reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
3.10.2008, Marek Šalanda, aktualita
V minulém článku jsem upozornil na změnu vlastníka společnosti Alza.cz a poodhalil možné důvody takové změny. Po zveřejnění článku svolila Alza.cz k rozhovoru a navíc se v obchodním rejstříku objevily nové zajímavé skutečnosti. Přinášíme vám tedy celý rozbor vlastnictví nejen kolem Alza.cz.
Reklamátor | 14.8.20119:40
Titulek snad říká vše. O reklamaci se snad ani nepokoušejte. Přišli jste sice o prachy, ale proč ještě přijít o nervy?
Odpovědět0  0
Vojtěch | 6.10.200811:47
...a zároveň i poslední.Uznejte sami, když si objednáte zboží 30.09. ráno kolem 08:00 a ani za týden nejsou schopni vám zboží dodat s tím, že ­"zítra to určitě bude, situace je díky problémům na skladě­". Tohle říkají už sedmý den a já mám pomalinku pocit, že si tady ze mě někdo dělá legraci. Opravdu jsem si neobjednal něco, co by bylo prudce exkluzivní a zastoupeno jedním kusem, ale Asus EEE PC 701, který v den objednání vykazoval stav skladových zásob 5 ks a více. Dnes jsem opět na Alzu volal a stejný výsledek, odpověď: zboží je stále u nás, kdy bude u vás to nevíme. Nebo víme a nepřiznáme? Trošku jsem pročítal diskuse o internetových obchodech a nějak mi vyplynulo, že nebudu sám, kdo je nespokojen. To se vedení vážně nezajímá o zákazníka a je na tom tak dobře, že si může cigarety balit do dvoutisícovek a pokud bude klienta méně tak je to nevytrhne? Na to nechť si odpoví každý sám. Pokud by ta odpověď byla reakcí na tento příspěvek, velice rád si ji přečtu a budu reagovat. Díky za pozornost všem.
Odpovědět0  0
pinda | 6.10.20089:49
Ale jak koukam na Justici tak Czech Computer s.r.o. a SvetHardware ­(OxyOnline­) patri stejnemu cloveku , p. Matejkovi. Navic se blizi vanocni sezona. Takze kdyz si tohle uvedomim tak se na cely clanek i tuto diskusi divam trosku jinak....
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1065) | 6.10.200814:14
Vskutku alarmující zjištění. Viz má první reakce výše.
Odpovědět0  0
pinda | 6.10.200815:26
Ne alarmujici, ale objasnujici :­-­)­))
Odpovědět0  0
Miko_ | 6.10.200822:58
1­) předběhl tě s ­(pro mě­) hodnověrným vysvětlením situace
2­) dokázals, žes diskusi nečetl
3­) tvá natvrdlost je alarmující :­-­)­))
Odpovědět0  0
pinda | 7.10.200814:36
uz me panove nebijte, poddavam se, uznavam ze mate ve vsem pravdu, stojite tak vzorne v jednom siku jako jeden muz :­)­)­) , kdo by odolal... :)
Odpovědět0  0
Miko_ | 7.10.200822:00
:­)­) tak se má reagovat, vše odpuštěno, de se na pivo :)
Odpovědět0  0
peslo | 7.10.200822:11
Pochybuji, dle stylizace soudím že jde o ženu :­-)
Odpovědět0  0
Miko_ | 7.10.200822:18
no... já jsem zase abstinent, ale o co dééé :­-D
Odpovědět0  0
peslo | 6.10.200815:35
Nechte Plhu ­(pardon, Pindu­) byt, treba mu to dojde, ze se to tu uz probiralo :­-)
Odpovědět0  0
Mastodont (18) | 5.10.20089:36
Alza se mi hrozně ekluje kvůli tomu debilnímu zvyku publikovat u každého zboží přeškrtnutou ­"drahou­" cenu, aby si kokůtek zákazník řekl ­"jé, to ušetřím­". Ta správná ­"levná­" cena je stejně výrazně dražší než jinde.

A z hlediska designu je web CZC o dva světelné roky před Alzou.
Odpovědět0  0
el barto | 4.10.20080:19
Ako som tak preskakal diskusiu a clanky vyslo mi jedno
a­) Alza sa chova velmi nestandardne a podozrivo, svoj nakup tam zvazim, pretoze mi taketo praktiky vadia a som docela rad ze autor na to upozornil. Podla mna splnil pracu novinara.
b­) vazeni ktori si myslite ze ide o stvavu kampan ­- asi vam nedoslo o com je praca novinarov ­- zbierat a prezentovat fakty a nevyvodzovat zavery, tie su na citatelovi. moj osobny zaver je ze Alza si potrebuje naskrabat viac prachov a riesi to semi­-mafianskymi praktikami. Preto i napriek blizskoti jej predajne si zvazim nakup lubovolneho vybavenia.
Odpovědět0  0
Sedro | 4.10.20080:27
Můžete prosím osvětlit, v čem spočívá vámi zméněná ­"semi­-mafiánská praxe­"? To by mě skutečně zajímalo :)
Odpovědět0  0
Tonda Novy | 4.10.20088:57
Semi­- něčo... je oblíbený slovenský blábol. Oni to používají jako výpln, tam kde mi používáme berličky ­"jako­", ­"obecně­" ­"hmmm­", ještě maj rádi kvazi . Třeba SHW je kvazi web, kde jsou uplatněny semi­-novinářské praktiky šalabaldy.
Odpovědět0  0
el barto | 14.10.20083:05
Semi nieje blabol, ale slovo. Ale urcite doma mate slovnik ktory vam tento pojem objasni.
Podstatou je to, ze tieto praktiky niesu nijak nelegalne, ale ich netransparetnost je podozriva. Preto semi­-mafianske. Pre vas ­"1­/2 mafianske­"

Slovaci s tym maju zdatne skusenosti, u nas su tieto praktiky na dennom poriadku, na cele s politickou elitou.
Odpovědět0  0
Vbl | 4.10.20082:45
No autor zatím uvedl nepodložené informace a hypotézy. Nic co by měl přesně zjištěné a ověřené. Myslím, že by se měl věnovat spíše hardware a tohle nechat pro nějaký ekonomicky zaměřený server. Tam o tom budou spíše diskutovat více zanlí lidé a ne hardwarový nadšenci bez základní znalostí ekonomie a účetnictví.
Odpovědět0  0
znalec (11) | 4.10.200811:16
No autor zatím uvedl podložené věci a doložil je, ostatní jsou bláboly. Je dobře že se věnuje převážně businessu v IT, protože jinak by různí Vbl a jim podobní manipulátoři zamořili svět.
Odpovědět0  0
Miko_ | 4.10.200812:47
A já myslím, že pokud někdo požaduje ­"přesné­" ověření ­(zřejmě audit firmy???­), měl by alespoň napsat s čím nesouhlasí a stručně proč.
Odpovědět0  0
Halalik | 3.10.200820:32
V Brně jsou nejrozšířenější T.S. Bohemia, Softcom, Alfacomp, Cybex, Alza ­(od nejlevnějších po nejdražší­).

Alza je bezkonkurenčně z týhle pětice nejdražší, si mohou podat, co se týče cen, ruce s Cybexem.

Dost dobře nechápu tu logiku expanze do Brna ­- obchod mají na ulici, která je sice v centru, ale většina lidí tam sotva zabloudí, je to mimo hlavní ­"migrační­" trasy lidí z práce­/do práce. Kšeft povětšinou prázdnej ­(projíždím kolem jen v tramvaji a koukám­). Jediná jejich výhoda je, že dost věcí drží skladem a kupodivu i starší věci, kteří už ostatní nenabízí. Cenově ovšem tragédie a ani šklebící se mimozemšťan na billboardech se svým ­"Ahoj!­", to nespraví.
Odpovědět0  0
Jumperman (45) | 3.10.200818:31
Lidi a má to cenu řešit? Pokud budu chtít PC bez zbytečných investic navíc, tak si ho postavím doma... Nejjednodušší řešení... :­-­)­) Nemám pravdu? :­-­))
Odpovědět0  0
Miko_ | 3.10.200821:08
správně, taky mě v Ječné učili jak si postavit 8086 na koleni s pájkou ;­-)
Odpovědět0  0
pelikane28 | 4.10.200820:56
Aha a ty dily si taky vyrobis nebo si je taky pujdes koupit...??? Asi jo vid nic jinyho ti nezbyde a uz jsi v pytli musis si vybrat z nektereho z tech radoby IT firem, ktere uz davno nemaji nic spolecneho s IT ale s logistikou a financemi viz. byvala Proca, Brave,.....
Odpovědět0  0
Sdm | 3.10.200816:31
Alza s CZC srovnávat nejde, jsou úplně jinde.
CZC podle toho co píši, vykázali vloni 924 milionů, Alza 2.2 miliardy.
Snadno se dá odvodit, že na tom bude CZC letos stejně protože nikam nerostou jako Alza, nemají nové pobočky jako Alza a navíc ­(kamarád zná člověka v Příbrami­) jsou v kritickém stavu kdy nemají lidi a další a dašlí odchází a nikdo tam nechce dělat. ­(na webu mají volná místa u každé pozice­). Proto když Alza předpokládá 3 miliardy a CZC podle předpokladů bude stejné jako vloni, tak je vidět že Alza je 3x taková. Stačí si zajít něco koupit. Alza narvaná k prasknutí v CZC ve špičce v 18 ­- 19 hodin asi tak 5 zákazníků. Alzá tu prostě všechny domácí obchůdky převálcovala a někdomu to leží v žaludku. Přejte jim úspěch.
Odpovědět0  0
Miko_ | 3.10.200821:06
ad CZC: tak nepřeháníme zase s tou špičkou, narváno tam je a ne 5 lidma ;­)
E­-shop mají výbornej ­(kam se hrabe Alza­), byť by měli víc dbát na přesnost u popisu zboží a korekce když je někdo upozorní na chybu. Jedna paní povídala o krizi ­- fajn, ale nabírat může i prosperující firma. Já jsem tam spokojen, jednají s člověkem jako s člověkem ­(I když dneska uznávám byla reklamace, které jsem byl svědkem v pořádku ­- 31. den vráceny peníze. Zato jiný člověk si stěžoval na vadné pixely na LCD a záruce a prej to u nás uznává jen Samsung ­- tvrdil mu servisák.­). S růstem se firma oddaluje a zákazník se stává jen ­"masem­". UPC bývalo dříve taky fajn, zato teď...
Odpovědět0  0
Miko_ | 3.10.200821:07
dodatek: ty reklamace byly v Alze
Odpovědět0  0
Stanislav Gaj - Czech Computer s r.o. | 3.10.200822:57
Dobrý den,

