reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AI odhalila podvod: Ponziho schéma s kryptoměnou M-Coin

12.4.2019, Milan Šurkala, aktualita
AI odhalila podvod: Ponziho schéma s kryptoměnou M-Coin
V Jižní Koreji byl odhalen velký podvod s kryptoměnami, který využíval klasického Ponziho schématu a lákal zejména starší lidi, kteří nerozuměli problematice. Celkově si podvodníčci přišli na peníze v hodnotě více než 400 milionů Kč.
Kryptoměny hodně lákají nejrůznější podvodníky, což se týkalo především velké části IPO, tedy prvního prodeje mincí. Často se zneužívají i k nepovolené těžbě na počítačích obětí, ale tím možnosti zdaleka nekončí. Kryptoměny totiž lákají i ke klasickým podvodům známým už desítky let, které i kvůli tomu, že jim jen málokdo rozumí, snáze přitáhnou a oklamou důvěřivé lidi. To je i případ kryptoměny M-Coin. Podvodníčci vytvořili kryptoměnovou burzu a sáhli po osvědčeném Ponziho schématu lákajícím na odměny za přivedení dalších členů, přičemž se pochopitelně nezapomíná na placení samotného členství.
 
Pouta
 
zdroj: Westpress Kaliningrad archive [CC BY-SA 4.0], přes Wikimedia Commons
 
Celkově se takto povedlo nalákat okolo 56 tisíc lidí zejména ve věku od 60 do 80 let, kteří platili roční členství v hodnotě zhruba 6500 Kč. V systému pak mohli nakupovat kryptoměnu M-Coin, u které jim tvůrci slibovali brzké znásobení její hodnoty, a tedy výrazné zhodnocení jejich investice. Za přivedení dalšího člena dostali odměnu v přepočtu okolo 1000 Kč a možné bylo i prémiové členství za téměř 20 tisíc ročně. Celkově se jim takto podařilo vybrat peníze v hodnotě více než 400 milionů Kč na poplatcích za členství a za nakoupenou kryptoměnu.
 
Dopadeni byli díky využití systémů umělé inteligence. Ta byla natrénována na hledání klíčových slov, frází a dalších detailů spojených s Ponziho schématem. Celkově se zatím podařilo dopadnout 14 lidí, kteří byli v celém podvodu namočeni a nemusí jít o konečné číslo.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama