reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aktuální problémy s Windows Update ve Windows 10

15.9.2016, Michal Hala, aktualita
Aktuální problémy s Windows Update ve Windows 10
Předevčírem bylo „záplatovací úterý“ a přišla nová kumulativní aktualizace pro Windows 10. Jenže její stahování řadě uživatelů zamrzá, takže ji není možné nainstalovat. Nabízíme řešení tohoto problému i zajímavosti týkající se updatování desítek obecně.
V úterý Microsoft uvolnil mimo jiné drobnější záplaty také kumulativní aktualizaci KB3189866. Ta je určena pro Windows 10 verze 1607, tj. pro ty uživatele, kteří mají nainstalován Anniversary Update. Jenže se v některých případech objevily problémy a uvedená aktualizace nešla stáhnout, přesněji řečeno celý proces jejího stahování plus minus v polovině zcela zamrzl a s ním celá funkce Windows Update.

Osobní zkušenost mám takovou, že na mém notebooku bylo vše bez problémů, ale na desktopu už tento problém nastal. Nicméně dobrá zpráva je, že řešení existuje, je velmi jednoduché a úspěšně funguje. Stačí si stáhnout uvedenou aktualizaci jako balíček (64bitovou verzi zde a 32bitovou verzi zde), manuálně ji nainstalovat a vše bude v pořádku. Na desktopu se mi tak povedlo vše vyřešit a jen doplním, že ona aktualizace povyšuje systém na verzi 14393.187. Na ploše vpravo dole se pak (pokud máte zapnutou příslušnou funkci) zobrazí tyto údaje: Build 14393.rs1_release_inmarket.160906-1818.

Pokud by náhodou zlobila jiná aktualizace, postupujte analogicky. Ještě jedna zajímavost k dané aktualizaci – mimo jiné problémy řeší zamrzání systému po připojení čtečky Kindle od Amazonu. Takže dnes to vypadá, že ty nejvíce propírané problémy s výroční aktualizací (verze 1607) jsou tímto z velké části zřejmě vyřešeny.


Platformy pro Windows 10


A tím se dostávám k tématu, o kterém již dnes psal kolega (zde). Já jen stručně shrnu, že jde o to, že někteří uživatelé dostanou aktualizaci na verzi 1607 (tj. Anniversary Update) až někdy v listopadu. Pokud se vám nechce čekat, můžete vše iniciovat hned odsud. Jedno z možných vysvětlení, proč celý proces updatování trvá tak dlouho, nabízí specialista na Windows Paul Thurrott (zde).

Když to opět shrnu, tak podle něj Microsoft využívá telemetricky získané údaje o konfiguracích jednotlivých počítačů a distribuuje aktualizace prioritně těm konfiguracím, které se během testování za pomoci účastníků Insider Programu ukázaly jako bezproblémové. Následně pomalu zkouší distribuovat aktualizaci i zatím neotestovaným konfiguracím. Pokud se na nich objeví problémy, distribuce pro danou konfiguraci se zastaví a pracuje se na odstranění chyby. Postupně Microsoft takto rozšiřuje aktualizace na další a další konfigurace.

Zopakuji svou nedávnou myšlenku, že domácí uživatelé a malé firmy, kteří nemají možnost zvolit si příslušnou větev (branch) desítek s odkladem aktualizací, tak vlastně chtě nechtě dělají Microsoftu testery (buďme na Microsoft hodní a řekněme jakési „gamatestery“). Na druhou stranu zopakuji další svou dřívější myšlenku, že si skutečně neumím moc představit, jak by se to dalo dělat jinak.

A závěr pro běžného a řekněme opatrného uživatele za předpokladu, že updatovací mechanismus desítek skutečně takto funguje? Počkejte si, až vám Microsoft aktualizaci sám nabídne. A když nevydržíte čekat, rozhodně si udělejte před aktualizací zálohu staré verze systému.

Pokud vás k tomuto tématu něco napadá, určitě se podělte v diskusi. Já jen dodám, že Apple s macOS to samozřejmě má hardwarově neporovnatelně snazší. A Linux – pokud se bude na desktopu rozšiřovat – bude mít podobné starosti a též je bude muset nějak vyřešit. Namítnete-li, že Android je postaven na Linuxu, a běží na miliardách mobilních telefonů, máte pravdu. Ale přece jen se mi množina hardwarových konfigurací těchto mobilů zdá mnohem menší než u PC a desítek.

Zdroj: Thurrott, Windows Report
reklama