reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Adobe přinesl aktualizaci Flashe proti ransomware Cerber

11.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Adobe přinesl aktualizaci Flashe proti ransomware Cerber
Stále méně oblíbený Adobe Flash je otevřenou bránou do počítačových systémů mnoha uživatelů a mezi časté nástrahy patří tzv. ransomware. Tím nám útočník dokáže zašifrovat lokální data a pak nabídne jejich dešifrování, ovšem za nemalou cenu.
Adobe Flash tak dostal aktualizaci která řeší konkrétně drive-by ransomware, který se ve velkém objevil na konci března pod názvem Cerber. Jedná se o klasický vyděračský software, jenž zašifruje data a vyzve nás k "zakoupení" dešifrovače. Jak můžete vidět z následujícího upozornění, které se nešťastníkovi objeví na obrazovce napadeného počítače, útočníci nejsou zrovna troškaři.





V upozornění se píše, že zašifrována byla veškerá uživatelská data jako dokumenty, fotografie či databáze. Abychom k nim získali opět přístup, musíme si pořídit Cerber Decryptor, přičemž útočníci přijímají platby pouze přes bitcoinovou síť. Pokud jim zaplatíte rychle, tzn. do sedmi dní, vyjde vás to na 517 dolarů. Pokud to nestihnete, budou už požadovat dvojnásobek. To trošku připomíná speciální nabídky z teleshoppingu. Uživatel tak má přinejmenším sedm dní na to, aby se rozhodl, zda se mu vyplatí vyděračům zaplatit, nebo raději o svá data přijde, tedy pokud je nemá zálohovaná. Třetí cesta pro běžného majitele PC neexistuje.

Společnost Trend Micro varovala Adobe o chybě, která umožňuje drive-by instalace ransomware jako je Cerber, na samotném konci března, tedy 31.3. Adobe nyní vydal příslušný patch pro Flash Player s obecným popiskem, že obsahuje "důležité opravy chyb a bezpečností aktualizace". V podrobnějším popisu změn ale najdeme, že patch řeší problém CVE-2016-1019, který se týká systémů Windows 10 a starších a Flash Player verze 20.0.0.306 a starších. Dle Adobe by se měl Flash Player brzy aktualizovat automaticky (pokud máte tuto možnost zapnutou), takže lepší bude na to nečekat a ihned si stáhnout novou verzi, pokud Flash ještě vůbec používáte. To ovšem platí nejen pro uživatele Windows. Adobe doporučuje si co nejdříve stáhnout novou verzi i pro systémy Mac OS X, Linux a Chrome OS.

Adobe Flash už je ale předem odsouzen k pomalé smrti a pro nás by vzhledem k jeho bezpečnostním problémům bylo nejlepší, kdyby tato smrt tak pomalá nebyla. Odvrací se od něj také už Microsoft se svým prohlížečem Edge, a tak je stále méně důvodů k tomu, abychom jej měli na počítači vůbec nainstalovaný.

Zdroj: Hexus.net
reklama