reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Acer Revo Build: vrstvené modulární PC

3.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Acer Revo Build: vrstvené modulární PC
Společnost Acer se asi inspirovala v projektu Ara firmy Google a představila malý modulární počítač, jehož jednotlivé části můžeme vrstvit na sebe a propojit pomocí speciálního rozhraní. Můžeme si tak postavit malou věž.
Acer Revo Build jen dokazuje, jak populární jsou v této době malé počítače typu NUC a podobné. Základní jednotka tohoto PC připomíná právě NUC, ale na rozdíl od nich je možné ji rozšířit pomocí dalších modulů, které zajistí třeba vyšší grafický výkon, více úložného prostoru pro data nebo bezdrátové nabíjení.




A jak je vidět z okolních fotografií, dodatečné moduly budeme moci napojovat na ten základní z obou stran, tedy seshora i zespoda. Základem přitom je samostatné PC s procesorem Intel Pentium nebo Braswell (čili 14nm procesory), který tedy již má vlastní integrované grafické jádro. Pak tu máme až 8 GB paměti a SSD, čili zkrátka jde o variaci na Intel NUC. Pomocí rozhraní s pogo piny pak lze snadno a bez otevření počítače napojit další moduly, což ale nejspíše nebude platit pro grafický modul, který se napojuje zespoda. Lze očekávat, že ten využije rozhraní PCI Express a jeho napojení bude trošku složitější. Ty ostatní ale pouze položíme ve správné orienaci a magnety už spoj dostatečně zajistí.





Základní jednotka Revo Build M1-601 má půdorys s rozměry 125 x 125 mm a je vybavena potřebnými porty, jejichž nabídka ale není zrovna bohatá. Krom napájecího konektoru tu máme HDMI, DisplayPort, RJ-45 pro Ethernet a jen dva USB 3.0. Další moduly ale nabídnou také pár konektorů navíc, i když je otázka, zda budou využitelné, nebo jde pouze o alternativní způsob jejich připojení k počítači.





Acer k hlavnímu modulu nabídne 500GB nebo 1TB disk s funkcí Hot-Swap, audio modul s reproduktory a také modul pro bezdrátové dobíjení. Firma ale zatím nezmínila žádné podrobné specifikace, takže se nedozvíme nic ani o grafickém modulu. Můžeme tedy jen hádat, co se v něm bude skrývat, ale lze usoudit, že půjde asi o nějakou mobilní grafiku, možná i ve standardním MXM provedení.

Necháme se tedy překvapit. Acer plánuje svůj Revo Build M1-601 v našem regionu nabídnout v říjnu, a to za ceny od 199 eur, což tedy bude bezpochyby cena za model s Braswellem.

Zdroj: KitGuru
reklama