reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon si patentoval systém vzdušných skladů

29.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Amazon si patentoval systém vzdušných skladů
Společnost Amazon si patentovala zajímavý systém skladů pro zboží, který by byl založen na vzducholodích. Ty označuje jako AFC (Aerial Fulfilment Centre) a je celkem zřejmé, že by spolupracovaly s autonomními drony.
Amazon je na dobré cestě stát se jednou z prvních firem, která pro dodávky zboží zákazníkům nasadí ve větší míře létající a automaticky řízené drony a firma evidentně plánuje jít ještě dále a do vzduchu dostat rovnou celé sklady a rozšířit tak tento letecký distribuční systém. Máme tu tak už UAV (Unmanned Aerial Vehicles), čili drony, které by v budoucnu mohly být doplněny zařízeními AFC (Aerial Fulfilment Centre). Šlo by v podstatě o velké vzducholodě, jež na své palubě ponesou vybranou část skladových zásob, které budou rozvážet drony a menší vzducholodě budou sklady doplňovat.





K čemu to ale může být dobré? Je logické, že s pomocí létajících skladů může Amazon pružněji reagovat na žádosti zákazníků a lépe vykrývat špičky v poptávce po nějakém zboží, k čemuž nebude potřebovat blízké kamenné sklady a hlavně nebude muset řešit aktuální stav na komunikacích. Lze totiž předpokládat, že když bude mít špičku Amazon, tak půjde o všeobecně rušné období a silnice mohou být ucpané.

Může jít ale i o události, při nichž je klasické doručování zboží v podstatě nemožné, což jsou třeba velká sportovní utkání. V popiscích samotného patentu se mluví o tom, že nad kolbištěm by zakotvil létající sklad naložený pochutinami, suvenýry a jiným zbožím, které by pak drony roznášely do blízkého okolí, takže v tomto případě jde spíše o alternativu stánkového prodeje než klasického doručování zboží. Při takové události by "vzduchosklad" posloužil i jako reklamní platforma, neboť by sestoupil ze své běžné letové hladiny. Ta byla mimochodem stanovena na 45.000 stop, čili cca 13,7 kilometrů, aby zařízení neohrožovalo letový provoz. Pak je ale také zřejmé, že pro UAV by cesta se zbožím byla jednosměrná, neboť nelze čekat, že by se vrtulový dron svými silami opět dostal do takové výšky. Zpět by je vozily právě zásobovací vzducholodě, s nimiž se počítá také pro dopravu pracovníků.

Amazon tak nemluví o vytvoření zcela automatizovaného systému a pokud má taková vzducholoď v téměř 14 kilometrech nést vedle zboží i lidi a pro ně potřebné zázemí, můžeme se ptát, jak velká by asi tak mohla být. Další otázka je, jak by zákazník v mumraji poznal dron se svou zásilkou. Zde se v patentu mluví o různě blikajících světlech, kouři či jiném vizuálním rozlišení. Jednotlivá zařízení zapojená v systému také mají vytvořit menší síť na motivy Internetu věcí, aby si mohla sdělovat informace o počasí nebo stavu zásob.

Samotná firma tento svůj patent zatím nekomentovala, a tak není vůbec jasné, zda s ním vůbec vážně počítá, nebo je to jen pojištění nápadu pro všechny případy.

Zdroj: USPTO
reklama