Samozřejmě se i ke mně dostal tento článek a diskuze k němu a jako ředitel firmy Czech Computer cítím povinnost se k Vašemu příspěvku vyjádřit. Hlavně kvůli tomu, že ne všechny informace jsou pravdivé a rád bych je uvedl na pravou míru. Používat zaručené informace z druhé ruky ­(kamarád zně někoho, kdo ­"ví­") bývá dost ošidné a často to vede k dezinformacím.
-
Firmu ALZA a.s. vnímám jako velmi silnou firmu na maloobchodním IT trhu a přeji jí její úspěch. Bez jakéhokoliv sarkasmu, pokud mají takováto čísla, je to vynikající výsledek. Nijak nezpochybňuji jimi zveřejněná čísla a plány, to není mým cílem ani zájmem.
-
Nicméně, my ­(Czech Computer­) na trhu nejsme proto, abychom se s kýmkoliv předháněli v tom, kdo bude mít vyšší obrat a koneckonců podle mě ani o to zákazníkům nejde. Je možná fajn si říct: ­"Jsme největší na trhu­", ale plyne z toho něco pro zákazníka? Podle mě ne. A znamená, že firma s obrovským obratem je zdravá a zisková? To spolu nutně nesouvisí, generovat obrat je velmi jednoduché, zdraví firmy se měří v úplně jiných ekonomických ukazatelích. Což je v současné době velmi názorně vidět na americkém finančním trhu, kde za uplynulé 2 týdny zkolabovaly 3 největší banky a instituce pro trh s nemovitostmi. Tím ale rozhodně nechci říct to, že by ALZA nebyla nebo byla zdravá. To já nevím, známé je jen zveřejněné číslo obratu.
-
Naším cílem není zakládat pobočky v Brně, na Slovensku nebo kdekoliv jinde. Chceme nabízet kvalitní služby a zboží za rozumnou cenu, ne se chlubit počtem poboček. To podle mě není důležité.
-
Snažíme se jít svou vlastní cestou, nabízet zákazníkům co nejlepší zkušenost s nákupem, ochotu a vstřícnost. Tím nijak nechci znevažovat kvalitu služeb ALZY, osobní zkušenost s tím nemám, takže toto nemohu posoudit. Mám osobní zkušenost s naší firmou a vím o co se snažíme. A máme poměrně silnou zpětnou vazbu od zákazníků, co je dobře a co ne, takže myslím, že mohu říct, že se nám naše práce daří velmi dobře. Pokud nastane nějaký problém ­(přeci jen jsme jen lidé omylní a chybující­), stavíme se k němu čelem a řešíme ho rychle a poctivě.
-
K Příbrami. Je absolutní nepravda to, že by pobočka v Příbrami nebo dokonce firma Czech Computer byla v kritickém stavu. Příbram vykazuje od roku 2005, kdy tam byla založena, trvalý růst, nejen v počtu odeslaných balíků, ale i v obratu na osobní prodej. Statistiky výsledků si lze prohlédnout na nástěnce v kanceláři vedoucího pobočky v Příbrami. Kdo se chce přesvědčit, je vítán v příbramské pobočce.
-
V Příbrami pracuje v tuto chvíli přes 50 lidí a je před námi sezóna, takže je celkem přirozené, že hledáme další kolegy do týmu. Posilovat nebude určitě jen naše firma. Navíc věkový průměr týmu je u nás velmi nízký ­- zaměstnáváme velmi mladé lidi, což s sebou nutně nese riziko toho, že tato věková skupina má snahu zkoušet jiné příležitosti, nebo se rozhodne pokračovat ve studiích.
-
Soudit úspěšnost firmy podle počtu zákazníků v danou chvíli na prodejně je dost riskantní záležitost. Ono tam teď může být 5 lidí a za 3 minuty 20 lidí, což tak i bývá. Třeba jen dnes u nás v Praze bylo osobně nakoupit 799 zákazníků, což není úplně málo. Pokud tam nikoho nevidíte, jsem spokojen, všechna oddělení dělají skvěle svoji práci a zákazníci tam nejsou nuceni dlouho čekat na vyřízení svých nákupů.
-
Alza mi v žaludku určitě neleží, naopak spolu komunikujeme některé věci z českého IT trhu, což je jen dobře. Konkurence pro mě neznamená nenáviděný nepřítel, nemáme potřebu s nikým bojovat, český trh je pro nás všechny dost velký.
-
Přeji jim úspěch na jejich cestě, my jdeme svou vlastní cestou, která se zatím jeví jako velmi úspěšná, byť máme menší obrat :­-­)
-
Přeji všem hezký den
-
Stanislav Gaj
ředitel společnosti Czech Computer s r.o.
gaj@czc.cz
Odpovědět0  0
Pospíšil Jan | 4.10.200820:20
Chacha. Nás vůbec alza nezajímá, ale furt o ní mluvíte :­-­) No to že je Czc horší a ztrácí dech, je jasné. Vzhledem k tomu, že czc a alz a mironet jsou ty debili, kteří stáli u zkurvení cen na eshopech, tak jim to přeju. Ono nebude dlouho trvat a distributoři půjdou na koncáky přímo. Režie jsou neúprosné a díky maržím, který zkurvili, tak ted to maj za to
Odpovědět0  0
pelikane28 | 4.10.200822:17
Nikdy jsem si nevsiml ze by jste vyvijeli nejake technologie ci patenty a tak pod... tak se oznacujte jsme dobry obchodnici, jsme vynikajici obchodni a logisticka firma. Ale rozhodne nejste technologove ani s tim nemate nic spolecneho. Nikdy by me nenapadlo ze reditel velke spolecnosti bude reagovat na nejakou diskusi a to jenom v pripade ze nekdo pomlouva tu danou spolecnost. Ale pane rediteli jinak velice pekny Promo a dokonale zuzitkovani situace. Akorat si rikam ­(a taky jsem to napsal­) ze ten clanek v tomto casopise nema co delat, nety ka se to IT ale ekonomiky. Spis bych si doved predstavit to co jste napsal, protoze mate nejakou spolupraci... ale to je pouze muj nazor......:­-­)
Odpovědět0  0
peslo | 4.10.200822:47
Aha. Takže když někdo se někdo z ředitelů obtěžuje, jde s kůží na trh a reaguje v diskuzi na výplody chorých mozků, aby se proti nim ohradil, je to promo. Dobrý, Pelikáne.
Odpovědět0  0
Woodyy | 5.10.200811:22
"Používat zaručené informace z druhé ruky ­­(kamarád zně někoho, kdo ­­"ví­­") bývá dost ošidné a často to vede k dezinformacím.­"

Nikoliv, dezinformace se snaží šířit ti, kdož o zaměstnance přicházejí, aby navenek ­"urovnali­" celou věc.
To že má CZC neustálé personální problémy je veřejně známá věc, která se rychle roznesla. Valná většina nespokojených zaměstnanců z CZC teď pracuje v Alze.

Věkový průměr je v CZC nízký, je to riziko jak pan ředitel říká a přesto se u nich pořád objevují na obchodě nové a mladé tváře, za poslední rok jsem jich tam viděl požehnaně. Odborné znalosti a úroveň jedání samozřejmě odpovídá věku.

Naším cílem není zakládat pobočky v Brně, na Slovensku nebo kdekoliv jinde.
Naopak o zdravý a prosperitě firmy svědčí i počet poboček, které se snaží pro své zákazníky vybudovat, aby měla firma co nejširší záběr a pokud možno pokrytý co největší segment trhu a zákazníků. Nezájem o další reginony z vás pořád dělá tu rodinnou firmičku, jak tu někdo napsal. Já sám sem z okolí Brna, a nic sem nepřivítal víc, než novou pobočku Alzy.
Odpovědět0  0
znalec (11) | 5.10.200814:14
Aáá, vítáme tu Alza PR agenturu, nick jste vymysleli moc pěkný ;­-­) Jenom ta reakce ­- chtělo by to trochu vylepšit a nekombinovat úmyslné hrubky s žargonem PR­/marletingu ;­-­)

Co tak příspěvek s otevřeným hledím, když už se nám jedna strana vyjádřila? Stačilo by přece doložit do rejstříku ­(nebo zveřejnit­) ty dokumenty, které tam podle zákona doložit máte ­(a kteří tam všichni už ostatní vám podobní dali, jak píše Šalanda­), všichni se na ně podívají, zjistí že nekecáte ­- a všechno bude jasné?!

Nebo je to opravdu trochu jinak?
Odpovědět0  0
Dalimil Novotný (77) | 3.10.200816:07
Já už tomu fakt nerozumím! Co se tady řeší ?! Jeden z největších e­-shopů s IT ­(podle některých největší, ale to nedokážu posoudit­) se svým způsobem stěhuje pryč. Fajn. Právě vzhledem k tomu, že se jedná o významného hráče na trhu to může cosi naznačovat o vývoji v této oblasti u nás ­(co my víme, třeba budou další následovat­). Dobře. Vlastníkům se o tom nechce příliš mluvit. Na to můžeme nadávat, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím můžeme dělat. To je u nás ­(a nejen u nás­) vcelku běžný přístup pánů podnikatelů. Netvrdím, že je to ideální stav, to ani zdaleka ne, ale tak to prostě chodí. Je mi jasné, že právě tohleto tutlání informací může někoho dráždit a zavdávat příčinu rúzným podezřením. Co mi není jasné, je to, co se vyřeší touhle haldou spekulací a ekonomických úvah v diskusi. Vždyť už je stejně po všem.
Já nejsem ekonom ani IT odborník. Já v e­-shopech jenom nakupuju. Čili mě zajímá jen to, jestli to, co sháním, mají a za kolik. Hlavně kvůli tomu ­"za kolik­" jsem v Alze nikdy nic nekoupil, IMHO jsou výhodnější e­-shopy.
Jediné, co se dá s tím článkem udělat, je vzít ho jako informaci a jít dál. A nepatlat se s něčím, s čím už stejně nic neuděláme.
Odpovědět0  0
pelikane28 | 3.10.200814:01
Jestli firma alza prodela nebo videla je myslim vcelku jednoduche. Kolik tim rozdrobenim na mensi spolecnosti, ktere zase dodavaji logisticke a skladove technologie vydela se da odhadnout a muzu rict ze kdyz se vyhnete verejne soutezi a vase dalsi firma zacne dodavat zase vasi firme bez nejakych verejnych zakazek tak si stanovite jakekoliv ceny. A este kdyz nekolik let nezverejnite obraty taky neni nic moc. Ale alza i kdyby prisla o 20% zakazniku tak diky teto optimalizaci este vydela. Cele od zacatku je to zlodejina. Jiz jsem to psal u minuleho clanku. At se na to podivam z jakekoliv stranky tak je to jenom zlodejina ale ne na jednotlivce ale na vsechny subjekty. Kdyby takhle podnikal kazdej nezbyde nam tu ani suche z nosu....:­-­) Z moralniho hlediska bych nekomu nejradsi rozbil usta...:­-)
Odpovědět0  0
Tonda Novy | 3.10.200814:41
Prodělá @ Vidělá ? Výdělek je zisk, viděla ho babička. kurwa, ta čeština fagt dostává na frag.
Odpovědět0  0
Neetah (4) | 3.10.200814:49
No tim, ze se nejaka firma premeni v holding a zacne obchodovat uvnitr holdingu, pak muze snadno navysovat obrat a zisk jednotlivych dcerinyh spolecnosti. To je sice ucetni eskamoterstvi, ale nejak mi unika jak a koho timto zpusobem okradou navenek. Takhle jde zamaskovat ucetnictvi firmy a z prodelecne spolecnosti udelat vydelecnou. I kdyz jen naoko.

