reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon Echo má posloužit jako "svědek vraždy"

28.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Amazon Echo má posloužit jako "svědek vraždy"
Americká policie chce využít zařízení Amazon Echo, respektive jeho záznam, jako možný důkaz vraždy v arkansaském Bentonville. Jediný problém je ten, že data jsou uložena na serverech Amazonu, který je zatím nechce zpřístupnit.
Americké úřady to mají s technologickými firmami těžké. Ty se obecně medializovaných případech brání s nimi spolupracovat a poskytovat jim přístup k datům svých uživatelů, však vzpomeňme na iPhone střelce ze San Bernardina, k němuž chtěla FBI získat přístup. Ovšem pokud jde o skrytou spolupráci, pak třeba Yahoo nemělo problém s poskytnutím e-mailové komunikace tajným službám USA. Nyní jde ale o Amazon, který se brání tomu, aby vyšetřovatelé vraždy v arkansaském Bentonville mohli využít záznamu zařízení Amazon Echo, které mohlo, ale nemuselo zachytit něco klíčového.





Amazon Echo můžeme označit za chytrý reproduktor s celým polem mikrofonů, který využívá umělou inteligenci podobnou Siri nebo Cortaně. V tomto případě oslovujeme Alexu, aby nám začala přehrávat hudbu, vytvořila seznam věcí k udělání, poskytla informace o počasí či provozu na silnicích, apod. Nyní jde o vraždu, která je známá jako "The Hot Tub Murder". Obviněným je James Andrew Bates, který měl večer 22. listopadu 2015 ve své vířivce zavraždit Victora Collinse. Policie ví, že Amazon Echo bylo ten den využíváno, a tak chce zjistit, zda se v záznamu neukrývají nějaká vodítka nebo rovnou důkazy.

Dle známých informací oba pánové ten den ještě se dvěma kamarády popíjeli a sledovali americký fotbal. Jeden z kamarádů pak odešel domů spát a druhý spal v Batesově domě, zatímco Collins zůstal ve vířivce. Tam byl později nalezen a jak bylo zjištěno, příčinou smrti bylo uškrcení, takže přirozená smrt či nehoda byly vyloučeny.





Amazon však odmítá potřebná data poskytnout, ovšem policie má díky chytrým zařízením z Batesova domu i jiné informace. Ten tak byl obviněn i z toho, že pozměnil prostředí místa vraždy, neboť jeho chytrý měřák ukázal spotřebu 530 litrů vody mezi 1. a 3. hodinou ranní. Čili zhruba v době, kdy Collins vydechl naposledy. Co se týče zařízení Amazon Echo, které neustále naslouchá, aby zachytilo případné příkazy, tu noc bylo také aktivní a přehrávalo hudbu.

Otázka je, co všechno cloudové servery Amazonu ukládají a zda mohly vůbec zachytit třeba nějaké útržky hádky mezi Collinsem a jeho vrahem. Amazon uvádí, že osobní informace zákazníků neposkytne bez platného a závazného nařízení. A je třeba dodat, že i když záznamy někdy později poskytne, ty nemusí posloužit u soudu jako důkazy, neboť byly pořízeny bez vědomí případného obviněného. To ale bude úkol především pro právníky, aby se s tím vypořádali. My si můžeme odnést především další důkaz toho, jak chytrá zařízení nově ovlivňují naši společnost a soukromí. Jistě, zde jde o vraždu, která by měla být potrestána, ale všechna data se dají zneužít, takže stojí za úvahu, do jaké míry budeme chtít v budoucnu své domácnosti vybavovat chytrými zámky, žárovkami, spotřebiči, senzory, měřáky, apod. Když se to všechno sečte, může být každý náš krok i ve zdánlivém soukromí plně pod dohledem.

Zdroj: Hexus.net
reklama