reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AI znovu vytvořila herní engine Super Maria sledováním hry

12.9.2017, Jan Vítek, aktualita
AI znovu vytvořila herní engine Super Maria sledováním hry
Umělá inteligence toho dnes díky široké dostupnosti výkonného hardwaru zvládne hodně, třeba porazit člověka v šachách i hře go, vytvořit rekord v Ms. Pac-Man, atd. Nyní ale vytvořila engine plošinkovky, že sledovala průběh jejího hraní.
Jde o klasickou plošinkovku Super Mario Bros, o které se nyní ve spojení s umělou inteligencí (AI) bude mluvit podobně jako o Space Invaders či StarCraftu. V případě těchto her ale šlo o to, že AI vytvořila nějaký rekord, nebo dokázala porazit lidského šampiona, což ostatně platí i pro šachy nebo nověji čínskou hru go, o níž se ještě donedávna tvrdilo, že ještě dlouho zůstane ze strany AI neohrožena. 
 
 
V případě Super Mario Bros tak byla umělá inteligence z Georgia Institute of Technology  schopna vytvořit, čili naprogramovat její engine především tím, že několik minut sledovala průběh jejího hraní, aby byla schopna pochopit, co se v ní děje a co je třeba udělat. 
 
Na svědomí ji mají výzkumníci Matthew Guzdial, Boyang Li, Mark O. Riedl, kteří nedávno představili práci Game Engine Learning from Video (PDF), jejíž název přesně vypovídá o náplni. Hned z úvodu práce se dozvíme, že cílem není posloužit hernímu průmyslu, ale spíše vytvořit AI, která bude schopna pochopit zákonitosti svého prostředí a na jejich základě předvídat, co se může přihodit. Můžeme si představit třeba AI pro autonomní řízení, která uvidí, že blížící se cyklista nejspíše najede na patník a z toho si dokáže vyvodit, že s velkou pravděpodobností může skončit pod koly jí řízeného automobilu. 
 
Pro prvotní trénování takové inteligence si vybrali právě jednoduché 2D plošinkovky, kde se dá pracovat s jednotlivými pixely. AI také měla k dispozici celé objekty dané hry reprezentované 2D sprity, z nichž se skládají celé mapy, objekty a výsledné animace. Už zpočátku tak věděla, co je co a mohla sledovat interakci jednotlivých objektů. Snažila se tak pochopit příčinu a následek, a to třeba toho, co se stane, když Mario zvedne minci, nebo když skočí na houbu. 
 

Výsledně vytvořený engine byl označen za "problémový, ale ucházející", ale stejně jde jen o jeden krok na cestě k tomu, jak vytvořit AI chápající reálný svět. 
 
Zdroj: Hexus.net
reklama