Ale trochu mi unika pointa, kde je ten osli mustek. Jak jsme se dostali od presunu na Kypr k okradani obchodnich partneru? Nehlede na to, ze to v clanku neni nikde napsano. To zrejme vyvozujete ze svych zkusenosti, ovsem me takove informace chybi.
Odpovědět0  0
Ivo Mašek (9) | 3.10.200813:26
Některé posty jsou fakt zajímavé. Hlavně ty, které kritizují odchod našich firem ­(zdaleka to není jen Alzy­)do zahraničí.
Víte, ono se to má tak., komu se tu nelíbí, tak přece může svobodně odejít ­(nebo zase chcete, aby jsme byli na té východní straně železné opony?­) A pokud se vám to nelíbí, že naše firmy odchází, tak jděte k volbám a zvolte takové poslance, z nichž vzejdou kvalitní ministří, kteří se k vlastním občanům a podnikatelům budou chovat tak, aby neutíkali z rodné země někam, kde to mají zařízené lépe a kde polovina vydělaných peněz neskončí coby daně někde ve státní studni a nebo u nepracujících, ale dobře žijících také občanů.
Odpovědět0  0
xls (62) | 3.10.200812:25
Přenést vlastnictví do zahraničí není v podstatě nic špatnýho, hodí se to nejen kvůli ušetření na daních, ale jsou jednodušší i majetkové přesuny, apod. Ono platit víc na daních, aby to mohli politici bez valnýho užitku rozházet ­(a přitom si naplnit vlastní kapsy­) taky není nejlepší řešení. Z druhý strany i když kupuju každoročně za statisíce a na web alzy se dostanu dost často, nikdy jsem od nich nic nekoupil ­- ne kvůli antipatiím, ale vždy jsem našel objektivně lepší řešení. V týhle souvislosti moc nechápu takový raketový nárůst obratu.
Odpovědět0  0
Boguš (916) | 3.10.200812:36
... přesně tak .... už i web je strašný .... zato webík alfacomp.cz je skutečným skvostem .... ;)
Odpovědět0  0
Lucys (15) | 3.10.200818:49
Naprosty souhlas s luxusnim e­-shopem, i ceny komponent maji mnohem lepsi :­) ­-nechci jim delat reklamu ­- jsou obchody s jeste lepsimi cenami a bez priplatku pri osobni odberu zbozi. Pisu to proto ze se divim za kolik lidi nakupuji prave na Alze..
Odpovědět0  0
hmacek (1) | 3.10.200811:16
SHW ctu pravidelne nejakou dobu, ocenuji profesionalitu clanku, schopnost psat vyborne recenze a podavat ucelene a jasne informace o HW. Bohuzel nikdo neumi vsechno a tak i redaktori, schopni napsat perfektni recenzi graficke karty naprosto propadaji pri pokusu napsat clanek z oboru jineho nez jim vlastniho.

Clanek­/ky jsem precetl doslova s otevrenou pusou a nevericnym kroucenim hlavou. Takovou snusku zavadejicich ­(nebo spis navadejicich­) formulaci a stvavych vyroku jsem opravdu na SWH necekal.

Souhlasim naprosto s nazory ctenaru v teto diskusi. Co je mi po tom, kdo vlastni firmu od ktere kupuji grafickou kartu ­(vite kdo vlastni Tesco ve kterem kupujete rohliky?­). Co je mi po tom kde ma firma sidlo ­(vite kde sidli E.on od ktereho dostavate elektrinu?­). Pokud si redaktori z dlouhe chvile nasli novou zalibu, doporucuji v ramci vycviku podrobne rozkryt strukturu napriklad vyse zminenych firem ­(mozna se opet budete citit jako James Bond krizeny s Sherlockem Holmesem­). Zavery sveho vzrusujiciho detektivniho patrani uz si ale prosim nechejte pro sebe nebo nabidnete k uverejneni v odbornem tisku.

Pracuji v auditorske firme, overovani ucetnich zaverek mi vydelava na chleba. Je pravdou, ze zverejnovani ucetnich zaverek ­(popridade vyrocnich zprav­) je povinnosti kazde firmy a neni pravda ze za nesplneni teto povinnosti nehrozi pokuty. Ve skutecnosti hrozi a to dost vysoke. Praxe je ovsem takova, ze vetsina firem na zverejnovani kasle, z mensi casti z nevedomosti, z vetsi casti z pohodlnosti. To ze jedna firma nema v OR zverejnenou ucetni zaverku me jako odbornika nechava naprosto chladnym. Opravdu bych za tim nic nehledal.

Nechci se poustet na tenky led spekulaci PROC se tyto clanky objevily na SWH. Relevanci mezi recenzemi hardware, zpravami ze sveta IT a vlastnickou strukturou alza.cz mi opravdu unika. Zustavam tedy pouze u konstatovani toho,ze tento pokus se opravdu nepovedl. TUDY PROSIM NE!
Odpovědět0  0
Marek Šalanda | 3.10.200811:58
Hezke dopoledne,

realita je takova, ze pokud firma ucetni uzaverku nezverejni, dostava symbolickou pokutu ­- pripad pokuty 5000 Kc pro firmu CTZ skoncil az u soudu, ale proto, ze firma s pokutou nesouhlasila.

Vite, nepisu stvave clanky ­- pokud jste nasel neco stvaveho, pak to tak chcete videt. Vzdy jsem v clancich pouze konstatoval skutecnost. Novinar by ani nemel v normalnim formatu clanku davat pruchod svym nazorum, ale jen strohemu popisu skutecnosti. Toho se snazim drzet.

Samotneho mne tento jev prekvapil ­- ze uz i e­-shopy umistuji sveho vlastnika do danovych raju. Z meho pohledu pak ztraci vyznam vybirat dane vubec ­- myslel jsem, ze dane vznikly proto, aby financne podporovaly oblast, kde subjekt ve skutecnosti pusobi a kde zatezuje infrastrukturu, system, prostredi kolem sebe atd. A ze tyto dane slouzi ke zvelebovani dane oblasti. ­(Nechavam stranou to, co se s temi danemi ted u nas deje, to je jiny pribeh ­- a kdyz ho vidim, chapu, ze se motivace odvadet dane ztraci.)
Odpovědět0  0
znalec | 3.10.200813:46
Promiň, ale buď jsi naiva nebo audituješ firmy řádově menší nebo prostě cíleně lžeš.

Nezakládání povinných dokumentů do rejstříku je u větších firem naprosto cílené ­- prostě nechci informovat o obratech, aby mi někdo viděl do karet, aby se daly dohledat výše závazků, pohledávky, úvěrů atd., takže je tam nedám přesto, že to zákon předepisuje.

To že ­"zapomněli­", to možná řeknou tobě jako auditorovi ­(koneckonců proč bych měl já jako majitel­/ředitel vykládat tomu, kdo mi má udělat ­"povinný­" audit a koho si platím, o svých pravých důvodech­). Ale jestli tomu věříš, Alenka z říše divů je proti tobě stará zkušená žena a nechám si u tebe dělat audity, protože ti půjde nakecat naprosto cokoli.

A co je komu do toho ­- já nevím jak ty, ale já opravdu nekupuji dražší věci od firmy, která má finanční problémy ­(a tím neříkám že je to Alza, to skoro určitě ne­), protože záruka ze zákona by se na ně prostě nedala uplatnit. A jak zjistím jestli problémy má jinak, než tak, že se podívám na justici? Prostě tam ty dokumenty být mají ­- a pokud z nich vyplyne něco záporného, on se už někdo najde, kdo na to upozorní.

Prostě ­- zákon se má dodržovat ­- a pokud to někdo nedělá ­(nebo jsou o tom pochybnosti­), je dobré na to upozornit. A to se týká jak nezakládání dokumentů, tak převodů do daňových rájů.
Odpovědět0  0
Sedro | 3.10.200823:48
Takže vy pokaždé, když kupujete něco, dejme tomu v ceně nad 5000,­- Kč, pokaždé nahlížíte do obchodního rejstříku a zkoumáte síldo a vlastnickou strukturu společnosti?? :­-D Tak teď jsem se skutečně pobavil :­)
A BTW, ten článek je jednoznačně tendenční s ­(normálně uvažujícími člověku­) jasným úmyslem..
Odpovědět0  0
znalec | 4.10.20080:02
Já? Ne, proč bych já nahlížel? Já jsem rád že to za mě dělají třeba novináři. Jako třeba pan Šalanda. Od toho tu jsou ­- a jsem rád že tu jsou ­- a že píšou takovéhle články.

Jo, zapomněl ses vyjádřit k tomu podstatnému, co jsem psal. Žádná reakce? ;­-)
Odpovědět0  0
Sedro | 4.10.20080:25
Cituji vaše slova: ­"A jak zjistím jestli problémy má jinak, než tak, že se podívám na justici?­" Takže bez komentáře..
A co se týká nezakládání účetních závěrek do sbírky listin ­- to je bohužel častá praxe. Druhá věc je ta, že sankcí ­(a nikoli 5000,­- Kč, jak si myslí pan ­"profesionální­" autor­) je to stíháno teprve nedlouho a řekl bych, že dost společností o tom ani neví. Ale to je věc druhá. Navíc Vaše tvrzení o tom, že vše najdete nahlédnutím na justici.cz je dost velký blábol a pochybuju, že víte, kde to vůbec hledat ­(a to mysím bez urážky­). Navíc digitalizace založené dokumentace rozhodně k dnešnímu dni není rozhodně 100%ní..
Každopádně celý článek je jen a pouze o tom, že se změnila vlastnická struktura alzy z fyzických osob na osobu právnickou se sídlem na Kypru. No a co?? Znamená to snad, že vám již neuznají reklamaci? To asi těžko.. Alza má pořád sídlo v ČR a pořád se musí řídit českým právním řádem. To, kdo tuto společnost vlastní je úplně irelevantní. Navíc vlastnění společnosti entitou z Kypru, Jersey, Holandska a odjinud je poměrně častá praxe. To, že se z tohoho činí něco extra, pramení buď jen z naprosté neznalosti nebo s jasným úmyslem učinit z toho v očích ­(neznalé­) veřejnosti nějaký problém.
Odpovědět0  0
znalec (11) | 4.10.20080:42
Ale to je mi opravdu hrozně líto, že tak nízko hodnotíte mé schopnosti hledání ve sbírce dokumentů na justici, ale snad Vaši nedůvěru nějak přežiji. Stejně jako to, že mě citujete jen zčásti ­(­"..on už se někdo najde, kdo na to upozorní­") ­- ale ono to holt nešlo celé, protože by zmizela poněkud tendenční pointa, že ano.

