reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alphabet ukončuje projekt Loon, internetové spojení přes balóny

25.1.2021, Milan Šurkala, aktualita
Alphabet ukončuje projekt Loon, internetové spojení přes balóny
Firma Alphabet, která je mateřskou společností Googlu, ukončila projekt balónů Loon, které měly přinést internetové spojení do oblastí bez pokrytí do chudých a odlehlých oblastí, kde jsou běžné formy připojení nemožné nebo velmi drahé.
Mnohé země jsou velmi chudé a jejich internetová infrastruktura téměř neexistuje. Právě takovým zemím měl projekt Loon od Alphabetu (mateřské společnosti Googlu) přinést levné internetové spojení. Bohužel plány nevyšly tak, jak by si Alphabet a Loon přál, a projekt nyní končí. CEO Loonu Alastair Westgarth řekl, že se sice našlo poměrně dost partnerů, kteří se chtěli připojit k projektu, ale nepovedlo se jim najít způsob, jak celý projekt zlevnit natolik, aby dával i ekonomický smysl z dlouhodobého hlediska.
 
Alphabet Loon
 
Balóny měly létat ve stratosféře a pokrývat internetovým signálem plochu až 11 tisíc km2 (sedmina rozlohy ČR). Každý z nich měl velikost srovnatelnou s tenisovým hřištěm a projekt nebyl úplným propadákem, protože se např. povedlo zajistit si kontrakt s keňským poskytovatelem internetových služeb Telkomem pro dodávku 4G signálu do odlehlých oblastí země. Loon našel své využití také v roce 2017 po hurikánu Maria v Portoriku.
 
Právě 4G ale dle expertů mohlo být jedním z důvodů, proč se systém moc neuchytil. Toto byl typ spojení, které Loon nabízel, ale cílová skupina si mnohdy nemohla dovolit (a neměla) telefon s podporou 4G, takže systém nemohla využít, ani kdyby chtěla.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama