisplayPort 1.4 a USB 3.0. Acer CB342CKC by na evropské trhy měl dorazit v květnu, a to s cenovkou 549 eur, v přepočtu 15 000 Kč.
 
Úhlopříčka novinky od Aceru je shodná jako u nedávno představeného modelu Philips 346P1CRH, který nabízí také stejné rozlišení WQHD, poměr stran 21:9 nebo certifikaci DisplayHDR 400. I přes prakticky shodnou cenu ovšem konkurenční model nabízí zahnutou obrazovku, vyšší kontrast i jas, 100Hz obnovovací frekvenci, integrovanou webkamera nebo KVM Switch. Před finálním hodnocením si ovšem počkejme na recenze monitorů nebo přesnou českou cenovku modelu CB342CKC.
 


reklama