Nejvíce mě ale mrzí mé tykání, nevšiml jsem si, že odpověď není od ­"hmacek­", který mě v tomto threadu pobavil, ale od Sedro, se kterým jsem si psát nechtěl. Takže omluva za tykání a přeji dobrou noc.
Odpovědět0  0
znalec (11) | 4.10.20081:05
Ale stejně mi to nedá, abych se nepokusil opravit vaše chybná tvrzení, od toho jsem přece znalec ;­-­)
- pan profesionální autor ­(jak ho nazýváte­) správně zmínil soudní případ, na který jsem odkázal o něco výš, ve kterém byla udělena konkrétní pokuta 5000,­- Kč. Pokud čtu správně, nikde netvrdil že je to jediná možná pokuta, to jen Vy poněkud přiohýbáte skutečnost, jak je zřejmě Vaším zvykem.
- digitalizace rejstříkových dokumentů není hotová, to máte pravdu, ale směrem do historie. Nově zakládané dokumenty jsou digitalizovány průběžně. Nevěřím že to nevíte, prostě opět přiohýbání faktů.
- a poslední odstavec je už bohužel jen bezobsažný blábol.
Odpovědět0  0
wrah (108) | 3.10.200815:45
Všechny spekulace stranou, to proč se na stránkách zabývajicích se IT objevil článek týkající se změny vlastníka ­(a to navíc změny relativně podezřelé­) jedné z největších společností zabývající se dodávkami IT v čechách? Přijde někomu, že to sem nepatří? Proč nevystoupí pan Zavoral na tiskovce a veřejně neprohlásí, že Alzasoft Malta as, sro, blablabla je stoprocentně vlastněna jím a nic se tak nemění? Vždyť Finanční úřad by ani nepípl, protože nemůže a zákazníci by se uklidnili. ­(Ostatně, nedivím se mu, daně v ČR jsou místy značně neskutečné..­) Na druhou stranu, opravdu solidní firmy ­(HP, IBM, třeba i to o pár příspěvků výše zmiňované Tesco­) obvykle zůstávají doma a ústředí ani odvod daní obvykle nemění, ani když je někdo koupí. Prostě protože nechtějí poškozovat solidní jméno firmy. A mimochodem, pokud se letos opravdu alza chystá na obrat 3 miliardy, tak by i po zachování nejmenší možné marže a největších daní zbylo majiteli zajisté víc jak 2%, což je 60 milionů Kč. Takže ten ubohý chudinka musí zajisté prchat do daňového ráje, aby měl na své raní šampaňské a kaviár.
Odpovědět0  0
jirka77 | 3.10.200810:52
Jsem z alzou spokojen,protože vím jak alza začínala,jen s prospektem,proto nezávidím,každý jsme tu možnost měli.Jirka.
Odpovědět0  0
Neetah (4) | 3.10.20089:59
No clanek je podle me jednoznacne tendencni. V Alze pravidelne nakupuji a nemam problem se ­"zablesenou trznici­". Pravdou je, ze prodejna nevypada nejlepe, ale snazi se ji vylepsovat.

Co ovsem prilis nechapu, je rozsah clanku. Tolik zbytecne napsanych slov, kvuli uplne prkotine. V dnesni dobe odchazi do danove vyhodnejsich zemi velike mnozstvi firem. Je to jev naprosto standartni. A tak prilis nerozumim tomuto pitvani. Me jako zakaznika nezajima, co je napsano v obchodnim rejstriku. Tam se divam, pokud nekde hledam nove zamestnani. Nikoliv v pripade, kdy si chci koupit 6 rohliku, nebo grafickou kartu. Je to vec pro me naprosto nepodstatna.

Mam to stesti, ze pracuji v Praze Holesovicich a tak si ve vysledku mohu vybirat ze dvou velkych pocitacovych obchodu. Z Mironetu a Alzy. Vas clanek me nepresvedcil o zaludnych dejich v predstavenstvu Alzy a ani nebudu lustrovat Mironet.

Je s podivem, ze hospodarskym vysledkum drobnych firem, jako Microsoft nebo Intel venujete pouze odstavec v aktualitach. Ale Alza.cz je zrejme vyjmecna spolecnost ...

Jeste jedno postesknuti na zaver. Clanky na tomto serveru patri k memu pravidelnemu cteni. Vetsinou se tykaji novinkam ze sveta IT. Proste recenze, testy a novinky. Ovsem tenhle clanek se trochu odlisuje. Najednou tu mame zamysleni a musim rict, ze tento typ clanku bych ocekaval jinde. Doufam, ze to neni predzvest noveho smerovani SHW.

Timto chci na zaver sdelit, ze nepracuji ve spolecnosti Alza.cz, pokud by me nekdo chtel osocit.
Odpovědět0  0
peslo | 3.10.200810:20
ty jsi nasel v clanku neco o zablesene trznici? ty neco kupujes od Microsoftu nebo Intelu? Ty nepotrebujes aby se resily zaruky tak jak maji lip nez u rohliku?
Odpovědět0  0
Neetah (4) | 3.10.200810:52
Zablesena trznice se objevila v jedne z reakci pod clankem. Hospodarske vysledky neresim u Intelu, Microsoftu a ani u Alza.cz. To bylo podstatou me reakce.

Pokud se diky zmene ve vlastncke strukture firmy zmeni­(zhorsi­) poskytovane sluzby, pak se poohlednu po konkurenci. Ale do te doby me to prilis nezajima.
Odpovědět0  0
Neetah (4) | 3.10.200810:55
U Alza.cz jsem provadel reklamaci jen jednou a vse probehlo podle zakonu CR. Pravda, cekal jsem na vymenu zbozi 3 tydny. Ale dockal jsem se. Jen nevim, jakou ma reklamace souvislost s presunem firmy na Kypr. Je tu snad pricinna souvislost, tzn. pokud se presunete na Kypr,pak se automaticky zmeni vase chovani k zakaznikum. Nejak jsem to zatim nevysledoval, poucte me prosim.
Odpovědět0  0
bzzz | 3.10.20089:25
Od léta má Alza prodejnu i v Brně.
Dle mne mají ceny vyšší než v Alfacompu a nějak mně nesedí ten pouze ­"netový­" prodej.
Zboží se dá objednat i přímo v prodejně­-výdejně na vnitřním okruhu, ale nikde nic na ukázku.
Chtěl jsem koupit bednu­-case, fotografie detaily neukázala, nerad kupuji zajíce v pytli, tak jsem šel jinam.
Alza je pro mě nezajímavá.
Odpovědět0  0
james008 (104) | 3.10.20088:44
Zprava je dulezita a je dobre ze tu je, ale jsem si jist
ze by plne stacila obycejna novina do uvodky bez rozhovoru
a vetsich statistik. Ono is to vetsi rozboz nezaslouzi
pokud to zde neni nejaky Fin. magazin :­-­)

No me se to zda jako prilis mnoho humbuku pro nic...

K tomu jak se tu nekomu vycita nejaka prislusnost nebo
spojeni...a jinde se tsti sira na konkurenci :­-­)­) je to humorne.... je to jako NVIDIoti vs fanATIci nebo AMD versus INTEL.... hodne lidem to je fuk.. koupi to co je nejvyhodnejsi
a z nejvyhodnejsiho zdroje......
Ja osobne kaslu na rozbroje co je ci a co neni a kdo komu fandi.
Bud nakupuju ve velkoobchodu a pokud potrebuju neco jako
maloobchodne tak se spise divam po cene a taky po dostupnosti vyrobku takze mi je jedno zda to je z alfacompu, agenu, czc nebo alzy... dulezite pro me je at to spolehlive a rychle dorazi coz plni vsechny tyto obchody a nevidim u nich
nejake vyrazne rozdily vyjma user gui na webu :­-­)

To jaky link si swh dava je jeho vec a nikdo do toho nemuze kecat.Stejne jako v jinych periodicich...Nezijeme v komunismu prece.....Rozumny clovek si zbozi najde i jinde kdyz je potreba ..a nekupuje tupe v jednom shopu....
Odpovědět0  0
Miko_opětbezloginu | 3.10.20088:36
děkuji za článek a dobrou reakci p. Polívky na příspěvek lacrose. Přiznám se, že Alzasoft jsem opustil před zhruba 4? roky a zatím mě nic nepřesvědčilo abych se vrátil. Byl to super obchůdek dokud nevyrostl a nestal se molochem kde ­"zákazník je až na druhém místě a ničemu nerozumí­".
Odpovědět0  0
rousini (65) | 3.10.20088:03
No já tady těm vlastnickejm strukturam nerozumím, ani nemám pocit, že by ten človíček, co tady dává lekce z tržní ekonomiky to dotáh dál než na umývače nádobí ve Státech, ale chápu, že účelem podnikání je tvorba zisku a pokud je to v souladu s legislativou...why not.
Já jako spotřebitel jsem nakoupil v Alze asi 2x nějakou prkotinu a už jen to prostředí zablešené tržnice mi ukázalo, že zde se neinvestuje, zde se rýžuje. Je to možná velkosklad pro vysokozdvižné vozíky, ale nic co by souviselo s kulturou prodeje. Tak nevím, kde žije ten týpek nademnou, ale takovej pajzl jako Alza by se směrem k vyspělejší části světa těžko hledal. Ale jinak chtějte kvalitu za nejnižší cenu dnes zdaleka nestačí ­(pokud nejste jen umývačem nádobí bez pracovního povolení...­).
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 3.10.20083:52
Nez se tu zas objevi nazory ­"podporujte cechy­" od volicu komunismu, jako v minule diskusi, tak par zakladu ekonomie soudruzi:
-
Predne nnakupem u ­"cecha­" nepodporujete cechy ­(!­), ale konkretniho cecha a NEpostihujete cizince, ale jinyho konkretniho cecha.
A japato?
No protoze e­-bay si ty koruny nestrci do strozoku, ale neco za ne koupi ­(ne on primo, ale jak se jich bude chtit zbavit, tak je da nekomun jinymu za cenu, kterou ten jiny bude ochoten zaplatit­).
No a protoze suroviny tu nemame ­(a dolary taky netiskneme jak si nekteri soudruzi mysli­), tak za ne bude muset koupit CESKY ZBOZI.

Treba karlovarsky porcelan ­(pokud budou koruny levny a imperialisti uznaj, ze to za tu cenu stoji­).

