reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD a ATi: sloučení potvrzeno

29.7.2006, Milan Šurkala, článek
AMD a ATi: sloučení potvrzeno
Nepravděpodobné se stalo skutečností. Druhý největší výrobce procesorů, společnost AMD (Advanced Micro Devices), a výrobce grafických čipů a čipových sad, kanadská společnost ATi Technologies, právě dnes oficiálně oznámily sloučení do jediné společnosti. Podívejme se tedy nyní na pár informací týkajících se této události. Update: Strategická vize společnosti AMD.
Kapitoly článku:
  1. AMD a ATi: sloučení potvrzeno
  2. Strategická vize společnosti AMD
Prezentace společnosti AMD nám umožní nahlédnout pod pokličku toho, čeho bychom se díky spojení firem AMD a ATi měli v blízké budoucnosti dočkat.



Prvotní cíle jsem naznačil již v první kapitole. Společnost je rozdělila na tři hlavní, které by chtěla dosáhnout, "růst společnosti" (vylepšit situaci v komerčním a mobilním segmentu, stejně jako v rychle rozvíjejícím se segmentu spotřební elektroniky), "inovace" (nové otevřené platformy od roku 2007) a třetím cílem je "volba" (umožnit zákazníkům zvolit si řešení co nejvíce dle jejich představ).



Na dalším obrázku jde vidět, co mají obě firmy společné, a které odvětví nyní budou nově mít. Jinak také řečeno, AMD má od nynějška lepší přístup k mnoha dalším trhům. Jednak jsou to herní konzole, digitální televize či handheldy, jednak se geograficky jedná třeba o Japonsko. Důležité jsou ale zejména grafické čipy s mnoha pokročilými technologiemi (Avivo, H.264, CrossFire) a vlastní čipové sady, které AMD hodně dlouho chyběly.



Spojení obou společností samozřejmě otevírá dveře partnerům obou společností. A rozhodně jich není málo.



Zde je asi to, co vás nejvíce zajímá. Čeho přesně se od spojení AMD-ATi dočkáme? Komerční sektor by měl dostat tu nejlepší platformu pro nově příchozí operační systém Windows Vista. Herní a multimediální segment pak bude co nejlépe využívat a podporovat Windows Media Center Edition. Zájemce o mobilní zařízení pak potěší delší výdrž baterií notebooků s procesory AMD Turion 64 a optimalizovaná grafická a multimediální řešení, stejně jako jejich rychlejší uvedení na trh. Rozvojové trhy budou čerpat z vývoje procesorů s integrovaným grafickým čipem.



Takto by to mohlo vypadat v blízké budoucnosti, rok 2008 už by měl být celý ve znamení platforem. Díky společnému vývoji a kombinaci klíčových prvků má být jednoduché postavit takové řešení, které bude přesně odpovídat požadavkům zákazníka. Pro běžné účely tu bude běžná sestava CPU-GPU-chipset. Pro zpracování velkého množství dat bude k dispozici větší množství CPU, naopak pro náročné zpracování obrazu získá zákazník platformu s větším počtem grafických čipů. Pro multimediální využití zase není tolik důležitý grafický čip jako opravdu kvalitní řešení přehrávání a zachytávání videa.



Spotřební elektronika by měla ze spojení obou firem taktéž hodně získat, handheldy by měly zvládat ještě více multimediálních aplikací, stejně jako se zvýší úsilí se více prosadit na trhu digitálních televizí, zejména se jedná o snížení jejich ceny při vyšší kvalitě.



Dostáváme se k optimální volbě pro zákazníka. AMD nechce, aby se zákazník přizpůsoboval tomu, co společnost nabízí a případně oželel některé požadavky, ale chce nabízet kompletní sadu řešení, kde si každý vybere podle toho, co přesně potřebuje. Rovněž zvýší své zastoupení na otevřených trzích s otevřenými standardy.



Tato tabulka nepotřebuje příliš komentář. Je zde vidět hospodaření obou společností za první pololetí roku 2006. Příjem AMD činil přes 2,5 miliardy dolarů, u ATi to bylo lehce přes 1,3 miliardy, celkový příjem obou společností tak činí téměř 3,9 miliardy dolarů.



Zde jsou jen všechny cíle rozepsány do přehledné tabulky s datem, kdy je můžeme očekávat. Pro rok 2007 tak budou novinkami platformy, plná podpora, vylepšená kompatibilita a delší výdrž baterií v notebooků díky spořícím technologiím. Rok 2008 přinese další platformy, lepší poměr výkonu a spotřeby, společný vývoj a rychlejší uvedení technologií na trh.



Na tomto a dalším slidu jsou názorně ukázány plánované úspory, které by měly zajistit ještě vyšší zisk. Za rok 2007 by se mělo ušetřit asi 75 milionů dolarů. Na tom se podílí snížení výdajů za licenční poplatky (25 milionů dolarů), omezení nadbytečných výdajů ve vývoji a prototypů pro platformu Intel (15 milionů), zvýšení efektivity (35 milionů).

Rok 2008 by už měl přinést úsporu 125 milionů dolarů. Dodávky, logistika a další úspory v chodu společností by měly přinést úsporu 50 milionů dolarů, společné knihovny, kodeky a vývojový software se projeví asi 25 miliony k dobru, a další optimalizace a zvyšování efektivity společností přinesou kolem 50 milionů.



Je tedy vidět, že AMD s ATi toho připravuje hodně, i když nebylo řečeno vlastně nic konkrétního. Můžeme se však těšit na to, že značku AMD nyní neuvidíme jen na procesorech, ale prakticky ve většině typů elektronických zařízení. Proč si však AMD vybralo právě společnost ATi?

Proč právě ATi?
  • skvělá příležitost jak vytvořit kvalitní platformy a řešení pro každého
  • velký boom multimediálních aplikací, kde má ATi velké zkušenosti, úspěch a mnoho partnerů
  • ověřený partner společnosti AMD, kvalitní výrobce chipsetů
  • 20 let úspěšné historie, přední výrobce grafických čipů
  • za rok 2005 příjem 2,2 miliardy dolarů
  • přes 4000 zaměstnanců, z toho 2000 inženýrů

Zdroj: www.amd.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama