reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ADATA uvádí M.2 SSD XPG SX6000 Pro

28.8.2018, Jan Vítek, aktualita
ADATA uvádí M.2 SSD XPG SX6000 Pro
Společnost ADATA si připravila nová M.2 SSD XPG SX6000 Pro, která přichází v podobě kartiček dlouhých standardních 80 mm. Určeny jsou pro rozhraní PCIe 3.0 x4 a my můžeme očekávat slušný výkon. 
Při pohledu na krabici i na vyobrazené SSD samotné to vypadá, jako by si společnost ADATA vyráběla vlastní paměti NAND Flash, ale tak tomu samozřejmě není. Podivně také vypadá upozornění na DIY Heatsink nebo SLC caching, skoro jako by šlo o nějaké výhody. Z DIY Heatsink kouká prostě to, že si chlazení musíme zajistit sami, což nevypadá zrovna jako výhoda a SLC cache je prostý důsledek toho, že dnešní paměti NAND Flash v režimu TLC či dokonce nově QLC nejsou dost výkonné na to, aby zajistily rychlý zápis. Čili SLC cache je pouhá a značně nedokonalá berlička, i když na druhou stranu, bez ní by byly moderní spotřební SSD při svém zápisu opravdu zoufale pomalé. 
 
Co se týče technologie HMB, ta zde stejně jako u mnoha jiných moderních SSD zaskakuje za integrovanou DRAM cache. Jde o Host Memory Buffer, čili SSD využije namísto vlastní RAM část systémové RAM, z níž si může ukousnout svůj díl. Čili opět, nejde o nic, co bychom měli vyžadovat namísto opravdové DRAM cache, ale to se také odrazí v ceně celého SSD. 
 
 
ADATA XPG SX6000 Pro je tedy SSD pro PCIe Gen3x4 M.2 2280 s podporou NVMe 1.3 a přichází v kapacitách 256 GB, 512 GB a 1 TB. Výrobce nám neprozradí, čí paměti 3D TLC NAND Flash využil a také jaký kontroler se zde uplatní. Prozradí nám však, že SX6000 dosahují rychlostí čtení až 2100 MB/s a zápisu 1500 MB/s, což je na dnešní dobu průměr. Při náhodném čtení a zápisu 4kB souborů pak udává 250.000 a 240.000 IOPS. 
Nakonec se dozvíme o využití ECC technologie LDPC (Low-Density Parity-Check) a nabízené 5leté záruce. Ta bude ale s největší pravděpodobností omezena, a to nějakou určenou výší celkového zápisu dat, ale o tom se už zpráva nezmiňuje. 
  
Zdroj: TZ ADATA


reklama