Takze to k podpore ­"ceskych firem s ceskym vlastnictvim­". Nakupem u nich NEOKRADATE CIZINCE, ALE PREROZDELUJETE BOHATSTVI MEZI CECHY.
Pokud volite podle narodnosti, tak prerozdelujete bohatsvi V RAMCI DANE NARODNOSI ­(tedy pokud ma dana narodnost vlastni menu, coz je pripad cechu­).
Protoze zahranici posle zpatky tolik korun, kolik jim poslete.
-
-
Takze nakupujte podle pomeru kvality a ceny. Tim podporite kvalitu a zatlacite na ceny. Hranim si na podporu ­"cechu­" jen prerozdelujete bohatvi UVNITR republiky.
-
Takze chtejte kvalitu a nizky ceny. A jdete tam, kde vam to daji. Kdyz budete chtit tohle, A PODPORITE SVY NAZORY PENEZMA, pak budeme mit vsichni nizky ceny a vysokou kvalitu ­(jako v US­).
-
Pokud budete chtit blbosti ­(jako treba narodnost­/rasu­/pohlavi­/­/sexualni orientaci­/facelook prodavajiciho­), tak dostanete blbosti. A ja budu muset kupovat v US.
-
Takze chtejte kvalitu, dostanete kvalitu. Chtejte blbosti, dostanete blbosti. To je zakon kapitalismu, soudruzi. Tak si to vytisknete nad dvere, at to vidite, az zas pujdete utracet svy tezce vydelany penize, ktery jste tak tezce vyrvali za chrtanu ­"zlych kapitalistu­"!!!
Odpovědět0  0
housenka | 3.10.20089:01
"Protoze zahranici posle zpatky tolik korun, kolik jim poslete. ­"

To se mi nezdá. Proč by u nás museli utrácet jenom ­"naše­" peníze a ne ­"svoje­"? ­(a tím ­"ochudit­" svou vlastní zemi, pokud to chápete takhle, ale ve skutečnosti nikdo nezchudne, pouze IHMO ve většině případů jakoby ­"zpomalí­" bohatnutí­) ­- suroviny sice nemáme, ale přesto můžeme ­"prodávat­" práci, tj. hotový výrobek prodat za víc, než za kolik byly na něj nakoupeny ­(či získány­) suroviny ­(a zrovna u skla, pokud se nepletu, tak myslím, že na sklo suroviny máme, nějakej ten písek v ČR asi je­).
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 3.10.200815:28
nezpomali, jen prerozdeli bohatstvi. Celkovy vykon ekonomiky takto ovlivnit nelze. Podobne rozhodovani tedy na funkci rostlinare nebude mit vliv.
-
Pisek neni rozhodne vzacna surovina. Staci brnknout do Tunisu a oni nam ho poslou zdarma. Mozna i priplati;­)
-
Stran te meny je to tak, ze cast meny se zdri v zahranici ­(v penezenkach, smenarnach,...­) ­- mimochodem tohle je pro ekonomiku VELMI VELMI DOBRY, protoze lide co drzi koruny, pujcuji ceske vlade penize na nulovy nominalni urok. A vzhledem k inflaci sponzoruji ceskou ekonomiku prave ve vysi inflace.
U CR je to zanedbatelny, ale tohle je jeden z duvodu uspechu US ­- dolar byl dlouho hlavni menou centralnich bank, takze je svet sponzoroval ­(a dotoval!­) celou druhou polovinu minulyho stoleti.
Coz je taky duvod, proc nevidim problem v cinske CB hromadne syslici dolar. Je to normalni koumousky­-zhovadily ekonomicky rozhodnuti jak spalovat prachy. Muzou je syslit, ale kdyz je zkusi utratit, dostanou za ne kulovi, protoze by okamzite zpusobili inflaci a znehodnotili svy penize ­(podobny to bylo v 90. letech se zlatem, kdyz se ho CB zacaly hromadne zbavovat­).
Proste komanci.
-
Nicmene u CR je podstatny, ze objem penez, ktery odstece musi prityct. Ti nemci tu za eura nic nekoupi. Musi dostat koruny a ty musi koupit od nekoho, kdo chce eura.
A kdyz nikoho nenajde ­(za prijatelnou cenu­), tak nakoupi jinde ­(v jine zemi­).
-
-
-
Jeste anticipuji moznost, ze nejaky cech nakoupi eura a bude je susnit. No a to je to nejhorsi, co muze udelat, protoze tak poskytuje bezurocnou pujcku evropske centralni bance a sponzoruje ekonomiky eurozony.
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 3.10.200815:31
"znehodnotili by svy penize­" ­- bylo mysleno ­"znehodnotili by svy dolary, ktery tak peclive nasyslili­".
-
Teoreticky by takhle mohli zpusobit krizi. Ostatne George Soros a spol. to v Italii zvladli s daleko mensim rozpoctem.
-
Ale tohle nejsou spekulanti, ale komanci. Ti v tomhle zvladnou kulovy.
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 3.10.20089:39
Pomerne zajimavy vyklad fungovani mezinarodni ekonomiky. Mam vsak pocit, ze vase argumentace ma urcite nedostatky. Treba vubec neresite otazku smenneho kurzu, ktera je celkem zasadni. Ono je to totiz vsechno trosicku slozitejsi ­- je to proces, ktery probiha v case a ovlivnuje ho spousta faktoru ­(napr. cenove hladiny doma a v zahranici a jejich zmeny­). Nez se priste zacnete poustet na takto tenky led, a davat takto pausalizujici shrnuti, doporucil bych studium kurzu mezinarodni monetarni ekonomie.
Aby nedoslo k nedorzumeni ­- nehodnotim v ramci normativni ekonomie, zda kupovat ceske zbozi je ­"spravne­", ale zda vas popis odpovida poznani dle pozitivni ekonomie.
Jeste jednoduchy modelovy priklad, ze to neni tak jednoduche:
a­) koupim skodovku, dam praci lidem v CR, ti budou dale pracovat a spotrebovavat
b­) koupim mercedes, par lidi ve skodovce prijde o praci, dalsi nesezneou ­(ne vischni a ne hned­), budou mene spotrebovavat, ale nebudou nic produkovat
V pripade ­(b­) zrejme dojde k poklesu HDP, schodku rozpoctu, omezeni zbytnych verejnych vydaju ­(napr. na opravu rozbitych ulic­) ­- nedoslo pouze k prerozdeleni bohatstvi mezi cechy, ale i k poklesu celkoveho bohtstvi vsech cechu.
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 3.10.200815:03
Zrovna Skoda Auto prisla kvuli silne korune jen za prvni POLOLETI o 2,3 miliardy Kc ­(!!!­) a zvazuje presun tovaren na vychod.
Takze muzes jeste jednou zopakovat, co ze se stane s tema nebohyma zamestnancema Skody Auto, kdyz budou vsichni cesi susnit koruny a nepoustet je mimo repubiku?
-
-
Ono totiz ten mercedes koupis za co? No za koruny a s tema udelaji nemci co?
-
Do strozoku si je nestrci, takze pujdou a bud primo nebo neprimo BUDOU MUSET koupit neco za cesky koruny. A to neco budou cesky vyrobky ­(tedy vyrobky firem, ktere vyvazi do nemecka­).
-
-
A stran nedostatku: mluvim tak, aby mi lidi rozumeli vcetne jisteho zjednoduseni ­(nemec muze prijit do ceske banky a ulozit koruni ­- nicmene to jsou tak zanedbatelny setiny procent nemcu, ze je nema smysl diskutovat­). A klidne se muzem bavit o vyrovnavacich procesech a efektu j­-krivky dokud nas oba nebudou mit za totalni icka.
-
Nicmeme to co jsem chtel rict je, ze preferenci predrazenych smejdu nikdo nic neziska. I kdyz to vlady vsech zemi celou dobu pumpuji do hlav svych obcanu. Ovsem to jsou politicke duvody, ne realne­-ekonomicke.
A to je podstatny!
-
Preferenci predrazenych smejdu jenom podporujeme jejich vyrobce a poskozujeme vyrobce, kteri prodavaji lidem, kterym bychom jinak zaplatili ­(tj. poskozujeme lidi, ktere platime jako cesi neprimo a podporujeme lidi, ktere platime primo­).
-
Coz je normalni zaklad socialni politiky ­- podpora tech co rvou a sou videt. Podpora neznamych africanu uz tak ­"in­" neni.
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 3.10.200815:49
Vidim, ze razite heslo, ze nejlepsi obrana je utok. Ale ja se nesnazim udelat zjednoduseni neceho tak sloziteho jako vzajemne provazanosti zmen cenovych hladin, produkce, spotreby, nezamestnanosti, ceny prace a dalsich promennych na rozdeleni bohatstvi ve spolecnosti. S cim jsem nesouhlasil a pouze v tomto kontextu lze brat muj predchozi prispevek ­(i modelovy priklad­), bylo zjednoduseni, ktere nabizite:
1­) ­"tak za ne bude muset koupit CESKY ZBOZI­" ­- penize prece nejdou jen do zbozi ­(a sluzeb­), mame take dalsi ucty platbeni bilance
2­) nesouhlasim, ze nakupem u ceske firmy ­"NEOKRADATE CIZINCE, ALE PREROZDELUJETE BOHATSTVI MEZI CECHY­" a ­"Pokud volite podle narodnosti, tak prerozdelujete bohatsvi V RAMCI DANE NARODNOSI­"

Chtel jsem jen ukazat, ze to neni zdaleka tak trivialni, jak se zde snazite problematiku prezentovat. Ale, nechci tu dlouze diskutovat, nepatri to na tenhle server ­- reaguji pouze, protoze nesouhlasim s vasim vykladem.
Zasadni nedostatek vasi argumentace je, ze rikate ­"koruna vydana do zahranici se musi vratit­" ... ano, to je v podstate pravda ... ale jde o to, co jaky objem zbozi­/sluzeb za ni koupime ci prodame, protoze to neni konstatna, ale promenna.
A zrovna mezinarodni monetarni ekonomii, povazuji za natolik slozity predmet, ze se opravdu nechci poustet do teoretickych diskuzi na toto tema.
Take jsem nikde nepropagoval nakup ceskeho zbozi ­(pokud je nekvalitni­/drahe­), pouze­(!­) jsem vyvracel myslenku, kterou razite, ze ­- vase modelove zjednoduseni IMHO opomiji prilis mnoho dulezitych promennych a tim padem se stava vas ­"model­" nepouzitelnym.
Tedy nebavme se o mem prikladu ­(sam dokazu vymyslet spoustu pripadu, kdy vysledek bude lepsi, pokud necham skodovku zkrachovat­), ale podporte nejak argumentaci ve prospech sveho modelu.
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 3.10.200816:39
na jednoduchy argumenty je potreba odpovidat jednoduchymi argumenty. Jinak budou vitezit sladkovci a rathovci.
-
A ze to neni tak jednoduchy vim ­- spis sem cekal, ze zautocite pomoci j­-krivky. Nicmene podstata zustava stejna. Podporou domaciho vyrobce prerozdelujete penize V RAMCI dane ekonomiky. Obzvlaste, pokud ma volne smenitelnou menu. To je gro a na tom proste trvam.
-
Stran toho zbytku doporucuju ­(znovu­) prostudovat kapitolu Komparativni Vyhoda.
Volne receno pri zcela volnym obchode se bude vyrabet zbozi tam, kde jsou k tomu optimalni podminky. Uvolnene zdroje v druhe ekonomice se presunou do zbozi, ktere je lepsi vyrabet v teto druhe ekonomice. A to i za predpokladu, ze prvni ekonomika je schopna vyrabet veskere zbozi levneji. Proste 1. ekonomika bude vyrabet zbozi 1 pro obe ekonomiky a 2. ekonomika bude vyrabet zbozi 2 opet pro obe ekonomiky.
-
Zbohatnou vsichni.
Samozrejme jde o stredne az dlouhodoby horizont.
-
Jestlize se tento mechanismus pokrivi, tak v obou ekonomikach budou vyrabet oba druhy zbozi ­(socialni podpora domaciho vyrobce­). A samozrejme vyrobi mene zbozi, nez kdyby se kazda ekonomika specializovala na svuj vyrobek, ktery umi vyrabet.
-
Komparativni vyhoda je jen zobecneni principu specializace, kteri chapou vsichni pokud jde o fabriku. Nikdo si nepece chleba a nespravuje boty. A vsichni chapou, ze na urovni jedince­/rodiny­/vesnice je lepsi specializace, takze nebudeme kupovat boty od souseda, ktery dela 1 boty tydne ­(bo vesnice ma 40 lidi­), ale radsi zajdeme do mesta k batovi. A nikdo to nebere, jako ­"ne­"podporu souseda.
-
Ze to lidi neberou na urovni naroda je dusledek politickych zajmu lidi, kteri se dostanou k moci.
-
-
-
To k te vzajemne cene. TEDY ano,
"objem zbozi­­/sluzeb za ni koupime ci prodame, protoze to neni konstatna, ale promenna.­"
NICMENE: pokud nemec nedostane levny auto od nas, tak nezaplati vyssi castku! Proste ho koupi jinde. Je jasny, co tim chci rict?
-
TOTO: silna koruna NEDONUTI nemce nakupovat nase zbozi s prirazkou. Pouze je to donuti kupovat jinde.
Mimochodem naopak slaba koruna umozni uctovat vyvozcum prirazku, ale to jsme zpatky u toho prerozdelovani.
-
"dokazu vymyslet spoustu pripadu, kdy vysledek bude lepsi, pokud necham skodovku zkrachovat­"
ERM skodovka predstavuje temer 10% vyvozu ceske ekonomiky. To by asi moc lidi nebylo nadsenych.

Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 3.10.200816:42
obrana je vojenske dogma, jehoz platnost zkoncila s operaci Poustni boure.
Dnes se bud utoci, nebo za omezovani ztrat prechazi do partizanske valka ­(zase jiny utok, ale utok;­).
Ale nechci tu rozebihat jeste jednu paralelni debatu o vojenstvi;­-­)
-
Mimochodem uz Patton hlasal, ze obrana je blbost. Ovsem on tim myslel spis pevna staticka opevneni, se kterymi nejde vytahnout na hlavni mesto nepritele;)
Odpovědět0  0
Anonym | 3.10.200811:26
Pán je odborník na ekonomii....

... ale nepostřehl, že česká koruna je už spoustu let volně směnitelnou měnou na devizových trzích po celém světě.

Takže, proč by si někdo místo nepotřebného porcelánu za české koruny nekoupil třeba mnohem potřebnější evropské euro?

Jinak k celé diskusi bych asi přidal tolik:

Každý kupuje v tom obchodě, kde dostává to, za co je ochoten platit, za takovou cenu, kterou je ještě ochoten zaplatit.

Někdo má blíž do Alzy, jiný do CzC, nebo Mironetu, nebo kamkoliv jinam. Jiný nechce osobně, chce kupovat poštou, protože to má všude daleko, pak asi volí jiná kritéria. Jiný radši stráví týden hledáním a domlouváním cen a podmínek, aby na pěti tisících ušetřil deset korun. A domluví se třeba úplně s někým jiným. Ještě jsem ale neslyšel, že by někdo řekl, že za totéž radši zaplatí o polovinu víc, jen když dostane razítko, že mu to prodává český daňový rezident. Nicméně, je­-li tohle pro někoho přidaná hodnota, nechť si za ni zaplatí.

Já platím za konkrétní zboží a konkrétní služby za jasně definovaných podmínek dohodnutou cenu. A je mi opravdu jedno, jesli je majitel obchodu Vietnamec nebo Francouz, zrovna tak je mi jedno, jestli platí daně v ČR nebo na Srí Lance. Pokud nedodrží smluvní ujednání, budu na nich trvat. Pokud se dozvím, že porušil nějakou závaznou právní normu, podám podnět k prošetření odpovídajícímu státnímu úřadu.

Pokud obchoduje čestně, je mi jedno, jak se jmenuje a kde bydlí, protože si ho nebudu muset jít hledat...
Odpovědět0  0
PetFish (188) | 3.10.200811:54
1­) doporucuji smazat prispevek ­- ne kvuli obsahu, ale kvuli tomu hloupe dlouhemu jemnu, ktere nici format diskuze ­(klidne zkopirovat a postonout pod normalnim nickem ­- na problem se jmenem si stezovat primo nebo v ramci prispevku­)

2­) to, jestli nekdo plati dane v CR nebo v cizine by vas asi trosku zajimat melo ­- kdyz nejsou danem nejsou primy rozpoctu ­- coz IMHO neni dobre ­(tim, nerikam, ze utraceni penez z rozpoctu je v soucasnosti efektivni ... ale to by bylo na dlouhou off­-topic diskuzi­). Ten urad, ke kteremu budete davat podnet k prosetreni z neceho musi platit sve zamestnance ­- a vetsinou to asi budou dane.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1065) | 3.10.200813:43
1­) změnil jsem nick autora příspěvku z ­"CoToJeSeJménama...­" na ­"Anonym­". Když se teď na diskuzi dívám, nebylo by asi od věci zkrátit i nadpisy vláken, které se díky své délce zalomují na druhý řádek, což se týká i každé do něj vnořené reakce ­- zbytečně se tak natahuje a znepřehledňuje celý strom.
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 3.10.200815:16
tak Anonym zrejme neslysel o nemeckym nebo francouzskym vinu :­-D
-
Protoze zrovna na tomhlej sou obe narodnosti ochotny zaplatit cca o tu polovinu vic, kdyz to vyrobi danovy rezident.
Podobna ­(byt ne tak vyhrocena­) situace panuje v cechach treba u skodovek, nebo plzne ­(i kdyz u te to bude spis znacka plznen nez znaka ­"made in CZ­".
-
-
-
A celkem nechapu, co ma znamenat ta prvni veta, protoze ja tvrdil presne to cos napsal dal. Pokud nekdo preferuje narodnost, dostane narodnost ­(za kterou zaplati­). Stejny je to u obalu, modelky na aute, nebo darku zdarma.
Muj komentar byl urcen lidem, kteri si mysli, ze muzou kupovat a pri tom rozhodovat o spolecenskych otazkach aniz by za to zaplatili.
Nemuzou.
-
-
A mimochodem cela logika puvodniho prispevku je postavena na tom, ze je volne smenitelny kurs. Za komancu by to nefungovalo ­- coz je jednim z duvodu, proc za nich sla ekonomika do ... ­(zde doplnit preferovany otvor;­)
-
Tedy kdyz se koruny dostanou mimo uzemi republiky, tak za ne budou muset neco koupit. A kdyz jich tam bude moc, klesne jejich cena a budou muset koupit i zbozi, ktery by jinak nekoupili!
That­'s it.
Odpovědět0  0
lacros | 3.10.20082:41
Je už trochu úsměvné jak zde Alza leží SHW, pardon Czechcomputeru v žaludku. Víme, že SHW a CzechComputer jsou velmi úzce spjaty ­(ne­-li jen na oko rozdělené­), tak úzce, že CZC na nikoho jiného neodkazuje na svých stránkách a SHW pak slouží jako platforma pro recenze toho, co je třeba prodat se vší tendenčností ... samozřejmě do toho spadá i servis ohledně navážení se do konkurence se kterou by se CZC rádo měřilo ­(nemůže­). Článek výše uvedeného typu by se na CZC nedal vydat, ale na zdánlivě nezávislý SHW, proč ne, samozřejmě běžnému čtenáři je poněkud záhadou, proč se věnuje tolika pozornosti jednomu shopu a proč někomu vadí, že mění vlastníky apod. Nově zveřejněné informace od Alza totiž jasně prozradily, co už dávno tušíme, ALZA je s obrovským náskokem největším obchodem s PC v zemi a CZC je proti němu prťavá firmička konřící daleko za ním ... jen mi vrtá hlavou, proč se tomu věnuje veřejně tolik pozornosti, nestačí nést svou porážku v soukromý. Zajímavé že se tolik prostoru jako alze nevěnuje i jiným obchodům a že se celkem nedávno dělo mnoho obdobného ... čím to? Skutečně nechápu, co je na tom, když vlastník nějaké společnosti chce zůstat v anonymitě a ani obraty společnost nezvěřejňuje, pokud jí to neukládá zákon pak to nemusí nikoho zajímat ... alza není jediná obchodní společnost, která to takhle dělá, opravdu nechápu přínosnost článku pro čtenáře, snad jen kromě toho ukázat jak stranš někomu leží alza ­(s přehledem největší obchod s HW v republice, dalece překonávající CzechComputer­) v žaludku ...
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 3.10.20083:34
vzhledem k tomu, ze se udajne p. Salabala chytl s p. Pospisilem ohledne toho kdo zpusobil nizky marze v IT sektoru na ceskym trhu bych rekl, ze problem bude zakopanej tady.

Vsichni holt chcou vydelavat a nadavky pri srovnavani marzi IT a bile elektroniky slysim v IT vsude a furt. Vsem by bodly 100% marze ­(z tech se lip zaplati naklady na testy, reklamu a prezenty novinarum­).

Popravde v dobe, kdy rada lidi prechazi na US trh, protoze ani Alza s ­"dumpingovymi­" cenami jim neni schopna konkurovat je podobna logika dost mimo.
Cenove valce v IT sektoru dekujte, ze tu jeste kupujou aspon ti konzervativnejsi zakaznici.

Mimochodem me ty clanky nepripadaji jako zamereny proti Alze. Jednak ten ton nevidim jako utocny a pak neco jako ­"porazi vsechny konkurenty ALE dejte si pozor, protoze majitel je neznamy­" akorat navnadi lidi na jejich web.
Nekritizuji sluzby, ale neco, co se zakazniku vubec nedotkne ­(snad jen kdyby kvuli tomu Alza zkracovala­). Je snad lepsi reklama?
Odpovědět0  0
Tonda Novy | 3.10.20088:09
Kdo je Salabala ? Kde se chytli ? Nerozumím a asi nejsem sám. Můžete to nějak objasnit ?
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 3.10.200814:24
Salabala mel byt Marek Šalanda ­- pardon, byly 3 rano ­(:­-­) a psal jsem to hala­-bala :­-DDD
Pospisil byl na tiskovce za alzu.
-
A aspon jak jsem cetl­/slysel­/... tak se alza vytahovala, ze snizila prumerny ceny HW v CR ­(tj. ze je to jeji zasluha­).
-
Nasledne si p. Pospisil stezoval, ze u nekteryho zbozi musi drzet marze pod 1% ... nacez se na nej nekteri vrhli, ze za tyhle marze muze Alza, protoze ona rozpoutala cenovou valku do extremu.
-
"Nekteri­" meli byt novinari v cele s p. Salandou. Takhle nejak to melo probehnout, nicmene ja jim tam nesvitil.
Ale vzhledem k tomu, jak vsichni z IT imrvere nadavaji na marze bych tomu jednak veril a jednak by to vysvetlovalo, proc muze i nezaujatymu novinari vadit obchodni politika alzy.
-
Podotykam, ze nepredjimam ani ­(ne­)zaujatost ani ze nekomu vadi ­(protoze me ten ton clanku prisel fakt normalni a spis mi to pripomina clanky ­"v produktu XY se nasel bug­") ­- resp. komentare pod nema.
-
Praci novinare je proste stourat. A tu toho je obcas pro nekoho otravnej at chce nebo nechce. Tu vice, tu mene.
Odpovědět0  0
Tonda Novy | 3.10.200819:52
A joo :­-­)
Díky tomu, že jsem už pamětník v týhle branži, tak musím uznat, že ceny a marže opravdu zkurvily eshopy v čele s Alzou, Mironetem a CZC. Teď pláčou, protože malí prodejci, kteří si pronajmou Orchideu od eDéčka za pár šupů , si nasadí na nákup 1­-3 % a jsou ve vyhledavačích před ­"renomovanými­" eshopy. Ty nyní investují do infrastruktury a 4% buzerantský jim nestačí.
Odpovědět0  0
zjs (83) | 3.10.200810:12
No podle mě 100% marže mají obě strany a Alza s CZC nemají ceny na trhu nejlevnější, protože drží hodně věcí skladem.
Odpovědět0  0
chmod777 (62) | 3.10.200814:29
nemluve o tom, ze radu veci berou od ceskych ­(re­)distributoru. A zrovna u tehle firem by clovek cekal, ze budou vetsinu brat po paletach rovnou od vyrobcu nebo od nadnarodnich distributoru.
-
nicmeme ty marze jsou rozhodne nizsi nez u bilyho elektra, kde si kazdej kdo na to jednou sahne prirazi pul cenu...
Odpovědět0  0
Tonda Novy | 3.10.200823:14
Marže 100% ? jako že počítač, kterej stojí 10000 kupujou za 5000 ?
neb ntb ? Ses asi posral v kině, ne ? Marže jsou dnes okolo přihřátejch 4%.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1065) | 3.10.20085:49
Mohu poprosit o nějaký konkrétní důkaz, že se na SHW recenzuje něco jen z důvodu, aby se to na CZC nebo jiném obchodu lépe prodávalo? Dále nerozumím hlášce: ­"co je třeba prodat se vší tendenčností­" ­- prosím o vysvětlení a společně s Vaší teorií také o konkrétní důkaz něčeho takového. Buď slepě plácáte do tmy, aniž byste naše články vůbec četl a znal práci našich autorů, nebo jen plácáte s cílem nás zdiskreditovat ­(vzhledem k vašim expresivním útokům na CZC, coby na mrzáka, jste s největší pravděpodobností někdo z lidí kolem Alzy, jinak byste nezacházel s těmi svými hláškami do tak hloupých extrémů­).
-
"Je už trochu úsměvné jak zde Alza leží SHW, pardon Czechcomputeru v žaludku.­" Už to začíná být ohrané, takže znovu pro ty, kteří nerozumí souvislostem. Svět hardware je z hlediska svého obsahu nezávislý ­(pokud nesouhlasíte, doložte opak konkrétním důkazem a ne pouze snahou o diskreditaci předního uznávaného IT serveru, kterým Svět hardware jednoznačně je a to právě díky objektivitě předkládaných informací­) magazín, jehož provozovatelem je společnost oXy Online s.r.o., jejíž vlastníkem je Josef Matějka, který je zároveň vlastníkem samostatné firmy Czech Computer s.r.o. Není to jediný případ, kdy mají na sobě fungováním, cílením i zaměstnanci nezávislé subjekty nějakým způsobem společného jmenovatele v podobě vlastníka. Je zajímavé, že když se tímto někdo ohání ­(protože to je prostě na ráně­), zcela zapomíná na jeden poměrně zásadní fakt, který hrál v prodeji oXy Online majiteli CZC roli ­- oXy Online je firma, která má dvě zaměření ­- mediální aktivity a vývoj­/údržbu systému elektronického obchodu oXySHOP, na kterém je CZC postavený ­(nově u nás teď přibyl druhý obchodní systém coby levnější řešení pro menší eshopy, ale to sem nepatří­). To, že vlastník CZC po velice dobrém přijetí oXySHOPu jeho zákazníky koupil firmu, která ho od píky vyvinula a stále na jeho vývoji pracuje, je logický a prozíravý krok, jelikož si tím zajistil jeho rozvoj podle jeho potřeb i do bucoucna. Mám o našich médiích vysoké mínění, ale silně pochybuji, že by je p. Matějka kupoval, pokud by v rámci stejné firmy nefiguroval právě vývoj oXySHOPu, který je pro CZC naprosto zásadní.
-
Nebo bych měl z důvodu, že naši firmu vlastní stejný člověk ­(podotýkám, že není jejím ředitelem ­- obě firmy mají vlastní na sobě nezávislé a značně odlišné vedení, jelikož obě dělají něco úplně jiného­), z hlediska spolupráce v podobě zápůjček CZC ignorovat, přestože má pro redakci testující HW bezkonkurenčně nejlepší možnosti díky široké nabídce produktů a často dobré skladové dostupnosti zboží? ­(ano, mají řadu produktů, které mají v nabídce a jejich dodání je buď časový problém, nebo je to nejspíše i nemožné, ale obecně jsou na tom vzhledem k tomu množství a šířce záběru prostě nejlíp­). Když už porovnám CZC a Alzu, pokud jde o zápůjčky, tak u Alzy nebyly ani přes léto zápůjčky vůbec možné ­(a dříve ve značně omezeném množství­), zatímco do CZC stačí napsat, co potřebujeme a když to mají skladem, tak nám to bez nějakých caviků obratem pošlou ­(a to i velké množství produktů naráz­). Často mají navíc skladem produkt, který u jiných velkých e­-shopů nebo zastoupení prostě aktuálně není ­- je tedy jasné, že to vezmu od nich, přestože už od nich máme do testu produktů více ­- nemohu si dovolit čekat na dodávku zboží nebo zkoumat eshopy a sáhodlouze se pak s někým domlouvat kvůli produktu za pár tisíc, díky čemuž by nám na tom stálo dokončení testu. Co je na tom špatně?
-
A proč tyto články o Alze na SHW? Předně Marek Šalanda je ve své branži ostřílený profesionál ­(chcete zpochybnit i toto?­) a když se tu objevila možnost takovéhoto tématu právě v jeho podání, byl bych jakožto šéfredaktor Světa hardware sám proti sobě, kdybych jeho články odmítl. Jeho jméno v IT businessu už něco znamená a pokládám za jasný benefit mít v magazínu články od těch nejlepších. Ale je asi pravda, že jeho první článek na SHW mohl být na trochu jiné téma, aby to někoho tak neprovokovalo. Jinak při čtení jsem si nevšiml, že by byl článek útočný ­- je jen novinářsky dobře napsaný, aby se dobře četl a chápu, že někomu z Alzy anonymně vystupujícímu z připojení pomocí Eurotelu, se nelíbí. Ale v jedné věci máte pravdu ­- články o něčem ze zákulisí oXy Online nebo CZC, o čem by tyto firmy nechtěly, aby se mluvilo, na SHW skutečně nenajdete ­- pokud se ale chcete chytnout tohoto, tak Vám na to asi jen popřeji pěkný den :­-­).
-
Že jsou na CZC odkazy z českých serverů jen na naše články ­- co je na tom špatného? Jednak jsme s měsíční návštěvností na 1. místě v porovnání s konkurencí, jednak jsou naše recenze na vysoké odborné i stylistické úrovni, jednak máme pravidelnou aktualizaci a jednak z hlediska dlouhodobého působení jsme stálice, která tu působí už téměř 10 let ­(stejně dlouho tu je už jen jeden magazín stejného zaměření, nicméně ten je znám výraznými výkyvy­).
-
Naopak té vzájemné spolupráce mezi námi by mohlo být mnohem více a současný stav považuji za mrhání potenciálem ­(pro SHW­), prospěch by z toho měli především naši čtenáři, nicméně komplikující­/zdržující je právě značně rozdílná struktura obou firem, co se fungování a lidí týče... jsem ale rozhodně pro další rozšíření spolupráce, což se samozřejmě některým líbit nebude ­- a co? Vždycky tu bude někdo z konkurence, kdo se bude snažit cokoli napadnout s cílem škodit. Fámy se totiž šíří velmi snadno a rychle. U předkládání informací ­(což je naše práce­) je důležité, kdo a jak je zpracoval a nikoli to, kde se nachází nebo odkud se na ně odkazuje ­- tohle je pro mě a rozvoj našich médií zásadní fakt, nikoli nějaké ­"nebezpečí­" z potenciálního napadání od anonymů, protože budeme úzce spolupracovat s konkurentem jiné firmy. Pokud pochybujete o naší objektivitě, bavme se o závěrech našich recenzí ­(vše ostatní je v tomto ohledu irelevantní­) a nikoli o někom z Prahy, kdo vlastní firmu s vlastní hirearchií, v které se nachází naše brněnská redakce :­-­).
-
S pozdravem,
Karel Polívka
šéfredaktor magazínu Svět hardware
Odpovědět0  0
B!OH@zArd (8) | 3.10.200810:01
Podivejte se jako jsou zaryty Intelaci­/AMDeckazi nebo fanATIci­/nVidioti tak on je zaryty ALZAK :D na 255% vsude vide vsechno spatne prosti svoji oblibene firme kam chodi nakupovat ... neumi pochopit ze je to kazdeho vec a zkusenost kde nakupuje. Traba ja osobne v alze nekoupim uz ani zvejkacku, s reklamacema jakym stylu se mnou jednali bych CC uz nikdy nemenil ... radsi si dam petku navic ktera me stejne nevytrhne ale mam komfort slusby primny lidi, reklamace :­) a mas pravdu ALZA je nejvetsi obchod ale CC zisky urcite stacej urcite nebude mit zadny smesny obrat nato jaky maj maly prostory a malo zamestnancu ...
Odpovědět0  0
pelikane28 | 4.10.200821:51
Ani vase vyroky nebudi duveru ani chovani vaseho serveru, proc by taky melo????? Protoze si to prejete a tlacite to lidem do hlavy. Myslim ze by se v tuto chvili dalo napsat potrefena HUSA se vzdycky ozve. Kdyby jste byli tak dobry jak se obhajujete tak nemusite psat do diskusi a reagovat na veci co se Vam nelibi. Uz podle minuleho clanku jste musel predpokladat ze to vyvola tyhle odezvy. Pane Polivka ja vubec celkove povazuji za Vasi chybu ze jste tento clanek zverejnili podle mne jste to meli prenechat nejakemu ekonomickemu medialnimu subjektu. Protoze vy v tomto pripade nebudete nikdy nestrani ani nemuzete byti vzhledem k tomu jakeho jste zamereni. A to ze vy oznacite nebo nekdo jiny neco jako blabol, pomluva, fama a pod neznamena ze to tak doopravdy neni. A prohlasovat nekoho za specialistu IT Bussinesu to si muze dovolit tak CISCO, IBM, ale ne sefredaktor nejakyho IT platku. Nezlob te se ale podle me clovek s certifikaci CISCO je na tom vzdy milionkrat lepe nez ten nejlepsi IT redaktor casopisu. Kdyz se chcete obhajovat tak se nesnizujte na uroven lidi kteri vam tady v diskusi vadi. Nepracujete s zadnymi technologiemi ten obor se tak jmenuje to ano ale casopisy jsou o necem jinem.... Kazdopadne ve vasem pripade a v mnoha dalsich vznika mytus o IT. Dochazi k deformaci oboru diky medialnimu tlaku podobnych subjektu, ktere si jenom na neco hrajou aby si videlali vyplatu. Viz vase obhajoba vaseho platku. Ste stejny jako vsichni ostatni weby. Vite kdyby jste aspon umeli tak pekne lhat aby na Vas platilo porekladlo: tisickrat opakovana lez se stava pravdou, ani to myslim ve Vasem pripade neni realne. Trosku mi to pripomnelo TN.cz tam budou delat do nekonecna self promo a budou tvrdit vsechno mozny jak jsou dobry, a taky vime jak to bylo s jistymi statistikami a domenami. Mam pocit ze vy jste vasi obhajobou a vyroky urazil vic lidi nez vsichni co sem prispeli. A to ze nekdo sidli tam a ten zase tam neni zadna fyzicka vada natoz prekazka aby se domluvili na spolupraci. Ale asi stejne jako ten Alzac, tak nam to dokazte a kdyz se to dokaze tak se to oznaci blabolem nebo nespolehlivou informaci a tak nejak podobne. Cekam to same a hlavne ze s tou moji cestinou se budete zabyvat vice nez clankem a nazory.
Odpovědět0  0
znalec (11) | 4.10.200822:04
dobrý slovní průjem :­-)
Odpovědět0  0
Miko_ | 5.10.200822:56
skoro mě to přijde jak ten ­"šikovný­" program na generování dokumentů o zadaném tématu využíváním textů z INETu :­) *skleróza, nevzpomenu si ani na název*
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1065) | 5.10.20081:43
Na hodnocení nás jako magazínu nebudu reagovat, jelikož to je zbytečné ­- ať si čtenáři o našem obsahu udělají vlastní obrázek po přečtení několika našich článků. Jen pár skutečností:
-
Pokud reaguji na našem vlastním serveru na pomluvy směřované na nás, neznamená to, že mám v něčem špatné svědomí ­(aneb potrefená husa se vždycky ozve­), ale prostě jen reaguji na pomluvy směřované na nás na našem serveru. Nerozumím Vašemu nepochopení tohoto faktu a jeho překroucení.
-
"Uz podle minuleho clanku jste musel predpokladat ze to vyvola tyhle odezvy.­"
Jestli tím narážíte na důvod realizace tohoto 2. článku, tak právě s ohledem na 1. článek jsme se prostě ani nemohli nezúčastnit se konané tiskové konference a nezpracovat o ní posléze nějaký výstup.
-
Marka Šalandu, autora obou článků o Alze, jsem označil za ostříleného profesionála ve své branži ­(žurnalista dlouhodobě se věnující IT businessu­), čímž zkrátka je. Nerozumím té poznámce o certifikátu CISCO. Copak snad certifikát CISCO znamená, že dotyčný se význá v IT businessu? Dotyčný nemusí mít sebemenší tušení, jak to v IT businessu chodí, měl by se ale díky držení takového certifikátu vyznat v technické stránce věci, ve specifikacích, technologických standardech v určité oblasti IT ­- nikoli však v businessu. A zase naopak ­- člověk znalý IT businessu se nutně nemusí vyznat v technické stránce věci.
-
"Nezlob te se ale podle me clovek s certifikaci CISCO je na tom vzdy milionkrat lepe nez ten nejlepsi IT redaktor casopisu.­"
Je na tom miliónkrát lépe v čem? Že se více vyzná v technologických standardech a specifikacích? Předně jsou certifikáty CISCO zaměřené na specializovanou oblast IT. V jiných oblastech IT ho tak může kdejaký redaktor věnující se dlouhodobě právě jim strčit svými znalostmi i zkušenostmi hravě do kapsy. Nebo snad máte dojem, že držitel certifikátu CISCO ­(v hypotetickém scénáři třeba i všech jeho druhů­) rozumí veškerému hardwaru a technologiím používaným v IT? V oblasti, které se certifikáty CISCO dotýkají, je skutečně možné, že na tom bude držitel některého z nich, jenž žádné články nepíše, lépe než ten, kdo o dané oblasti články píše, ale rozhodně to není pravidlo, jelikož zejména u odborných magazínů je celkem častý jev, že do nich píšou články na určitá témata i odborníci z praxe se stejnou nebo i lepší průpravou, což pak nejsou redaktoři v takové podobě, jakou si nejspíše představujete ­- přesto jsou ale u svých článků vedení jako autoři a pokud s redakcí spolupracují delší dobu, jsou vedeni třeba i v kontaktech na ni ­(je pak jen na redakci, zda je prezentuje jako členy redakce nebo jako spolupracovníky nebo vůbec­). Nelze zobecňovat, je to o konkrétních lidech.
-
"Nepracujete s zadnymi technologiemi ten obor se tak jmenuje to ano ale casopisy jsou o necem jinem....­"
...uniká mi, co jste chtěl tímto konstatováním vlastně říci. Jestli něco jako že technologie používané v IT nevyvíjíme, tak to je samozřejmě pravda ­- tvrdil nebo naznačoval jsem snad něco jiného?
-
"Mam pocit ze vy jste vasi obhajobou a vyroky urazil vic lidi nez vsichni co sem prispeli.­"
Mohu prosím vědět čím konkrétně?
-
"A to ze nekdo sidli tam a ten zase tam neni zadna fyzicka vada natoz prekazka aby se domluvili na spolupraci.­"
...toto je narážka na co? Uniká mi přímá souvislost.
Odpovědět0  0
bigless (91) | 3.10.200811:54
Pokud jsou na trhu nějaké nejasnosti, nechápu proč by se měli tutlat. Ať leží v žaludku nebo v jiném orgánu, pozadí každé společnosti má být čisté pro klid zákazníka a takovýto článek považuji za neméně zajímavý než každý jiný o IT. Že si Alza uklízí píseček na našem trhu a veze se na vlně daňových úlev bez přehledů obratu není žádná pošpiňující informace. Je to pravda a každý zákazník by pravdu měl znát. V žádném článku o produktech není CZC vyzdvihován. Je tam pouhé poděkování. Banner SHW si může umístit na stránky každý a kdyby tu byl vyzdvihován produkt, který má daná firma v sortimentu, bylo by šílenství se o tom nezmínit..to je prostě reklama a bussiness :­)
Odpovědět0  0
Snowii_shw (7) | 3.10.20081:47
urcite je fajn si pocist o tom, ze dalsi firma na ceskem trhu provredla danovou optimalizaci, ale nejak porad nechapu duvod toho tonu v jakem byly oba clanky psane. Mozna je to jen muj subjektivni nazor, ale me na teto optimalizaci nepripada nic spatne. Neni prece vina majitelu Alzy, ze ceske podminky jsou jake jsou. Oni delaji business za ucelem zisku a to, ze budou danit v CR je uz rovnou znevyhodnuje proti konkurenci, ktera dani v Nizozemi­/Kyrpu ­(onech danovych rajich, chcete­-li­).

Myslim, ze ti, kteri by s timto problemem meli neco delat jsou spise politici ­- na tech je snazit se zajistit, aby se podobny odliv nestaval ­- preci jen neni lepsi mit par % z neci zisku, i kdyz mene nez ted, nez nemit vubec nic?
Odpovědět0  0
znalec | 3.10.20089:29
Už jsem to psal předtím, píšu to zase: takových článků je potřeba jako soli. Prostě ­- pokud se děje něco nestandardního nebo na hranici, co se ­(může­) dotknout hodně zákazníků, je potřeba na to mediálně poukázat. To je jediné co v českém Kocourkově donutí firmy reagovat, protože případná ztráta důvěry zákazníků je může poškodit.

Mimochodem, nechápu, jak je možné že čtyři roky někdo neplní povinnost zvežejňovat hospodářské výsledky ­(tím že na justici.cz zveřejní uzávěrku­) a nic se neděje, žádná sankce a tak. Prostě Kocourkov.
Odpovědět0  0
kokos_67 (16) | 3.10.20089:42
aaa, fakt znalec :­-P

uzaverka se MUSI delat kvuli akcionarum .. a kdyz je nekdo 100% vlastnik akcii, tak si ji zverejni treba doma na zachode, aby to vsichni akcionari videli .. ale rozhodne to nemusi zverejnovat vsem ..
Odpovědět0  0
pelikane28 | 4.10.200821:17
Aha takze kdyz to neni zakonem zakazano tak je to v poradku...!!!??? I kdyz tim nekde zpusobis nejakou ztratu...??? Jasne jen tak dal hovada hlavne kdyz te za to nezavrou a nahrabes si prachy. To je presne ten postoj ty Alzy. Smeje se kazdymu do ksichtu protoze je to ­""""""legalni­""""""", Mozna nejsem normalni Ja osobne i to je mozne. Ale radeji si necham dat zakonem ­(spolecnosti­) nalepku BLAZEN ale nikdy se tak jako oni proste chovat nebudu a kazdy kdo tomu rika ze je to v poradku preju vse nej v jeho krasne srovnanem zebricku priot. Zadni politici s tim nic neudelaji jsou to stejni lidi jako ty a spousta jinejch lidi. A jak vidim tak co cech to sakramencky obrej musikant kdyz jde o prachy.... Asi by to chtelo o ty politice taky neco vedet a ne sem tahat blaboly. Politici nemaj sanci ani neco takovyho predpokladat pri navrhu toho zakona atd. To co umoznuje vubec politikum vytvaret zakony je daleko ­"vetsi­". Zjednodusene receno se jedna o velmi slozite matematicko logicke vzorce, vzdy az praxe ukaze jestli to bude fungovat nebo ne.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.